24 °C Budapest
Early morning at Brandeburg Gate (Berlin / Germany)

Magyarországot is megfertőzheti Európa beteg embere: mi is belereccsenünk a német válságba?

2024. február 12. 05:37

Az elmúlt időszakban Németország gazdasága szinte ezer sebből vérzik, és nemigen tűnik úgy, hogy e tekintetben tartós javulás állna be. A németek teljesítménye ugyanakkor számunkra kiemelkedően fontos, hisz annak minősége a magyar gazdaságra is kihat. A kérdés, hogy pontosan milyen mértékben, és hogy mit hoz a jövő. Ezt jártuk most körbe szakértők segítségével.

Németország GDP-je 0,3 százalékkal csökkent tavaly a német statisztikai hivatal, a Destatis által ismertetett előzetes számítások szerint, ami naptári hatásoktól megtisztítva 0,1 százalékos elmaradást jelent a 2022-es adatokhoz képest. A német ipar teljesítménye 2,0 százalékkal csökkent, míg az ehhez az ágazathoz tartozó feldolgozóipar teljesítménye 0,4 százalékkal zsugorodott.

Az építőipar ugyanakkor összességében szerény, 0,2 százalékos növekedést ért el. A háztartások fogyasztása 2023-ban 0,8 százalékkal csökkent a 2022-es adatokhoz képest, aminek oka elsősorban a magas infláció volt. A német export 1,8 százalékkal, az import 3 százalékkal esett, aminek a hatására az egyenleg pozitív lett, és ez erőstette a GDP-t. A foglalkoztatottak száma 45,9 millió volt tavaly, 0,7 százalékkal, 333 ezerrel több a 2022. évinél. A növekedést elsősorban a külföldi munkavállalók számának emelkedése okozta.

Az adatok kapcsán a német iparszövetség (BDI) kijelentette, szerény, a többi iparosodott országhoz képest lemaradó gazdasági növekedést vár idénre Németországban. Egészen konkrétan 0,3 százalékos gazdasági növekedést prognosztizáltak, 2,9 százalékos világgazdasági növekedés mellett.

Németország gazdasága megállt. A legtöbb nagy ipari országhoz képest hazánk egyre nagyobb lemaradásban van. Nem látunk esélyt a gyors fellendülésre 2024-ben

– jelentette ki Siegfried Russwurm. A BDI elnökének meglátása szerint geopolitikai és belgazdasági szempontból is romlottak a körülmények az év elején a 2023-ashoz képest, és az a szerény gazdasági növekedés, ami az idén Németországban várható, elsősorban a lakossági fogyasztásra támaszkodik majd, az infláció enyhülésének és a vásárlóerőnek a béremelésekből és szociális transzferekből származó növekedésének köszönhetően.

De vajon a német gazdaság teljesítménye milyen hatással van hazánkra, főleg annak fényében, hogy Németország az egyik legfontosabb külgazdasági partnerünknek számít? A Pénzcentrum elemzők segítségével többek között ennek járt utána. 

A német gazdaság berúghatná a magyar növekedés motorját?

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője ennek kapcsán a Pénzcentrum kérdésére elmondta, hogy a teljes hazai export 20-25 százaléka irányul Németország felé, mely a teljes GDP közel 20 százalékát teszi ki. Ezen belül a legnagyobb termékcsoportot (a németek felé irányuló export 70 százalékát) az elektromos és elektronikus berendezések, majd a közúti járművek, illetve a gépek jelentik.

Az adatokból jól látszik, hogy a hazai gazdasági folyamatok alakulása erősen kitett a németországi keresletnek, mind a külkereskedelmi egyenleg, mind a GDP alakulásában nagy szerepe van benne. Természetesen érdemes megvizsgálni a német-magyar exportot is, itt rendre a magyar-német exportnál 10 százalékkal alacsonyabb volumenekkel lehet találkozni

– fejtette ki az elemző.

A szakértő kifejtette azt is, ez alapján a német gazdaság gyengélkedése nyilvánvalóan hatással van a hazai gazdaságra is, azonban a tavaly tapasztalt recesszió több tényezőre vezethető vissza. Elsősorban az energiaár-robbanás miatt kialakult fizetési mérleghiány, a robogó infláció, és az ennek nyomán kialakuló gyenge kereslet.

A német gazdaságnak a növekedés beindításában lehetne most szerepe, azonban ez jól láthatóan várat magára

– jelentette ki Varga Zoltán. Hiszen a német gazdaság gyors visszapattanására nemigen lehet szerinte számítani. Az Equilor elemzője úgy látja, némi javulásra csak az idei év második felében kerülhet sor, amikor enyhülhetnek a monetáris kondíciók az eurózónában. Ehhez azonban az Európai Központi Banknak nagy bizonyossággal kell tudnia, hogy az infláció tartósan visszatér a 2 százalékos jegybanki cél közelébe.

A magyarok játéka a globális színpadon zajlik

Hogy a német gazdaság teljesítménye nagyban befolyásolja a magyart, abban egyetértett Virovácz Péter is. Az ING makrogazdasági elemzője a Pénzcentrum kérdésére ugyanakkor elmondta, a 2023-as magyar gazdasági recesszióért a német gazdaság semmiképp sem okolható, bár kétségkívül enyhébb lehetett volna a hazai visszaesés, ha a német gazdaság (és vele együtt az egész globális külkereskedelem) dübörgött volna. Szerinte a tavalyi GDP-visszaesés inkább a belső kereslet összeomlása miatt történt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hiszen az infláció egyrészt 12 hónapon át erodálta a bérek vásárlóerejét, mely a fogyasztás visszaesésében csapódott le, másrészt viszont az extrém magas infláció miatt a jegybank szigorítást hajtott végre, így a kétszámjegyű kamatkörnyezetet a beruházások is megsínylették

– közölte. Az elemző kitért a magyar és német gazdaság kapcsolatára is, ami szerinte kiemelkedően fontos a mi szempontunkból.

Kis, nyitott, export-orientált országként – melynek a német gazdasággal van a legszorosabb kapcsolata – nagyon fontos érdekünk fűződik ahhoz, hogy a német gazdasági kapcsolatok kiválóak legyenek. Ebben a tekintetben az Európai Uniós tagság, és ezáltal a közös piac a legszorosabb kötelék a két gazdaság között

– közölte. Ezután hozzátette, erre a kapocsra épül rá számos bilaterális megállapodás, melynek hatására számos német vállalat működik Magyarországon. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a német exportra épülő magyar export is akkor tud csak jól teljesíteni, ha van globális kereslet ezek iránt a termékek iránt.

Így bár közvetlenül úgy tűnik, hogy Németországtól függünk, de a mai globalizált termelési és értékesítési láncokat figyelve ez a játék egy jóval nagyobb színpadon zajlik

– világított rá. Virovácz Péter végül kifejtette álláspontját a jövővel kapcsolatban is. Szerinte a német gazdaság meglehetősen sok problémával küzd, ráadásul úgy tűnik, hogy ezekre a gondokra a közeljövőben aligha találnak a gazdaságpolitikai döntéshozók gyors megoldásokat.

Ehhez az olcsó orosz gáz hiánya miatt vélhetően a gazdasági szerkezet újragondolására lenne szükség, de a német adósságfék jelenléte, és ezáltal a nagyon erős költségvetési fegyelem miatt az elmúlt évtizedekben számos kulcsfontosságú terület is alulfinanszírozott lett

– magyarázta. Ennek következtében szerinte a német gazdaság versenyképessége romlott, például a fizikális infrastruktúra, vagy éppen a digitalizáció terén.

Ez alapján pedig úgy tűnik, hogy az elemzők között egyre inkább kezd előtörni az a gondolat, miszerint strukturális reformokra lenne szükség ahhoz, hogy a német gazdaság visszanyerje versenyképességét és ne illessék újra és újra az „Európa beteg embere” jelzővel.

Az ING Bank legfrissebb előrejelzése szerint idén a 2023-as évhez hasonló mértékű GDP-visszaesést láthatunk majd a német gazdaságtól

– zárta a jövőre vonatkozó prognózisát az ING makroelemzője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem