16 °C Budapest

Változatlanul borúlátó lakosság

Pénzcentrum
2007. július 5. 13:29

2007. júniusában immár második alkalommal mérte fel a Szonda Ipsos a lakosság gazdasági hangulatát. Az előző negyedévhez képest a Hogylét index összességében nem mutat változást, továbbra is alacsony, mindössze 37 pontos értéken áll. Az egyetlen érdemi változás márciushoz képest, hogy valamivel kevesebben gondolják azt, hogy a következő 12 hónapban romlik háztartásuk pénzügyi helyzete - igaz, minden második megkérdezett most is erre számít.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ettől az évtől kezdve negyedévente végez felmérést a magyar lakosság körében, 1500 fős reprezentatív mintán a Szonda Ipsos. A Figyelő gazdasági hetilappal közösen végzett kutatás arra keresi a választ, hogy milyennek ítélik meg a magyarok saját gazdasági helyzetüket és az ország állapotát. A Szonda-Figyelő Hogylét index nevet viselő kutatás 2007. márciusában már lehangoló képet adott arról, hogy milyennek érzik a magyarok pénztárcájuk lehetőségeit és az ország gazdasági helyzetét, s a lakosság túlnyomó többsége egyik téren sem várt javulást a következő 12 hónap során. A Szonda-Figyelő Hogylét indexe 2007. első negyedévére vonatkozóan ennek megfelelően alacsony, mindössze 37 pontos értéken állt.

Változatlanul alacsonyan áll a Hogylét-mutató

A kutatás során feltett hat kérdés összesített és súlyozott eredményét figyelembe vevő Szonda-Figyelő Hogylét indexének értéke nem változott 2007. második negyedévében sem: továbbra is alacsony, az előző negyedévivel megegyező 37 pontos. A 100-as skála alsó felében található mutató szerint a magyarok pesszimistán látják mind saját anyagi mozgásterüket, mind az ország gazdasági lehetőségeit.

A lakosságnak mindössze egy tizede számít javulásra a következő egy évben

A felmérés szerint 12% azok aránya, akiknek nincsenek anyagi gondjaik, s akár félre is tudnának tenni, ezzel szemben 71% a jövedelmükből szűkösen megélők aránya. Az index kérdéseire adott válaszok között egyetlen olyan akadt, amely némileg bizakodásra adhat okot: az első háromhavi 58% helyett az év második negyedévében a válaszadók mindössze 51%-a gondolja úgy, hogy a következő 12 hónapban rosszabb lesz háztartásának pénzügyi helyzete, viszont gyakorlatilag nem változott azok tábora, akik javulásra számítanak, vagyis a pesszimizmus mérséklődése nem jár együtt az optimisták számának növekedésével. A lakosságnak mindössze 11%-a gondolja úgy, hogy saját anyagi helyzete javulhat a következő 12 hónapban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Válság van ugyan, de mekkora?

A lakosság véleménye gyakorlatilag nem változott számottevően az ország gazdasági teljesítményéről a második negyedévben. Továbbra is csak 1% gondolja úgy, hogy dinamikus fejlődésnek vagyunk tanúi, s 11% beszél egészséges mértékű növekedésről, de a lehetőségei alatt teljesítő gazdaságról. A válaszolóknak azonban túlnyomó többsége válságként éli meg a jelenlegi helyzetet: 37%-uk kisebb, 46%-uk pedig komoly krízist lát - az előző negyedévhez képest nem történt érdemi változás e tekintetben. A válaszadók véleménye szerint a következő 12 hónap során sem számíthatunk lényegi változásra: 17% azok aránya, akik javulásra számítanak, a válaszadók pontosan fele romló kilátásokkal számol, míg 33% szerint stagnálás várható. A lakosság borúlátó várakozásait jól jellemzi, hogy mindössze 7% a következő fél év során nagyobb értékű fogyasztási cikk vásárlását tervezők aránya, míg 91% nem tervez jelentősebb pénzkiadást ezen a téren. A válaszadók szerint továbbra is 100 magyar családból 58-at tekinthetünk kifejezetten szegénynek. "A Szonda-Figyelő Hogylét mutatója szerint a lakosság gazdasági hangulata stabilan és konzisztensen rossz. Ez a rossz közérzet egyaránt érinti a saját helyzet értékelését, az ország gazdasági és a társadalom anyagi helyzetének megítélését, vagyis általánosnak tekinthető. Egy ilyen masszív, negatív véleményklíma nehezen változtatható meg, és egyelőre nincsenek is olyan jelek, amelyek változásra utalnának." - mondta Hack József, a Szonda Ipsos kutatásvezetője.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20