Chicken stew with bread lunch on the table hot and paper.Often meal in the Pannonian Plain in Hungary, Serbia - Vojvodina and Romania wich cook in less affluent families as a daily meal. It is usually a good angry and although very inexpensive tasty meal.

Kiderült: tényleg Felcsúton a legalacsonyabb az egy lakosra jutó jövedelem Magyarországon

2023. augusztus 28. 18:59

Nincs szó adathibáról, a módszertan okoz anomáliákat az adatsorban - gyakorlatilag így lehet összefoglalni a Lechner Nonprofit Kft. azon megkeresésünkre küldött reakcióját, amiben arra voltunk kíváncsiak, hogyan fordulhat elő az, hogy Felcsúton a legalacsonyabb az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelem Magyarországon.

Néhány napja, „Ezek a legszegényebb települések Magyarországon: letaglózó, mennyiből tengődnek családok” című cikkünkben, az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) település szintű statisztikái alapján írtunk arról, hogy Felcsúton a legalacsonyabb az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelem Magyarországon. Meglepő, de a legfrissebb, 2021-es adatok szerint Orbán Viktor szülőfalujában mindössze 173 055,5 forintnyi munkabér-bevétel jut egy lakosra, azaz havi alig több mint 14 400 forint.

Felcsút esetében azonban már korábbi cikkünkben is hangsúlyoztuk, hogy akadnak furcsaságok az adatsorban: 2020-ra vonatkozóan például még 1 043 825,4 forintot mutatott a TeIR adatsora, de voltak negatív jövedelmi értékek is a korábbi években. A komolyabb visszaeséssel, illetve az esetleges adathibával kapcsolatban kerestük a rendszert, a területfejlesztési miniszter megbízásából üzemeltető Lechner Nonprofit Kft-t. A hivatalos válasz a mai nap megérkezett, amelyből kiderült, hogy adathibáról ugyan nincs szó, pusztán a módszertan okoz némi anomáliát. Lapunk megkeresésére a cég szakembere elmondta, hogy a kiugró adatok oka a következő:

Az egy főre jutó nettó jövedelmet az SZJA alapot képező jövedelem és az SZJA különbségével számoljuk. Az "Összevont SZJA adóalapba tartozó jövedelem"-ben nincsenek benne az ún. külön adózó jövedelmek (ilyenek az SZJA-köteles tőkejövedelmek, mint az osztalékból, vállalkozói kivétből, ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmek, stb). Az "SZJA Összesen"-ben viszont benne van a külön adózó jövedelmek után befizetett SZJA is. Felcsút esetében utóbbi mutat jelentős ingadozást, lásd a csatolmányban

- írták a Pénzcentrum megkeresésére, és egy kiegészítő adatsort is csatoltak a válaszuk mellé.

Elindult a Pénzcentrum Település Kereső alkalmazása!

A KSH által közölt friss népszámlálási eredményeken alapul a Pénzcentrum Település Keresője. Az egyes településekre rákeresve megtudható belőle, hogy mekkora volt a népesség a három legutóbbi népszámlálás idején, illetve milyen mértékben változott a lakosságszám. Továbbá az is kiderül, hogy milyen arányban lakják az egyes városokat, falvakat 65 év felettiek, tehát mennyiben érinti az adott települést az elöregedés. Keress rá Te is a településre, ahol laksz, de érdemes megnézni azokat a településeket is, ahol a legalacsonyabb Magyarországon az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelem. Jó szórakozást!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem