Kartellező valutaváltók

Pénzcentrum
2007. január 31. 13:00

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2007. január 25-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy a Northline Kft., valamint az And Now Kft. versenyt torzító módon összehangolták piaci tevékenységüket. A két vállalkozás rendszeresen egyeztetett egymással és Budapesten a Váci utca környéki pénzváltó üzleteikben hasonló valutaárfolyamokat alkalmaztak. A jogsértés miatt a Northline Kft. 3,6 millió forintos, az And Now Kft. pedig 1 millió forintos bírság megfizetésére köteles.

A Gazdasági Versenyhivatal még 2005. júliusában hivatalból indított versenyfelügyeleti eljárást az Exclusive Change Kft., az Exclusive Best Change Kft., az Exclusive West Change Kft., az Exclusive Pannon Change Kft., az Exclusive Special Change Kft., az Exclusive Extreme Change Kft., az And Now Kft.,a Corner-Trade Kft., a Northline Kft., valamint Good Change Kft. nevű valutaváltással foglalkozó vállalkozásokkal szemben. A versenyhatóság azt szerette volna feltárni, hogy a tíz társaság képviselői egyeztetik-e a valuta vételi és eladási árfolyamokat, amelyeket aztán az általuk működtetett valutaváltók területenként egységesen alkalmaznak is. A GVH kartellcsoportja előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott az Exclusive Change Kft-nél, az And Now Kft-nél és a Northline Kft-nél.

A beszerzett bizonyítékokból, például valutaárfolyamokat tartalmazó faxból, valamint a híváslistákból az volt megállapítható, hogy a Northline Kft.és az And Now Kft. éveken át rendszeresen egyeztette egymással a valutaárfolyamokat. A GVH szakértői által végzett elemzésekből is az derült ki, hogy a két vállalkozás a budapesti Váci utcai pénzváltó helyein hosszú idő óta nagyon hasonló árazást alkalmaz. A GVH döntése azt jelzi, hogy még nyilvános adatok vagy információk vállalkozások közötti közvetlen és rendszeres cseréje is a versenyjogba ütközhet. A versenytörvény megsértése miatt végül a Northline Kft-nek 3,6, az And Now Kft-nek pedig 1 millió forint versenyfelügyeleti bírságot kell fizetnie.

A többi eljárás alá vonttal szemben a GVH elegendő bizonyíték hiányában az eljárást megszüntette. A vizsgálat tehát lezárult, de a versenyhivatal a jövőben is kiemelt figyelemmel kíséri a valutaváltással foglalkozó vállalkozások tevékenységét.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-83/2005.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24