25 °C Budapest
Ez ám a kegyetlen valóság: hiába jár csúcsra a magyar gazdaság, ha sokaknak ez nem sokat ér

Ez ám a kegyetlen valóság: hiába jár csúcsra a magyar gazdaság, ha sokaknak ez nem sokat ér

2024. február 28. 10:00

Az országos GDP, valamint az abból számított egy főre jutó GDP is jelentős mértékben emelkedett 2010 és 2022 között, 2014 óta pedig a duplájára emelkedett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vonatkozó statisztikáiból. Érdekes kérdés azonban, hogy mindez mit árul el Magyarország gazdaságáról, valóban érdemes-e erre a teljesítményre alapozni a jólétünket. A Pénzcentrum szakértők segítségével erre kereste a választ.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a hazai GDP, valamint az abból számított egy főre jutó GDP 2010 és 2022 között folyamatosan nőtt, míg 2014 óta a duplájára emelkedett. A bruttó hazai termék értéke Budapesten volt a legmagasabb, a fővárost Közép-Magyarország, majd a közép-dunántúli régió követte. De vajon mit árul el ez Magyarország gazdaságáról, valóban érdemes erre a mutatóra alapozni a hazai jólétet?

A GDP nem feltétlenül tükrözi egy ország jólétét

A GDP az adott országban 1 év alatt megtermelt új érték. Statisztikailag a teljes kibocsátásból a folyó termelőfelhasználás levonásával keletkezik, s emiatt is részben becsléseken alapul. A nagy nemzetgazdaságokban – ahol a nemzeti tulajdon magas a termelésben –, a GDP növekedése áttételesen a jólétet is növeli (részben a befolyó adókon keresztül több jut a társadalmi szolgáltatásokra, például oktatásra, egészségügyre, szociális ellátásra), illetve a hazai munkaerő bérein keresztül a lakossági fogyasztást is biztosítja – tisztázta a GDP fogalmát a Pénzcentrum megkeresésére Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette viszont azt is, hogy a szakirodalom már régóta jelzi, hogy a GDP jóléti mutatóként csak nagyon korlátozottan alkalmazható a modern nemzetgazdaságokban.

Ezzel kapcsolatban a szakember egy egyszerű példát is felhozott.

Ha egy akkumulátorgyár megtelepszik egy adott országban, és a termeléséhez szükséges javak 90 százalékát importból fedezi, illetve vendégmunkásokra alapozza a termelést, akkor a GDP megközelítőleg a termelése 10 százaléka lesz, de a valós hazai jövedelmeket csak a béradók és a profitadók adják. Ha a beruházást jelentős állami támogatás segíti, a telephely kialakítás költségeit (víz, szennyvíz, energia, közlekedési kapcsolatok stb.) pedig a költségvetés állja, akkor statisztikailag úgy nő meg a GDP, hogy éves átlagban nettó 0 hazai tényleges jövedelem képződik, vagyis nem javítja a jólétet. A környezeti szennyezés ellenben rontja azt, illetve annak költségei, beleértve az elhárítási kiadásokat közvetlen állami kiadásokat generálnak, a tovagyűrűző egészségügyi kockázatokról nem is beszélve. Vagyis nem minden GDP növelő beruházás kívánatos

– világított rá a szakember.

Molnár László az egy főre jutó GDP-vel kapcsolatban is markáns véleményt fogalmazott meg. Állítása szerint az alapvetően a kiszámított GDP és a lakónépesség hányadosát jelenti, ám ez amilyen egyszerűnek hangzik, annyira kérdéses módszer. Ahogy jeleztem, a GDP számítás is sok becslésen alapul, de az egy főre jutó GDP nevezője, azaz a lakónépesség száma is problémás. Főleg, ha jelentős a kivándorlás aránya, ami Magyarország esetében 2010 óta közel 350 ezer főnél jár. „Így a kimutatott egy főre jutó GDP alacsonyabb a ténylegesnél” – fűzte hozzá.

Az egy főre jutó GDP-ben komoly régiós különbségek vannak

Hasonló álláspontra helyezkedett a kérdésben Vida György, közgazdász, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának adjunktusa.

Az egy főre jutó GDP értelemszerűen egy viszonylagos érték, hiszen osztjuk a nominális GDP adatot legtöbbször a lakosságszámmal. Ebből adódik a nehézsége is, hiszen mondjuk Luxemburg GDP-je is a beingázó lakosság termeléséből áll össze nagyrészt, így tud torzítani az adat

– mondta. Ráadásul nőhet úgy is az egy főre jutó GDP értéke, hogy csökken a lakosság, meg úgy is, hogy erősödik a gazdaság.

A szakember az egy főre jutó GDP-vel kapcsolatban egy korábbi tanulmányát is felidézte, mely szerint e tekintetben az utóbbi időben komoly különbségek mutatkoztak az ország egyes részein élők között, főként a falvak és a városok relációjában. Ráadásul úgy tűnik, hogy a különbséget a nemzeti, valamint az európai uniós szakpolitikák és források sem csökkentették érdemben. Ha pedig ehhez hozzávesszük a köztes régiókat, akkor megállapítható, hogy ezen területek is egyre jobban lemaradnak az urbánus központoktól és közelítenek a vidékies régiókhoz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lenne tér a különbségek csökkentésére

A GDP és az egy főre jutó GDP-vel kapcsolatban a közgazdász szakmán belül is vannak kételyek, ugyanakkor érdemes Magyarország tekintetében jobban szemügyre venni az adatokat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) eddigi legfrissebb adataiból több összefüggés is kiolvasható:

  • egyrészt a GDP – és ezáltal az egy főre jutó fogyasztói árak is – 2010 óta folyamatosan nőnek;
  • valamint az is kiderül belőlük, hogy az adat a 2014-2022 időszakban a duplájára nőtt.

Ennek köszönhetően a GDP 2022-ben 66 075 milliárd forintot tett ki, az egy főre jutó GDP pedig 6 823 000 forint volt. A statisztika szerint a legmagasabb GDP-vel Budapest rendelkezett ebben az évben (24 229 milliárd forint), míg mögötte szorosan Közép-Magyarország, a Közép-Dunántúl és a Nyugat-Dunántúl következett, utánuk pedig a többi régió csak messze leszakadva következett. A leggyengébb teljesítményt amúgy a Dél-Alföld nyújtotta, ahol a megtermelt GDP mindössze 6 012 milliárd forintot tett ki.

A korábbi tendencia oka az extenzív növekedés: a foglalkoztattak száma közel 850 ezer fővel bővült, s a beruházási ráta (jelentős részben az EU támogatásoknak köszönhetően) 27-28 százalékra futott fel. Jellemző ugyanakkor, hogy a termelékenység növekedése az EU-hoz viszonyítva rendkívül lassú, évi 1-1,5 százalékot tesz ki

– reagált a lapunk által vázolt összefüggésekre és a GDP adatokra Molnár László. Hozzátette, ezzel párhuzamosan a gyorsan bevonható munkaerő állomány elfogyott, a bérek növekedése is lendületet kapott, ami a költségek emelkedése miatt korlátozza a lehetséges kibocsátást. „Mindeközben a kormány iparpolitikája az alacsony bérköltségen és az egyszerű összeszerelési jellegű tevékenységeken alapul, ami teljes mértékben elhibázott” – tette hozzá a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

S hogy mi állhat az egyes magyar régiók közötti különbség hátterében? Ezzel kapcsolatban Molnár László a nagy összeszerelő üzemeket hozta fel, melyek megnövelik ugyan az egy főre jutó GDP-t, ám igazán jelentős növekedési hatóerőt nem adnak, még az adott megyéknek sem. Ez pedig leginkább a „fejlettebb” régiók kisebb-nagyobb településein lehet tetten érni, ahol lassabb a fejlődés üteme, különösen Ausztriával összevetve.

Vagyis ebben az esetben a GDP mutató magasabb fejlettséget mutat, mint a tényleges helyzet

– jelentette ki a szakember, aki szerint azonban lenne lehetőség a régiós különbségek szűkítésére. Ám ehhez alapvetően más gazdaságpolitikára lenen szükség, egy olyanra, amely a valós, hazai hozzáadott érték növelését tartja fontosnak, nem általában a GDP növekedését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm