34 °C Budapest
a big flock of dugs. a big flock of birds in that pictures the birds are dugs and fly up in the air.

Küszöbön az újabb világjárvány: megszólalt a magyar virológus, ebből még baj lehet

2024. május 14. 14:01

A H5N1 madárinfluenza ma még ugyan elsősorban állategészségügyi probléma, de a vírus feszegeti a határait, ami átfogó megelőzési intézkedéseket sürget - erről Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológia Nemzeti Laboratorium vezetője beszélt a Portfolio-nak adott interjúban.

 Amerikában már szarvasmarhák is megfertőződtek madárinfluenza-vírussal, és ez azt is jelenti, hogy az immáron évek óta tartó állati, madarakhoz köthető H5N1 világjárvány az emberhez is utat találhat a háziállatainkon keresztül. Arra a kérdésre, hogy  mekkora az esélye egy, a koronavírusnál tapasztalthoz hasonló mutálódásnak, i kell egy emberi járványhoz,  Kemenesi Gábor ezt válaszolta:

Ahogy már megszokhattuk, a fertőző betegségek gazdaváltása sosem egy egyszerű folyamat. Ráadásul vírusonként is eltérnek azok a képességek és folyamatok, amelyek elvezethetnek egy zoonózis, azaz állati eredetű, de emberi fertőzésre alkalmas kórokozó valódi és hatékony emberre váltásához. Az influenzavírusoknál is ismertek az ilyen folyamatok, például a reasszortment, azaz a gének keveredése különféle apró vagy jelentősebb eltérést mutató vírustörzs között. Ugyanakkor a mindenki által már megtanult, klasszikus mutációk is rendelkezésre állnak a vírus számára, hogy otthonosabban mozogjon az emberi szervezetben, akár azok közt is.

A H5N1 kapcsán az első figyelmeztető jelek a hatékony emberek közti fertőzés megjelenése, a hirtelen megjelenő több emberi eset halmozódása lehetne. Ehhez a vírusnak még bizonyos változásokat fel kell szednie, mindenesetre a szarvasmarhákban történő jelentős jelenlétük aggasztó, hiszen emlős révén a marhák egy kicsit közelebb hozhatják hozzánk a vírust. Az biztos, hogy a H5N1 madárinfluenza az elmúlt évtizedekben sosem jutott ilyen messzire eredeti madár gazdáitól, és sosem jelent meg ilyen mértékben emlősökben. Ugyan jelenleg főként állategészségügyi problémáról van szó, most van itt az idő, hogy az az is maradjon, és ne jusson át emberekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem