17 °C Budapest

Indul a suli- de miből fizessem?

Pénzcentrum
2005. szeptember 14. 09:42

"Hurrá felvettek", mindenkinek nagyjából ez volt az első gondolata (még ha nem is ezekkel a szavakkal) akinek sikerült bejutnia valamelyik felsőoktatási intézménybe. De sokan az első örömhullám után elkezdték vizsgálni az érem másik oldalát is, nevezetesen azt, hogy mibe kerül a jövő alapozása.

 
„Hurrá felvettek”, mindenkinek nagyjából ez volt az első gondolata (még ha nem is ezekkel a szavakkal) akinek sikerült bejutnia valamelyik felsőoktatási intézménybe. De sokan az első örömhullám után elkezdték vizsgálni az érem másik oldalát is, nevezetesen azt, hogy mibe kerül a jövő alapozása.
Végre vége a felvételi ponthatárok körüli hercehurcának, nagyjából most már mindenki tudja, hogy hová vették fel, és azt is, hogy támogatja-e az állam a tanulmányait, vagy ezt saját magának kell megoldania. De a tandíj megfizetése mellett számos egyéb kiadással is találkozik a nebuló - gondoljunk csak a kollégium vagy az albérlet havi díjára, a könyvek -jegyzetek áraira, a menza költségeire, na és persze akkor még „élni” is kell (hiszen nem csak tanulásról szól a felsőoktatás. Ezekre a megnövekedett kiadásokra nem mindig elegendő az ösztöndíj (már ha kapunk, illetve nem vitte el az egészet a vizsgák kipihenésére szánt nyaralás), van aki ezt munkával próbálja pótolni, van aki „támogatói adományokat” gyűjt ( szülők, stb.), de akad olyan is, aki „külső forrásbevonást” vesz igénybe (például hitel). Most ez utóbbi lehetőséget járjuk egy kicsit körül, és bemutatjuk mire is számíthat az, aki emellett teszi le a voksát.
Mi is az a diákhitel és ki veheti igénybe?
 
Felsőoktatási tanulmányok finanszírozására ma Magyarországon (csakúgy mint a világ számos országában) egy speciális hitelfajta áll rendelkezésünkre, ez pedig a diákhitel.
A diákhitel célja hogy, mindenki számára egyenlő esélyt teremtsen a felsőoktatásban való részvételre, függetlenül a saját, illetve családja anyagi teherviselő képességének mértékétől (tehát nem szociális helyzet alapján igényelhető, hanem bárki hozzáférhet aki megfelel az igénylés feltételeinek.
A hitelt igényelhetik mindazok a "Felsőoktatási-törvény" (Ftv.) által meghatározott képzési formákban (alapképzés, kiegészítő alapképzés), felsőfokú vagy felsőfokú akkreditált iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő nappali, levelező, esti, illetve a távoktatás keretében tanuló - akár államilag finanszírozott, akár költségtérítéses – beíratkozott, aktív hallgatók és tanulók, illetve azok akik magyarországi felsőoktatási intézmény beíratkozott hallgatójaként külföldi ösztöndíjas képzésben vesznek részt.
A hitel igénylésének feltétele a magyar állampolgárság (illetve menekült jogállás), a hiteligénylés benyújtásakor a 35 év alatti életkor, valamint az igénylőnek nem lehet sem korábban kötött – jelenleg is érvényes – Diákhitel szerződése, sem korábban kötött, de azóta már megszűnt hitellel kapcsolatos tartozása, valamint hallgatói jogviszonya nem szünetel.
Mennyi az annyi – azaz mekkora összeg vehető fel és mik a költségei?
A felvehető hitel maximális összege  2005 szeptemberétől 30.000 Ft/hó-ra módosult. Igényeink alapján 15,21,25,30 eFt/hó közül választhatunk, a Diákhitel tanulmányi félévenként 5 hónapra kerül folyósításra. A megkezdett tanulmányi félév első hónapjában –szeptember, illetve február - nem folyósítják a hitelt, mert az iskoláknak adott hónap végéig kell leigazolni, hogy a tanuló beiratkozott-e az intézménybe, valamint a hiteligénylő lapokat továbbítani a Diákhitel Központ felé, de a második hónapban két havi hitelösszeget kapunk. Lehetőség van a félévre (5 hónapra) eső teljes hitel előre, egy összegben történő igénylésére is (ekkor is csak a félév második hónapjában kapjuk meg). A hitelt bármire fordíthatjuk, nincs igazolási kötelezettségünk a felhasznált összeg tekintetében.
A hitel kamatlába jelenleg évi 11.25 százalék, a kifizetett összegek a folyósítás időpontjától kezdődően kamatoznak (napi kamatozással), és az év végén tőkésítik őket. A hitel változó kamatozású. Az aktuális kamatszintet a Diákhitel Központ Rt. évente 2 alkalommal - a hivatalos félévkezdés előtt 7 nappal - teszi közzé két országos napilapban (Magyar Nemzet, Népszabadság), valamint intézkedik az oktatási intézményekben, hirdetményként történő kifüggesztéséről is.
Hol és hogyan igényelheted?
A Diákhitel igénylése rendkívül egyszerű és gyors, nincs hitelbírálat, csak a fentiekben leírt feltételeknek kell megfelelned.
A hiteligényléshez be kell szerezni egy igénylési csomagot, amit nagyobb postahivatalokban, illetve az együttműködő bankok (a pénzintézetek közül 7 bank: az Általános Értékforgalmi Bank, a Budapest Bank, az Erste Bank, az Inter-Európa Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank, a Magyar Külkereskedelmi Bank, az OTP Bank) és takarékszövetkezetek kijelölt fiókjaiban (78 szövetkezeti hitelintézet) tudsz megtenni, valamint ezek az intézmények bizonyos kedvezményeket nyújtanak számodra, ha a náluk vezetett folyószámlára kéred Diákhiteled utalását ( kedvezőbb folyószámla-vezetési díj és átutalás, olcsóbb kártyahasználat stb.).
Diákhitelt a félév során bármikor lehet igényelni, de ha új igénylőként már az őszi félév első kifizetési napján 2005. október 14-én pénzhez szeretnél jutni, úgy szeptember 15-ig le kell adnod a helyesen kitöltött Hiteligénylési adatlapodat a kijelölt helyek valamelyikén, és addig be is kell iratkoznod a tanintézetedbe.
Ha ezt a határidőt lekésted, vagy csak később döntesz, akkor a következők a szabályok: ha a szemeszterben bármikor a tárgyhó 15-ig - az őszi félévben legkésőbb december 15-ig - leadod az igénylésedet, akkor először a következő hónap 15-én kapod meg a kölcsönt, mely tartalmazza a félévben már addig eltelt hónapok után járó Diákhiteledet is.
Mikor, Mennyit, Meddig?
A törlesztési kötelezettséged a hallgatói jogviszonyod – bárhogy is következett az be, akár a tanulmányok abbahagyásával, akár a diploma megszerzésével - megszűnését, legkésőbb azonban a hiteligénylési időd (az az idő amin belül igényelheted a hitelt, ez általában 20 hónappal haladja meg a jogosultsági időt) lejártát követő hónap első napjától áll fenn.A hitel törlesztését közvetlenül a Diákhitel Központ Rt.-nek kell átutalni, azért mert csak így válik lehetővé a naprakész folyószámla vezetés.
A törlesztési kötelezettséged beálltának évében, és az azt követő évben csupán a mindenkori minimálbér 6%-át kell kötelezően törlesztésre fordítani (2005-ben ez 3420 Ft.), majd ezt követően az aktuális havi törlesztőrészlet a két évvel azelőtti éves (szja-köteles) bruttó (munka)jövedelmed 6%-ának egy tizenketted része. Ha a vizsgált évben az éves munkajövedelmed havi átlaga nem érte el az akkor érvényes havi minimálbért, akkor ennek a havi minimálbér 6%-a lesz a két évvel későbbi havi törlesztőrészleted. (Ez az elv továbbra is azt jelenti, hogy nincs meghatározva konkrét időpont a törlesztésre, vagyis a törlesztésed határozatlan futamidejű: addig tart, amíg vissza nem fizettél mindent.)
Azért a két évvel korábbi jövedelmed alapján kell fizetned a törlesztést mert a tárgyévben (T) keletkezett jövedelemről az APEH legkorábban csak a tárgyévet követő év (T+1) október 31-én tud adatot szolgáltatni. Ezért a tárgyévben elért jövedelmed a tárgyévet követő második év (T+2) törlesztésének alapját jelentheti csak.
A törlesztőrészlet megfizetésének elmulasztása - hiteltörlesztéseknél megszokott módon - késedelmi kamattal terhelik meg a folyószámládat. Tartós nem fizetés esetén – ami 12 havi hátralékot jelent  - a Diákhitel Központ Rt. felmondja a szerződésed. Ebben az esetben a teljes, még fenn álló tartozásodat 15 napon belül köteles vagy megfizetni, ellenkező esetben az adóhatóság (APEH) intézkedik a behajtásról.
Bármikor fizethetsz kötelezően előírt törlesztő részletnél többet is. A többlet befizetésre két - egymástól alapvetően különböző - lehetőséged van.

Egyrészt élhetsz az előtörlesztés lehetőségével Ha a többletfizetést a "Diákhitel előtörlesztések" elnevezésű számlára teljesíted, azzal rögtön a tőketartozásodat, vagyis a mindenkori napi-hitelegyenlegedet csökkented.
Bevezetésre került ugyanakkor a túlfizetés fogalma. Ha a "Diákhitel törlesztések" elnevezésű számlára utalsz (tehát oda ahová a rendszeres törlesztőrészletek is mennek) a kötelező törlesztőrészletnél nagyobb összeget, akkor ez túlfizetésnek minősül.
Ugyanakkor minden pénzügyi év lezárásakor a kipostázott éves egyenleg közlés alkalmával (ezt a tárgyévet követő év január 31-ig kell megkapnod) lehetőséged van az esetleges túlfizetésedet egy nyilatkozat kitöltésével előtörlesztéssé átminősíttetned.
 
Ha módosítani akarsz
Ha valamilyen változás állt be személyi adataidban, vagy nem iratkoztál be a következő félévre, illetve szeretnél fizetési halasztást vagy nagyobb hitelösszeget kérni, akkor ezt minden esetben a megfelelő adatlap kitöltésével (letölthető a www.diakhitel.hu honlapról) és elpostázásával tudod megtenni (1245 Budapest, Pf.:1003.). A változás bejelentését minden esetben érdemes minél hamarabb megtenned, mert ennek elmulasztása bizonyos esetekben a szerződés felmondásával jár (akkor egy összegben kell befizetned a hitel összegét).
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem