7 °C Budapest

Változatlanul borúlátó lakosság

Pénzcentrum
2007. július 5. 13:29

2007. júniusában immár második alkalommal mérte fel a Szonda Ipsos a lakosság gazdasági hangulatát. Az előző negyedévhez képest a Hogylét index összességében nem mutat változást, továbbra is alacsony, mindössze 37 pontos értéken áll. Az egyetlen érdemi változás márciushoz képest, hogy valamivel kevesebben gondolják azt, hogy a következő 12 hónapban romlik háztartásuk pénzügyi helyzete - igaz, minden második megkérdezett most is erre számít.

Ettől az évtől kezdve negyedévente végez felmérést a magyar lakosság körében, 1500 fős reprezentatív mintán a Szonda Ipsos. A Figyelő gazdasági hetilappal közösen végzett kutatás arra keresi a választ, hogy milyennek ítélik meg a magyarok saját gazdasági helyzetüket és az ország állapotát. A Szonda-Figyelő Hogylét index nevet viselő kutatás 2007. márciusában már lehangoló képet adott arról, hogy milyennek érzik a magyarok pénztárcájuk lehetőségeit és az ország gazdasági helyzetét, s a lakosság túlnyomó többsége egyik téren sem várt javulást a következő 12 hónap során. A Szonda-Figyelő Hogylét indexe 2007. első negyedévére vonatkozóan ennek megfelelően alacsony, mindössze 37 pontos értéken állt.

Változatlanul alacsonyan áll a Hogylét-mutató

A kutatás során feltett hat kérdés összesített és súlyozott eredményét figyelembe vevő Szonda-Figyelő Hogylét indexének értéke nem változott 2007. második negyedévében sem: továbbra is alacsony, az előző negyedévivel megegyező 37 pontos. A 100-as skála alsó felében található mutató szerint a magyarok pesszimistán látják mind saját anyagi mozgásterüket, mind az ország gazdasági lehetőségeit.

A lakosságnak mindössze egy tizede számít javulásra a következő egy évben

A felmérés szerint 12% azok aránya, akiknek nincsenek anyagi gondjaik, s akár félre is tudnának tenni, ezzel szemben 71% a jövedelmükből szűkösen megélők aránya. Az index kérdéseire adott válaszok között egyetlen olyan akadt, amely némileg bizakodásra adhat okot: az első háromhavi 58% helyett az év második negyedévében a válaszadók mindössze 51%-a gondolja úgy, hogy a következő 12 hónapban rosszabb lesz háztartásának pénzügyi helyzete, viszont gyakorlatilag nem változott azok tábora, akik javulásra számítanak, vagyis a pesszimizmus mérséklődése nem jár együtt az optimisták számának növekedésével. A lakosságnak mindössze 11%-a gondolja úgy, hogy saját anyagi helyzete javulhat a következő 12 hónapban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Válság van ugyan, de mekkora?

A lakosság véleménye gyakorlatilag nem változott számottevően az ország gazdasági teljesítményéről a második negyedévben. Továbbra is csak 1% gondolja úgy, hogy dinamikus fejlődésnek vagyunk tanúi, s 11% beszél egészséges mértékű növekedésről, de a lehetőségei alatt teljesítő gazdaságról. A válaszolóknak azonban túlnyomó többsége válságként éli meg a jelenlegi helyzetet: 37%-uk kisebb, 46%-uk pedig komoly krízist lát - az előző negyedévhez képest nem történt érdemi változás e tekintetben. A válaszadók véleménye szerint a következő 12 hónap során sem számíthatunk lényegi változásra: 17% azok aránya, akik javulásra számítanak, a válaszadók pontosan fele romló kilátásokkal számol, míg 33% szerint stagnálás várható. A lakosság borúlátó várakozásait jól jellemzi, hogy mindössze 7% a következő fél év során nagyobb értékű fogyasztási cikk vásárlását tervezők aránya, míg 91% nem tervez jelentősebb pénzkiadást ezen a téren. A válaszadók szerint továbbra is 100 magyar családból 58-at tekinthetünk kifejezetten szegénynek. "A Szonda-Figyelő Hogylét mutatója szerint a lakosság gazdasági hangulata stabilan és konzisztensen rossz. Ez a rossz közérzet egyaránt érinti a saját helyzet értékelését, az ország gazdasági és a társadalom anyagi helyzetének megítélését, vagyis általánosnak tekinthető. Egy ilyen masszív, negatív véleményklíma nehezen változtatható meg, és egyelőre nincsenek is olyan jelek, amelyek változásra utalnának." - mondta Hack József, a Szonda Ipsos kutatásvezetője.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm