10000 Forint notes on hard wood planks

Nem bírjuk már sokáig: mikor érhet véget a horrordrágulás Magyarországon?

2022. október 25. 18:02

Nem változtak a kamatkondíciók. Mai ülésén a várakozásoknak megfelelően nem módosított a kamatkondíciókon a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az alapkamat 13 százalékon, az overnight jegybanki betét kamata 12,5 százalékon, míg az overnight fedezett hitel kamata 25 százalékon maradt.

A várakozásoknak megfelelően 13% maradt az alapkamat, a Monetáris Tanács emellett 12,50%-on tartotta az egynapos betéti, valamint 25%-on az egynapos fedezett hitel kamatát. Az MNB a legutóbbi kamatdöntő ülésen bejelentette a kamatemelési ciklus lezárását, mivel a Monetáris Tanács megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjével a kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak, ami biztosítja az inflációs cél elérését.

A szigorú monetáris kondíciók ugyanakkor tartósan fennmaradnak, ami biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását, és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését. A monetáris kondíciók szigorítása a likviditás szűkítésével folytatódik. Ennek megfelelően októberben emelkedett a kötelező tartalékráta, valamint elindultak a rendszeres jegybanki diszkontkötvény aukciók és bevezetésre került egy hosszabb futamidejű betéti eszköz.

A Monetáris Tanács megállapította, hogy a szeptemberi inflációs jelentés előrejelzése körüli kockázati eloszlás szimmetrikussá vált. A külső inflációs nyomás enyhülése és a lassuló kereslet árleszorító hatása 2023 elejétől jelenhet meg a hazai inflációban. A szállítási költségek, a nyersanyag- és energiaárak határidős árak alapján várható csökkenése, valamint a globális gazdaság növekedésének lassulása fékezhetik a külső inflációt. A kamatemelési ciklus lezárását lehetővé tette, hogy az előretekintő reálhozam pozitívvá vált, az inflációs kockázatok kiegyensúlyozottá váltak, az elmúlt hónapokban közeledtek az álláspontok a kormány és az Európai Bizottság között az uniós források lehívásával kapcsolatban, valamint javult a monetáris transzmisszió az fx-swap és az állampapírpiacon is.

A Monetáris Tanács ugyanakkor a hazai pénzpiacokat érintő negatív kockázati prémiumsokk hatására október 14-től bevezette az egynapos betéti eszközt 18%-os kamat mellett, valamint 25%-ra emelte az egynapos fedezett hitel kamatát, az egyhetes fedezett hiteleszközt pedig felfüggesztette. Emellett a jegybank vállalja, hogy a következő hónapokban közvetlenül biztosítja az energiaimport fedezése kapcsán felmerülő jelentősebb devizalikviditási igényt. Mivel a folyó fizetési mérleg energiaegyenlegen kívüli tételei összességében már pozitívak, így az intézkedés érdemben módosítja a devizapiac kereslet-kínálati viszonyait. Az intézkedéseknek köszönhetően az effektív kamatláb az egynapos betét kamata lett, amelynek fokozatos csökkentésére a hazai gazdaság kockázati megítélésének javulása mellett kerülhet sor, amelyben kulcsszerepe lehet az uniós forrásokkal kapcsolatos megállapodásnak. Arra számítunk, hogy a jövő év első harmadában az egynapos betéti eszköz kamata az alapkamat szintjére csökkenhet, majd kivezetésre kerülhet.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője kiemelte, hogy az egyre erőteljesebb bázishatások miatt a jövő év elejétől fordulhat az infláció, amelyre az energiaárak közelmúltbeli meredek csökkenése akár lefelé mutató kockázatot is jelenthet. Az alapkamat csökkentésére a jövő év közepétől számítunk, ami az inflációs mérséklődésének gyorsulásával nagyobb mértékű is lehet a jövő év utolsó negyedévében, így 2023. év végére 9%-ra csökkenhet az alapkamat.

A határidős kamatlábak a fokozatos kamatcsökkentéseket árazva egy hónap múlva 17,80%, három hónap múlva 17,50%, azt követően tovább mérséklődő kamatszintet jelez előre, így hat hónap múlva 16,75%, míg egy év múlva 15% körüli kamatszintet jeleznek előre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jövő hét szerdán folytatódik az amerikai kamatemelés. A Federal Reserve jövő hét szerdán dönt a kamatokról, várhatóan újabb 75 bázispontos emeléssel 4 százalékra emelkedik az alapkamat az Egyesült Államokban. A szeptemberi ülésen megjelent Dot Plot ábra alapján december 14-én további fél százalékos szigorítás jöhet, majd jövő év elején lassuló ütemben, de még folytatódhat a ciklus. Érdemes majd figyelni Jerome Powell üzeneteire, mivel egyre több piaci szereplő gondolja úgy, hogy a túl gyors monetáris szigorítás komoly problémákat fog okozni a globális gazdaságban a következő időszakban- emelte ki Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője.

Csütörtökön jön az EKB kamatdöntése is- tette hozzá, izgalmasnak ígérkezik az ülés, a piaci árazások alapján 75 bázispontos kamatemelésre lehet számítani, és az utóbbi hetekben megjelent jegybankári nyilatkozatok is ezt a lehetőséget támasztják alá. Várhatóan módosítják a TLTRO kondícióit, a lépés a bankközi likviditás szűkítését célozná. Az ülésen tárgyalhatnak a jegybanki mérleg leépítéséről is, de várhatóan ezzel kapcsolatban még nem jön bejelentés, mivel Christine Lagarde korábban jelezte, hogy elsőként a semleges szintre kell felemelni a kamatot. Fontos eleme lenne a kommunikációnak, ha jelzést kapnánk arra vonatkozóan, hogy nagyjából hol lehet a jelenlegi kamatemelési ciklus teteje.

Magas a volatilitás a forint árfolyamában. Október közepén a jegybank rendkívüli intézkedési nyomán jelentős korrekció indult az eufó-forint árfolyamában, azonban a mozgás a 405-410-es támasz-zónában megakadt, és magas napon belüli volatilitás tapasztalható. Rövid távon 416,80-nál, majd 418-nál húzódik fontos ellenállási szint, míg az első meghatározó támasz 410-nél található a grafikonon. A Bollinger-szalagok mozgása alapján a következő időszakban is hektikus maradhat az árfolyammozgás

- emelte ki az elemző.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm