Ennyi is elég a hosszú élethez: ha ezt havi legalább egyszer megcsinálod, 10 évvel tovább élhetsz

Ennyi is elég a hosszú élethez: ha ezt havi legalább egyszer megcsinálod, 10 évvel tovább élhetsz

2024. június 3. 16:47

A kutatások szerint a művészeti tevékenységek, legyenek azok alkotó vagy szemlélői élmények, jelentős egészségügyi előnyökkel járnak, mivel pozitívan befolyásolják biológiánkat és hozzájárulnak a fizikai valamint mentális jólét javulásához, ezért egyre több egészségügyi szakember ajánlja őket különböző betegségek kezelésére - jelentette a CNN.

A művészetek gyakorlása és élvezete nem csupán szabadidős tevékenység, hanem jelentős egészségügyi előnyökkel jár. Kutatások kimutatták, hogy a művészeti tevékenységek, legyen szó alkotásról vagy éppen a művészetek megtekintéséről, pozitív hatással vannak az emberi biológiára. Ezek az élmények képesek átalakítani az agy működését, serkentve ezzel neurokémiai anyagok, hormonok és endorfinok felszabadulását.

Az egészségügyi szakemberek egyre inkább felismerik és alkalmazzák a művészeti tevékenységeket terápiás célokra. A művészet bevetése különböző betegségek kezelésében - mint például elhízás, szívbetegség, krónikus fájdalom, demencia, Parkinson-kór, magány és depresszió - már bevált gyakorlatnak számít. A művészeti gyakorlatok nem csak a gyógyulást segítik elő, hanem a jólétet és akár a hosszú életet is támogatják.

Susan Magsamen "Your Brain on Art: How the Arts Transform Us" című könyvében kiemeli, hogy a művészeti tevékenységek előnyei olyan fontosak lehetnek az emberi egészség szempontjából, mint a tesztmozgás, táplálkozás vagy alvás. Ez magyarázhatja azt is, hogy miért váltak a művészeti formák az emberi tapasztalat elengedhetetlen részeivé évezredek során. Magsamen a CNN-nek adott interjújában például egy ponto úgy fogalmaz: "Akár havi egyetlen igazi művészeti tapasztalás 10 évvel meghosszabbíthatja az életet."

Bianca Bosker "Get the Picture: A Mind-Bending Journey among the Inspired Artists and Obsessive Art Fiends Who Taught Me How to See" című könyvében arra világít rá, hogy bár korábban a művészetet luxusként fogta fel, később rájött annak alapvető jelentőségére az emberi életben. Bosker szerint a művészet nem csak kommunikációs eszközként funkcionált már jóval az írás előtt, de az egyik legrégebbi emberi alkotásként is tekintünk rá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mind Bosker mind Magsamen arra buzdítanak mindenkit, hogy tegyék a művészeti tevékenységet mindennapi gyakorlatuk részévé. Az ő álláspontjuk szerint a művészet távol áll attól, hogy pusztán luxus legyen; sokkal inkább létfontosságú elemét képezi az emberi létezésnek és jólétének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem