Indul a suli- de miből fizessem?

Pénzcentrum
2005. szeptember 14. 09:42

"Hurrá felvettek", mindenkinek nagyjából ez volt az első gondolata (még ha nem is ezekkel a szavakkal) akinek sikerült bejutnia valamelyik felsőoktatási intézménybe. De sokan az első örömhullám után elkezdték vizsgálni az érem másik oldalát is, nevezetesen azt, hogy mibe kerül a jövő alapozása.

 
„Hurrá felvettek”, mindenkinek nagyjából ez volt az első gondolata (még ha nem is ezekkel a szavakkal) akinek sikerült bejutnia valamelyik felsőoktatási intézménybe. De sokan az első örömhullám után elkezdték vizsgálni az érem másik oldalát is, nevezetesen azt, hogy mibe kerül a jövő alapozása.
Végre vége a felvételi ponthatárok körüli hercehurcának, nagyjából most már mindenki tudja, hogy hová vették fel, és azt is, hogy támogatja-e az állam a tanulmányait, vagy ezt saját magának kell megoldania. De a tandíj megfizetése mellett számos egyéb kiadással is találkozik a nebuló - gondoljunk csak a kollégium vagy az albérlet havi díjára, a könyvek -jegyzetek áraira, a menza költségeire, na és persze akkor még „élni” is kell (hiszen nem csak tanulásról szól a felsőoktatás. Ezekre a megnövekedett kiadásokra nem mindig elegendő az ösztöndíj (már ha kapunk, illetve nem vitte el az egészet a vizsgák kipihenésére szánt nyaralás), van aki ezt munkával próbálja pótolni, van aki „támogatói adományokat” gyűjt ( szülők, stb.), de akad olyan is, aki „külső forrásbevonást” vesz igénybe (például hitel). Most ez utóbbi lehetőséget járjuk egy kicsit körül, és bemutatjuk mire is számíthat az, aki emellett teszi le a voksát.
Mi is az a diákhitel és ki veheti igénybe?
 
Felsőoktatási tanulmányok finanszírozására ma Magyarországon (csakúgy mint a világ számos országában) egy speciális hitelfajta áll rendelkezésünkre, ez pedig a diákhitel.
A diákhitel célja hogy, mindenki számára egyenlő esélyt teremtsen a felsőoktatásban való részvételre, függetlenül a saját, illetve családja anyagi teherviselő képességének mértékétől (tehát nem szociális helyzet alapján igényelhető, hanem bárki hozzáférhet aki megfelel az igénylés feltételeinek.
A hitelt igényelhetik mindazok a "Felsőoktatási-törvény" (Ftv.) által meghatározott képzési formákban (alapképzés, kiegészítő alapképzés), felsőfokú vagy felsőfokú akkreditált iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő nappali, levelező, esti, illetve a távoktatás keretében tanuló - akár államilag finanszírozott, akár költségtérítéses – beíratkozott, aktív hallgatók és tanulók, illetve azok akik magyarországi felsőoktatási intézmény beíratkozott hallgatójaként külföldi ösztöndíjas képzésben vesznek részt.
A hitel igénylésének feltétele a magyar állampolgárság (illetve menekült jogállás), a hiteligénylés benyújtásakor a 35 év alatti életkor, valamint az igénylőnek nem lehet sem korábban kötött – jelenleg is érvényes – Diákhitel szerződése, sem korábban kötött, de azóta már megszűnt hitellel kapcsolatos tartozása, valamint hallgatói jogviszonya nem szünetel.
Mennyi az annyi – azaz mekkora összeg vehető fel és mik a költségei?
A felvehető hitel maximális összege  2005 szeptemberétől 30.000 Ft/hó-ra módosult. Igényeink alapján 15,21,25,30 eFt/hó közül választhatunk, a Diákhitel tanulmányi félévenként 5 hónapra kerül folyósításra. A megkezdett tanulmányi félév első hónapjában –szeptember, illetve február - nem folyósítják a hitelt, mert az iskoláknak adott hónap végéig kell leigazolni, hogy a tanuló beiratkozott-e az intézménybe, valamint a hiteligénylő lapokat továbbítani a Diákhitel Központ felé, de a második hónapban két havi hitelösszeget kapunk. Lehetőség van a félévre (5 hónapra) eső teljes hitel előre, egy összegben történő igénylésére is (ekkor is csak a félév második hónapjában kapjuk meg). A hitelt bármire fordíthatjuk, nincs igazolási kötelezettségünk a felhasznált összeg tekintetében.
A hitel kamatlába jelenleg évi 11.25 százalék, a kifizetett összegek a folyósítás időpontjától kezdődően kamatoznak (napi kamatozással), és az év végén tőkésítik őket. A hitel változó kamatozású. Az aktuális kamatszintet a Diákhitel Központ Rt. évente 2 alkalommal - a hivatalos félévkezdés előtt 7 nappal - teszi közzé két országos napilapban (Magyar Nemzet, Népszabadság), valamint intézkedik az oktatási intézményekben, hirdetményként történő kifüggesztéséről is.
Hol és hogyan igényelheted?
A Diákhitel igénylése rendkívül egyszerű és gyors, nincs hitelbírálat, csak a fentiekben leírt feltételeknek kell megfelelned.
A hiteligényléshez be kell szerezni egy igénylési csomagot, amit nagyobb postahivatalokban, illetve az együttműködő bankok (a pénzintézetek közül 7 bank: az Általános Értékforgalmi Bank, a Budapest Bank, az Erste Bank, az Inter-Európa Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank, a Magyar Külkereskedelmi Bank, az OTP Bank) és takarékszövetkezetek kijelölt fiókjaiban (78 szövetkezeti hitelintézet) tudsz megtenni, valamint ezek az intézmények bizonyos kedvezményeket nyújtanak számodra, ha a náluk vezetett folyószámlára kéred Diákhiteled utalását ( kedvezőbb folyószámla-vezetési díj és átutalás, olcsóbb kártyahasználat stb.).
Diákhitelt a félév során bármikor lehet igényelni, de ha új igénylőként már az őszi félév első kifizetési napján 2005. október 14-én pénzhez szeretnél jutni, úgy szeptember 15-ig le kell adnod a helyesen kitöltött Hiteligénylési adatlapodat a kijelölt helyek valamelyikén, és addig be is kell iratkoznod a tanintézetedbe.
Ha ezt a határidőt lekésted, vagy csak később döntesz, akkor a következők a szabályok: ha a szemeszterben bármikor a tárgyhó 15-ig - az őszi félévben legkésőbb december 15-ig - leadod az igénylésedet, akkor először a következő hónap 15-én kapod meg a kölcsönt, mely tartalmazza a félévben már addig eltelt hónapok után járó Diákhiteledet is.
Mikor, Mennyit, Meddig?
A törlesztési kötelezettséged a hallgatói jogviszonyod – bárhogy is következett az be, akár a tanulmányok abbahagyásával, akár a diploma megszerzésével - megszűnését, legkésőbb azonban a hiteligénylési időd (az az idő amin belül igényelheted a hitelt, ez általában 20 hónappal haladja meg a jogosultsági időt) lejártát követő hónap első napjától áll fenn.A hitel törlesztését közvetlenül a Diákhitel Központ Rt.-nek kell átutalni, azért mert csak így válik lehetővé a naprakész folyószámla vezetés.
A törlesztési kötelezettséged beálltának évében, és az azt követő évben csupán a mindenkori minimálbér 6%-át kell kötelezően törlesztésre fordítani (2005-ben ez 3420 Ft.), majd ezt követően az aktuális havi törlesztőrészlet a két évvel azelőtti éves (szja-köteles) bruttó (munka)jövedelmed 6%-ának egy tizenketted része. Ha a vizsgált évben az éves munkajövedelmed havi átlaga nem érte el az akkor érvényes havi minimálbért, akkor ennek a havi minimálbér 6%-a lesz a két évvel későbbi havi törlesztőrészleted. (Ez az elv továbbra is azt jelenti, hogy nincs meghatározva konkrét időpont a törlesztésre, vagyis a törlesztésed határozatlan futamidejű: addig tart, amíg vissza nem fizettél mindent.)
Azért a két évvel korábbi jövedelmed alapján kell fizetned a törlesztést mert a tárgyévben (T) keletkezett jövedelemről az APEH legkorábban csak a tárgyévet követő év (T+1) október 31-én tud adatot szolgáltatni. Ezért a tárgyévben elért jövedelmed a tárgyévet követő második év (T+2) törlesztésének alapját jelentheti csak.
A törlesztőrészlet megfizetésének elmulasztása - hiteltörlesztéseknél megszokott módon - késedelmi kamattal terhelik meg a folyószámládat. Tartós nem fizetés esetén – ami 12 havi hátralékot jelent  - a Diákhitel Központ Rt. felmondja a szerződésed. Ebben az esetben a teljes, még fenn álló tartozásodat 15 napon belül köteles vagy megfizetni, ellenkező esetben az adóhatóság (APEH) intézkedik a behajtásról.
Bármikor fizethetsz kötelezően előírt törlesztő részletnél többet is. A többlet befizetésre két - egymástól alapvetően különböző - lehetőséged van.

Egyrészt élhetsz az előtörlesztés lehetőségével Ha a többletfizetést a "Diákhitel előtörlesztések" elnevezésű számlára teljesíted, azzal rögtön a tőketartozásodat, vagyis a mindenkori napi-hitelegyenlegedet csökkented.
Bevezetésre került ugyanakkor a túlfizetés fogalma. Ha a "Diákhitel törlesztések" elnevezésű számlára utalsz (tehát oda ahová a rendszeres törlesztőrészletek is mennek) a kötelező törlesztőrészletnél nagyobb összeget, akkor ez túlfizetésnek minősül.
Ugyanakkor minden pénzügyi év lezárásakor a kipostázott éves egyenleg közlés alkalmával (ezt a tárgyévet követő év január 31-ig kell megkapnod) lehetőséged van az esetleges túlfizetésedet egy nyilatkozat kitöltésével előtörlesztéssé átminősíttetned.
 
Ha módosítani akarsz
Ha valamilyen változás állt be személyi adataidban, vagy nem iratkoztál be a következő félévre, illetve szeretnél fizetési halasztást vagy nagyobb hitelösszeget kérni, akkor ezt minden esetben a megfelelő adatlap kitöltésével (letölthető a www.diakhitel.hu honlapról) és elpostázásával tudod megtenni (1245 Budapest, Pf.:1003.). A változás bejelentését minden esetben érdemes minél hamarabb megtenned, mert ennek elmulasztása bizonyos esetekben a szerződés felmondásával jár (akkor egy összegben kell befizetned a hitel összegét).
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem