pills

Ebben rettentő vaskalaposak a magyar vásárlók: ezt keresik a legtöbben a patikákban

2024. április 11. 10:20

Magyarország egyik legújabb, gyógyszervásárlási szokásokat feltáró kutatásának eredményeit mutatták be a Publicis Groupe Hungary eseményén. Az eddig még nem publikált előadások keretében a fogyasztói viselkedéseket vizsgálták olyan nemzetközi és hazai források alapján, mint például a GKID és a Global Web Index. 

Előadásában a patikai promóciók hatásának vizsgálatát mutatta be Madar Norbert a GKID & TrendSight vezető tanácsadója és partnere. A kutatás a recept nélkül kiváltható gyógyhatású készítmények vásárlását vizsgálták promóciók szempontjából. 5182 fő megkérdezésével 2024 februárjában készült el a kutatás. A felmérésből kiderült, hogy az online vásárló internetezők 29%-a a Googleben is keres, ha valamilyen új tünetet észlel magán. A gyógyszereket családon belül nagyrészt a nők vásárolják mások részére is, de sokan vannak, akik csak maguknak vásárolnak. 

A kutatásból az is kiderült, hogy az OTC készítményekről 63% tájékozódik az interneten előzetesen. A vásárlásban döntő szempont a korábbi tapasztalat (54%), a patikus ajánlása (49%) és az ár (39%). Továbbá 26% olvas utána a készítményről neten található véleményeknek. A promóciók alapján 16% tájékozódik.

Patikában, gyógyszertárban 93% százalék, drogériában 37% vásárol, online pedig csak 28% vásárol, vásárolt. 54% pedig akkor sem vásárolna online gyógyszert, ha erre lehetősége lenne a kutatás szerint. Magyarországon a gyógyszernek minősülő készítmények internetes forgalmazása gyakorlatilag megszűnt, miután lekorlátozták az OTC gyógyszerek kiszállíthatóságát - ezt csak gyógyszerész végezheti jelenleg. 

A vásárlás helyszínének megválasztása során a többség (67%) a legközelebbi üzletet választja. Kisebb azon aránya, akik útközben mennek be esetlegesen valahová, de mindössze 10% vásárol tudatosan az akciók, promóciók alapján. A kutatásból az is kiderül, hogy a többség csak a szükségletei szerint vásárol, a "betárazás" nem jellemző a fogyasztóra.

A válaszadók 50%-ának vannak bevált készítményeik, amelyeket nem szívesen cserél le. Jóval kevesebben vannak, akik rendszeresen próbálnak ki új szereket. Ha mégis új szert próbálunk ki, akkor a gyógyszerész ajánlása a döntő (52%). Fontos még a rokonok, ismerősök véleménye, az alacsonyabb ár is. A kutatás szerint 68% mindig elolvassa a betegtájékoztatót, 19% elolvassa, de nem feltétlenül tartja be. 12% követi a patikus ajánlását, és mindössze 2 százalék az, aki egyáltalán nem olvassa el. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyógyszerárak és infláció összefüggése kapcsán a GWI kutatás főbb megállapításait Major Helga, a Publicis Groupe Hungary Média Üzletágának Stratégiai Igazgatója ismertette. A GWI kutatása alapján is az mondható el, hogy a gyógyszerválasztás szempontjából a patikus, háziorvos ajánlása, korábbi tapasztalatok a döntőek, és harmadik helyen áll az ár. Nemzetközi kitekintés alapján regionálisan látható, hogy a magyar vásárlók Európa szinten a legárérzékenyebbek (47%), máshol sokkal fontosabb a szakemberek ajánlása. 

A Fogyasztói Barométer kutatásból az derült ki, hogy az infláció elszabadulásának hatására a legtöbben visszafogták költéseiket, ebben a gyógyszerek még kevéssé voltak érintettek (7%), inkább a vitaminok, étrendkiegészítők vásárlására fordított összegek szorultak vissza. Jövőbeli spórolási tervekből is az derült ki, hogy ez a trend nem fordult meg, továbbra is jellemző lesz a spórolás a gyógyszereken a magyar fogyasztókra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm