25 °C Budapest
Two stacks of coins and a judges gavel.

Ez az igazi magyar rögvalóság: döbbenetes, mennyi vállalkozás ment tönkre nagyon rövid idő alatt

2023. szeptember 20. 15:03

2021-ről 2022-re megduplázódott a cégfelszámolások száma: míg 2021-ben 4 359, addig tavaly 8 111 cég szűnt meg ilyen módon. A tendencia folytatódik: 2023-ban pedig csak eddig 10 ezer körül járnak a felszámolások, ami már most jóval több mint a teljes 2022-es év felszámolásai. A csődeljárások száma ennek töredéke: 2021-ben 22 csődeljárás indult, 2022-ben pedig 30. Tihanyi Nikolett, a Csődvédelem.hu ügyvezetője szerint sokkal több cég választhatná a csődeljárást a felszámolásnál, ha elég információval rendelkeznének róla.  

2022-ben kevesebb mint 30 ezer új társas vállalkozás jött létre Magyarországon, ami jóval elmarad a 2021-es cégalapításoktól. Jellemzően az új alapítású cégek háromnegyede éli csak meg az 5 éves kort, 10 év fölé pedig csak a cégek fele jut – nagy tehát a fluktuáció ezen a téren: sokan döntenek a bezárás mellett, van akiknek nem is marad más választása.

Többszöröse a felszámolások száma a csődeljárásokénak, ennek okai a hazai cégkultúrában keresendő, mert sok más európai országban nincs ennyire távol egymástól ez a két szám. Fontos hozzátenni, hogy a felszámolások magas számának oka egy jogszabályi változás is: szűkült azok köre, akik kényszertörléssel zárhatják le tevékenységüket, így sokkal többen felszámolással fejezik be a vállalkozásuk életét – ez a többlet is jelentkezik most a kiugróan magas számokban.

Tihanyi Nikolett leginkább a cég méretétől függőnek látja, hogy ki melyik utat választja, hiszen a csődeljárást sok esetben csak a nagyvállalatok engedhetik meg maguknak. Esetükben a vállalati márka, bizonyos jogok nem eladhatósága, a know-how, a munkavállalók megléte és az egész rendelkezésre álló infrastruktúra miatt sokszor érdemes inkább átszervezni a működést felszámolás helyett - hiszek ezek olyan védendő értékek, melyek miatt megéri az eljárás. Ezek lényeges körülmények, melyek a csődöt teszik jobb megoldássá - persze közben presztízsveszteséget jelent a hazai piacon, holott a szakember szerint nem kéne annak lennie.

2021-ben, a Coviddal terhelt év ellenére sem volt kiugrás a csődök terén: 22 csődeljárás indult, ennek éppen fele volt sikeres, 2022-ben volt egy 30 százalékos kiugrás, hiszen ekkor 30 csőd indult, ebből 9 volt sikeres. Idén eddig 14 csődeljárás indult a szakember szerint.

Hogy miért az alacsony számok? Itthon sokaknak zsákutcát, megbélyegzést jelent a csőd, holott az a cég, mely a csődeljárás útjára lép tudatosabb üzleti átgondolást mondhat magáénak, mint aki egyszerűn felszámolja magát. Tihanyi Nikolett szerint az évi több ezres felszámolási adaton már csak a felszámolóbiztosok leterheltsége miatt is fontos lenne faragni.

„Számos esetben a vállalkozás számára is kedvezőbb megoldást hoz egy csődeljárás, ami a reorganizáció egy intézményesített formája. Természetesen nem minden cégnek a legjobb megoldás a csődeljárás, nem lehet mindent és mindenkit megmenteni, de a jelenleginél minden bizonnyal nagyobb arányban működhetne” – mondta Tihanyi Nikolett.

Mely szektorok veszélyeztetettek?

Az újonnan indított felszámolási eljárások jelentős részét, 40 százalékát a 3-5 éve működő cégek tették ki. Regionális bontásban pedig a főváros és Pest vármegye vezeti ezt a listát: az új felszámolási eljárások több mint 80 százalékát itt indították.  

Ami az iparágakat illeti, felszámolások szempontjából a legutóbbi adatok szerint az építőipar kiemelkedően magas kockázatú, ebben a szektorban 2526 felszámolás indult tavaly, szemben a 2021-es 1280-al.  Szintén duplájára nőtt a felszámolások száma az autóiparban, hiszen ezt az ágazatot különösen sújtotta a beszállítói láncok akadozása, a beszerzési árak emelkedése. A legkisebb arányban az agráriumot érintik a felszámolási eljárások, ez a legstabilabb ágazat jelenleg itthon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ami a csődeljárások szektoronként bontását illeti, érdekes körülmény, hogy a kereskedelmi szektorban több, a piacon meghatározó szereplő jelentett csődöt az elmúlt időszaban: köztük energiakereskedő, szeszesital-kereskedő, elektronikai kereskedő, de gyártószektorban is jellemző volt a piacvezető cégek csődje (Dunaferr, SFL technologies, Tungsram).

Intő jelek egy cég életében – preventív szemlélet

Vannak jelek, melyek a szakember számára árulkodóak és akár egy később bekövetkező nehéz helyzetet is előrevetítenek: ilyen a külső finanszírozás fojtogató hatása az üzleti modellben – éppen ezt a szorítást hivatott enyhíteni a csődeljárás határidők kitolásával és részletfizetési lehetőségekkel. A másik intő jel a szervezeten belül tettenérhető rossz gazdálkodás, amikor a cég már nagyra nőtt, de az ezt lekövető belső fejlődés, vállalati kultúraváltás elmaradt.

Így nem építették be a megfelelő kontrollokat, nem kerültek betöltésre bizonyos, egy nagyobb vállalkozás esetén elmaradhatatlan pozíciók. Fontos látni, hogy mennyi tartalék van egy cégben, hogy mi tudja megingatni a helyzetét: egy garanciális hiba, piacvesztés, bevételvisszaesés.

A cégek általában gyorsan növekednek, új embereket vesznek fel, új irodákat nyitnak, de az üzemméret optimalizálása visszaesés esetén már lassabban felismert és lereagált folyamat – ebből gyorsan óriási veszteségek tudnak keletkezni. Ilyen esetekben a megfelelő szakember bevonása segít minimalizálni a keletkező károkat.

Tihanyi Nikolett felszámolási specialista szerint a fizetési késedelem a végrehajtás előszobája, ha ez egy céggel rendszerszinten megtörténik, akkor érdemes szakember segítségét kérni az optimalizáláshoz, hogy ne a végrehajtási eljárás, inkasszók útjára lépjen a cég. A szakember által nyújtott vezetett megoldáskeresés segít abban, hogy a lehető legkisebb veszteséggel vészelje át a cég a nehéz helyzetet. Mindenkinél egyedi, hogy mi lesz a kilábalás útja: átszervezés egy csődeljárással vagy nincs más hátra, mint a felszámolás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem