24 °C Budapest
Itt a kormány bejelentése a sorkatonaság bevezetéséről: Gulyás Gergely üzent a NATO-nak is

Itt a kormány bejelentése a sorkatonaság bevezetéséről: Gulyás Gergely üzent a NATO-nak is

2024. május 23. 10:01

A kormány áttekintette a háborús helyzetet, amely szerintük Ukrajna számára kedvezőtlenül alakul, és a sorozás a kárpátaljai kisebbséget is érintheti. Az Európai Unió Bíróságán több magyar eljárás is folyamatban van. Ezek közül a menekültügyi rendszer miatt hozott korábbi ítélet végrehajtásával kapcsolatban újabb elmarasztaló döntés és pénzbírság várható – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Jönnek a feldolgozóipari támogatások

Két darab 200 milliárd forintos támogatási pályázat is elindul a közeli jövőben a feldolgozóipar támogatására, telephely és kapacitásfejlesztésre. Gulyás Gergely pedig a mai KSH adatairól elmondta, hogy szerinte jó esély van arra, hogy éves szinten 8-10 százalékos legyen a reálbérnövekedés.

Több állami ingatlant is értékesítenek

Mint arról Magyar Péter, a Tisza Párt politikusa bejelentést tett egy nem nyilvános kormányhatározat alapján, több ingatlant is értékesít majd az állam. Gulyás Gergely ismertette, hogy ezeket nyilvánosan, az állami árverési portálon keresztül valósítják majd meg, így ott látható lesz, milyen ingatlanokról van szó.

Csökken a diákhitelek kamata?

Mivel a jegybanki alapkamat mértéke határozza meg a diákhitelek kamatát, így várhatóan június elején majd ezek is csökkenhetnek – mondta Gulyás Gergely, aki későbbre ígért pontos tájékoztatást, hogy erről mikor jelenik meg a kormányhatározat.

Kínai kapcsolatok

Nem tartják helyesnek az unió vámok kivetését Kínával szemben. Ezt annak tulajdonította Gulyás Gergely, hogy egy ilyen lépéssel az európai autógyártók kiszorulnának az 1 milliárd fős kínai piacról, míg fordítva csak egy 400-450 milliós piacot veszítenének el az ázsiai ország gyártói. A kormány szerinte a szabadkereskedelem fokozása mellett áll ki.

A múlt héten Mitch McConnell republikánus szenátor élesen bírálta Magyarországot Hszi Csin-ping látogatása, valamint az egyre szorosabb kínai kapcsolatok miatt. Azonban Gulyás Gergely szerint Donald Trump elnöksége esetén a kínai–magyar viszony nem hatna ki a magyar–amerikai kapcsolatokra. 

A gödi akkumulátorgyárnak meg kell felelnie a jogszabályoknak

Szerdán este ülő tüntetést tartottak a gödi Samsung-gyár bejárata előtt. A tüntetők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a gyár továbbra is üzemel, annak ellenére, hogy a bíróság ideiglenesen felfüggesztette az egységes környezethasználati engedélyét. A Pest Vármegyei Kormányhivatal ugyanakkor közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy a bíróság nem a gyár bezárását, hanem egyes tevékenységek korlátozását írja elő, amit jelenleg a kormányhivatal vizsgál.

A német gazdaság kihat a magyarra is

A német gazdaság problémái meghatározzák a magyar növekedési pályát is, mert jelenleg a legfontosabb kereskedelmi partnerünk- hangzott el a kormány képviselőjétől. Azonban a kabinet célja, hogy minél jobban leváljon a magyar a német konjunktúráról- tette hozzá Gulyás Gergely. 

Jogállamisági viták

Gulyás Gergely szerint az Európai Bizottsággal nem haladtak a jogállamisági tárgyú tárgyalások az elmúlt időszakban. A hetes cikk szerinti eljárást komolytalannak tartja a miniszter, aki szerint az egész procedúra súlytalan, mert az Európai Parlament indította.

Magyarország nem csatlakozik a Palesztin Államot elismerő országok közé

A kabinet szerint egy ilyen lépés csak eszkalálná a döntést, a tárgyalásokat sem segíti, így nem értenek egyet a palesztin állam elismerésével.

Napelemes pályázatok kifizetésé

Gulyás Gergely szerint az előző pályázatok lassú kifizetései nem befolyásolják a most indított Napenergia Plusz programot, amelyben már 50 milliárdnál jár a megítélt támogatási összeg.

A verőcei tragédia vizsgálatára várnak

A kormány egyelőre megvárja a hétvégi verőcei hajóbaleset körülményeinek vizsgálatát. Egyelőre nem látják úgy, hogy szükséges lenne a vízi közlekedésre vonatkozó szabályok módosítására, de ha a vizsgálat más következtetésre jut, a kabinet megteszi a szükséges lépéseket – jelentette ki a kancelláriaminiszter.

Kapcsolódó cikkeink:

Sulyok-ügy

Szerdán a Demokratikus Koalíció azzal gyanúsította meg Sulyok Tamást, hogy a 2000-es években az akkor még ügyvédként dolgozó államfő zsebszerződéseket készített, hogy külföldiek tiltott magyarországi földszerzését segítse. Gulyás Gergely a  kérdésekre a köztársasági elnök ellen felhozott zsebszerződési ügyre reagálva azt mondta, hogy a haszonbérleti és kölcsönszerződések kidolgozása jogilag támadhatatlan, a DK által bemutatott németnyelvű zsebszerződésnél nincs bizonyítva, hogy ahhoz köze lett volna Sulyok Tamásnak.

Uniós elnökségre készülés

Egy féléves EU-elnökség az unió alapvető irányultságát nem tudja kimozdítani, de ezzel meg kell próbálkozni. Bóka János közölte, hogy a magyar kormány semleges, tisztességes közvetítő kíván lenni – jelentette ki Gulyás Gergely.

EU tag lesz Ukrajna?

Mivel egyhangú döntésről van szó, nem befolyásolja, hogy melyik ország adja az EU-elnökségét – mondta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy a magyar kormány megvétózza-e az Ukrajna EU-csatlakozásról szóló szerződés aláírását még a július 1-i magyar EU-s átvétel előtt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fico-merénylet

A szlovákiai miniszterelnök elleni merénylet kapcsán Gulyás Gergely szerint fontos levonni azt a következtetést, hogy a szólásszabadságnak is vannak határai, és a gyűlöletkeltés elfogadhatatlan. A kommentek világában teljesen általánossá vált a gyűlöletkeltés, amit minden híroldalnak kezelnie kell, és nem szabad teret adni neki.

Hackertámadás

Gulyás Gergely szerint téves azt állítani, hogy a külügy informatikai rendszerei kompromittálódtak; valójában csak hackertámadások érték a rendszert. Arra a kérdésre, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és szakértők szerint is helyreállíthatatlanul károsodott a rendszer, a miniszter elmondta, hogy ezek az állítások nem igazak, és nem kerültek ki minősített vagy bizalmas adatok az orosz titkosszolgálatok támadása miatt.

Hackertámadások vannak és lesznek, erről minden ország csak akkor számol be, ha relevanciája van” – jelentette ki Gulyás Gergely.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány tett-e diplomáciai lépéseket Oroszországgal szemben az ügy miatt, a miniszter azt válaszolta, hogy nem tud ilyenről. Megjegyezte, hogy számos ország támadja a kormányzati rendszereket világszerte.

Magyar beruházások

Vitályos Eszter kormányszóvivő felsorolta a megvalósult projekteket. Elsőként említette a Mol poliolüzemének múlt heti átadóját, majd a bölcsődefejlesztéseket, amelyekre közel 7 milliárd forint támogatást nyújtott a kormány.

Mintegy 2,7 milliárd forintot fordítottak közútfejlesztésekre, amelyeket most adtak át, míg kulturális projektekre 21 milliárd forintot költöttek hat különböző projekt keretében, beleértve a mélykúti szabadidős központot és a Nyíregyházi Állatkert jégvilágot bemutató kifutóját.

Emellett tájékoztatott arról is, hogy a Digitális Állampolgárság bevezetése is halad, és ehhez már egy közérthető tájékoztató anyagot is közzétettek.

Magyar perek az EUB-nál

Az Európai Unió Bíróságon több magyar érintettségű ügyet is tárgyalnak: például a menekültrendszer miatt hozott ítélet végrehajtását is vizsgálják, amelynél napi 6 millió forintos bírság kiszabására számít a kabinet – ismertette Gulyás Gergely.

A miniszter úgy látja, hogy az Európai Bizottság által indított perben az EP-választások előtt négy nappal hozzák meg – a szerinte borítékolhatóan – elmarasztaló ítéletet a magyar kormánnyal szemben.

Lesz sorkatonaság hazánkban? 

A kormány nem támogatja Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetőjének azt a kijelentését, hogy Európában újra tárgyalni kellene a sorkatonaság visszavezetéséről. Azzal sem értenek egyet, hogy a NATO pénzügyi, vagy katonai támogatást nyújtson Ukrajnának.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem