Itt az MNB 12 pontja: mikor és hogyan vezessük be a magyar eurót?

Itt az MNB 12 pontja: mikor és hogyan vezessük be a magyar eurót?

2021. augusztus 2. 17:22

Tizenkét pontos kiáltványt tett közzé hétfőn az MNB a „sikeres és biztonságos euróbevezetésről”. A jegybank honlapján található dokumentum nem fogalmaz meg konkrét időpontot az euró bevezetésével kapcsolatban, inkább az alapelveket fekteti le.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az euró születési rendellenességei továbbra is megvannak, már a közös deviza születésekor nem minden tagállam teljesítette a maastrichti kritériumokat, és ez csak rosszabb lett. Ma gyakorlatilag nincs olyan tagállam, amely minden kritériumot teljesítene. Éppen ezért gondolják azt egyre többen, hogy szükség van egy új kritériumrendszerre – mondta az MNB hétfői konferenciáján Matolcsy György elnök. Az eseményt a forint bevezetésének 75. évfordulójára időzítették, a konferencián Matolcsy arról is beszélt, hogy am az euró nem egy kifejlett pénz, megrekedt a fejlődés egy fokán. Nagyon sok fejlődési stádium van még előttünk.

A magyar érdek az lenne, hogy akkorra időzítsük a csatlakozást, amikor az euró kifejlett, minden szempontból megfelelően fejlett pénz lesz. Azért kell nagyon óvatosnak lenni és a legjobb időzítést megtalálni, mert az euró ma ellentétes az európai alapértékekkel, a sokszínűséggel

- mondta a jegybank elnöke.

A konferenciára időzítve tette közzé 12 pontos kiáltványát az MNB a sikeres és biztonségos euróbevezetés érdekében:

 1. A gazdaságpolitika elsődleges feladata a magyar gazdaság fenntartható felzárkózásának biztosítása. Az euró bevezetése nem lehet öncélú lépés.
 2. A sikeres euróbevezetés kulcsa a megfelelő időzítés és az euróérettség elérése.
 3. A Magyar Nemzeti Bank elkötelezett az euró sikeres és biztonságos bevezetése mellett.
 4. Az euró bevezetéséről és annak időzítéséről egy higgadt, mindenre kiterjedő költség-haszon elemzés alapján kell dönteni.
 5. A sikeres és biztonságos eurócsatlakozás feltételeit egy új, széles körű kritériumrendszer alapján kell értékelni (Maastricht 2.0).
 6. A sikeres bevezetés feltétele a megfelelő reálgazdasági érettség.
 7. A fenntartható felzárkózás alapja egy átfogó, az euró bevezetésén túlmutató versenyképességi reformterv kialakítása és végrehajtása.
 8. Az euróövezeti csatlakozás előtt elengedhetetlen az árstabilitás újbóli helyreállítása és az inflációs várakozások megfelelő horgonyzása.
 9. A jövőbeli gazdasági kihívások sikeres kezelése miatt kiemelt fontosságú a növekedés és az egyensúly egyidejű megteremtése, amelyhez nélkülözhetetlen a megfelelő fiskális politikai mozgástér elérése.
 10. A gazdasági egyensúlytalanságok kialakulásának elkerülése miatt az euróövezettel szinkronizált üzleti és pénzügyi ciklusokra van szükség. A pénzügyi ciklusok szabályozásában továbbra is hatékony prudenciális politikát kell folytatni.
 11. A magyar pénzügyi és bankrendszer mélyítése és versenyképességének javítása érdekében fel kell gyorsítani a digitalizációs fejlesztéseket.
 12. Digitális és a környezeti feltételekkel összhangban lévő fenntarthatósági fordulatra van szükség, amit már az euró bevezetése előtt meg kell kezdeni.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?