12 °C Budapest
Young Asian woman carrying a shopping basket grocery shopping in a supermarket, shopping for packaged fresh wholegrain bread in the bread aisle. Healthy eating lifestyle

Megszólalt az MNB: szokjunk hozzá a horrorkamatokhoz, jó ideig marad a csúcsdrágulás

2022. október 25. 15:38

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa október 25-ei ülésén. Az alapkamat szintje továbbra is 13 százalék, az irányadó ráta azonban jelenleg a 18 százalékos egynapos betét. A kamatfolyosó teteje 25 százalék. A mai döntés hátteréről és a monetáris politika jövőbeni stratégiáiról Virág Barnabás, a jegybank alelnöke tartott sajtótájékoztatót délután háromtól.

A Monetáris Tanács szeptemberi döntésével összhangban az alapkamatot változatlanul 13 százalékon tartotta. Az alapkamat szintje a  jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján megfelelő a fundamentális inflációs kockázatok kezelésére. Azt látjuk, hogy a belső kereslet lassulása megindult, miközben a globális nyersanyagárak is érdemben csökkentek. Tehát mind a belső, mind a külső tényezők az infláció közelgő lassulására utalnak - ismertette Virág Barnabás az MNB rendkívüli tájékoztatóján.

A transzmisszió hatékonyságának további növelése érdekében az MNB október 1-től jelentősen szűkítette a rövid távú bankközi forintlikviditást és a jegybank, az október 14.-én hozott döntése értelmében biztosítja a nettó energiaimport devizalikviditási igényét. Ennek formális kereteiről a mai napon hozott döntést a monetáris tanács. A folyó fizetési mérleg egyenlegében a Monetáris Tanács értékelése szerinte a mélypont már megvolt, előre tekintve a javulására számítunk. Az MNB Monetáris Tanácsa azt a döntést hozta, hogy folytatja az egynapos devizalikviditást nyújtó swapeszköz és az egynapos betéti gyorstenderek meghirdetését az október 14-én meghatározott feltételekkel a piaci stabilitás fenntartásának érdekében - folytatta a jegybank alelnöke.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a szigorú monetáris kondíciók tartós fennmaradása szükséges, ami biztosíthatja az inflációs várakozások horgonyzását és  az inflációs cél fenntartható módon történő elérését. A forintlikviditás szűkítése a következő hónapokban is folytatódik, ami a swappiacon tovább erősődő transzmissziót és emelkedő hozamokat kell hogy eredményezzen. A Magyar Nemzeti Bank az október közepén bevezetett eszközeit mindaddig alkalmazza, ameddig a piaci stabilitás fenntartása és a kockázati megítélés alakulása azt indokolja - árulta el Virág Barnabás.

Az MNB folyamatosan szem előtt tartja a devizatartalék megfelelőségével kapcsolatos szempontokat, és összességében az elmúlt hetek, hónapok, az európai gázpiacokon látott elmozdulásának eredményeként a csökkenő energiaárak miatt az ország energiaszámlája a korábban vártnál kisebb lesz, így a devizapiaci egyensúly már kisebb mértékű devizalikviditás nyújtásával elérhető - folytatta az alelnök.

Az európai tőzsdei gázárakban ellenben nagyon komoly korrekció következett be, ami a következő hónapokban az inflációs adatokban is egyre markánsabban megmutatkozhat. A közép-európai gázárak, amik a hazai lakossági gáz árazásának szempontjából meghatározóak 100 euró alatt alakultak. Ezek a szintek már összevethetőek a 2021 végi értékekkel. Az év végéig 200 eurós gázárral készítettük el az energiaegyenleg kivetítését, akkor havi 1,5 milliárd euró volt a szükséges összeg, mivel azonban a gázárak gyakorlatilag feleződtek, a magyar gazdaság energiaszámlája inkább az 1 milliárd eurót közelítheti - folytatta a jegybank alelnöke.

A teljes likviditás szintje 10 ezer milliárd forint alá csökkent, ennek több mint 60%-a tartósan lekötött likviditás, 40%-a van egynapos eszközökben, döntően az egynapos gyorstendereken. Ennek kamata jelenleg 18 százalékos és ez a következő időszakban fennmarad. A jegybank addig tartja fenn az egynapos betéti eszközt, amíg az ország kockázati megítélése számottevően nem javul - árulta el ezután Virág Barnabás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jelenlegi keretrendszer kivezetése fokozatos lesz, folyamatosan és kellő körültekintéssel vizsgálja majd a jegybank az ehhez szükséges feltételeket. A jelenleg 18 százalékos irányadó kamatot nem egy lépésben csökkentik tehát a 13 százalékos alapkamat szintjére - ismertette az MNB alelnöke.

Nehéz megítélni az ár-bér spirál megjelenésének veszélyét - folytatta újságírói kérdésre válaszolva Virág Barnabás. A nominális bérnövekedés ugyanis az MNB alelnöke szerint továbbra is gyors mind Magyarországon, mind a régióban. Most megyünk bele egy olyan közegbe, mikor a magas infláció elkezdi visszavetni az erőteljes nominális bérnövekedést. A következő hónapokban a reálbérek csökkenhetnek is, ennek következtében mindenki óvatosabbá válhat, a belső kereslet elkezdhet hűlni, emiatt nem lehet majd olyan mértékben emelni az árakat, ahogy idén láttuk - ismertette.

Én azt gondolom, hogy a tartós stagfláció egyelőre nem fenyeget Magyarországon

- árulta el ezután kérdésre válaszolva Virág Barnabás. Az MNB előrejelzései szerint ugyanis a 2023-as átmeneti lassulás után erős visszapattanás jöhet a magyar gazdaságban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 09:03
Nem finanszírozza tovább a Ludas Mátyás című lap veszteségeit a Kocsis Kiadó. A havilap most jelenik...
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem