3 °C Budapest

Változatlanul borúlátó lakosság

Pénzcentrum
2007. július 5. 13:29

2007. júniusában immár második alkalommal mérte fel a Szonda Ipsos a lakosság gazdasági hangulatát. Az előző negyedévhez képest a Hogylét index összességében nem mutat változást, továbbra is alacsony, mindössze 37 pontos értéken áll. Az egyetlen érdemi változás márciushoz képest, hogy valamivel kevesebben gondolják azt, hogy a következő 12 hónapban romlik háztartásuk pénzügyi helyzete - igaz, minden második megkérdezett most is erre számít.

Ettől az évtől kezdve negyedévente végez felmérést a magyar lakosság körében, 1500 fős reprezentatív mintán a Szonda Ipsos. A Figyelő gazdasági hetilappal közösen végzett kutatás arra keresi a választ, hogy milyennek ítélik meg a magyarok saját gazdasági helyzetüket és az ország állapotát. A Szonda-Figyelő Hogylét index nevet viselő kutatás 2007. márciusában már lehangoló képet adott arról, hogy milyennek érzik a magyarok pénztárcájuk lehetőségeit és az ország gazdasági helyzetét, s a lakosság túlnyomó többsége egyik téren sem várt javulást a következő 12 hónap során. A Szonda-Figyelő Hogylét indexe 2007. első negyedévére vonatkozóan ennek megfelelően alacsony, mindössze 37 pontos értéken állt.

Változatlanul alacsonyan áll a Hogylét-mutató

A kutatás során feltett hat kérdés összesített és súlyozott eredményét figyelembe vevő Szonda-Figyelő Hogylét indexének értéke nem változott 2007. második negyedévében sem: továbbra is alacsony, az előző negyedévivel megegyező 37 pontos. A 100-as skála alsó felében található mutató szerint a magyarok pesszimistán látják mind saját anyagi mozgásterüket, mind az ország gazdasági lehetőségeit.

A lakosságnak mindössze egy tizede számít javulásra a következő egy évben

A felmérés szerint 12% azok aránya, akiknek nincsenek anyagi gondjaik, s akár félre is tudnának tenni, ezzel szemben 71% a jövedelmükből szűkösen megélők aránya. Az index kérdéseire adott válaszok között egyetlen olyan akadt, amely némileg bizakodásra adhat okot: az első háromhavi 58% helyett az év második negyedévében a válaszadók mindössze 51%-a gondolja úgy, hogy a következő 12 hónapban rosszabb lesz háztartásának pénzügyi helyzete, viszont gyakorlatilag nem változott azok tábora, akik javulásra számítanak, vagyis a pesszimizmus mérséklődése nem jár együtt az optimisták számának növekedésével. A lakosságnak mindössze 11%-a gondolja úgy, hogy saját anyagi helyzete javulhat a következő 12 hónapban.

Válság van ugyan, de mekkora?

A lakosság véleménye gyakorlatilag nem változott számottevően az ország gazdasági teljesítményéről a második negyedévben. Továbbra is csak 1% gondolja úgy, hogy dinamikus fejlődésnek vagyunk tanúi, s 11% beszél egészséges mértékű növekedésről, de a lehetőségei alatt teljesítő gazdaságról. A válaszolóknak azonban túlnyomó többsége válságként éli meg a jelenlegi helyzetet: 37%-uk kisebb, 46%-uk pedig komoly krízist lát - az előző negyedévhez képest nem történt érdemi változás e tekintetben. A válaszadók véleménye szerint a következő 12 hónap során sem számíthatunk lényegi változásra: 17% azok aránya, akik javulásra számítanak, a válaszadók pontosan fele romló kilátásokkal számol, míg 33% szerint stagnálás várható. A lakosság borúlátó várakozásait jól jellemzi, hogy mindössze 7% a következő fél év során nagyobb értékű fogyasztási cikk vásárlását tervezők aránya, míg 91% nem tervez jelentősebb pénzkiadást ezen a téren. A válaszadók szerint továbbra is 100 magyar családból 58-at tekinthetünk kifejezetten szegénynek. "A Szonda-Figyelő Hogylét mutatója szerint a lakosság gazdasági hangulata stabilan és konzisztensen rossz. Ez a rossz közérzet egyaránt érinti a saját helyzet értékelését, az ország gazdasági és a társadalom anyagi helyzetének megítélését, vagyis általánosnak tekinthető. Egy ilyen masszív, negatív véleményklíma nehezen változtatható meg, és egyelőre nincsenek is olyan jelek, amelyek változásra utalnának." - mondta Hack József, a Szonda Ipsos kutatásvezetője.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 19:41
Gajdics Ottó az ATV Csatt című műsorában kijelentette, hogy bár tisztában van az ország gondjaival,...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?