Upset stressed mature middle aged woman feeling pain ache touching chest having heart attack, sad worried senior older lady suffers from heartache at home, infarction or female heart disease concept

Alattomos betegség követel áldozatokat Magyarországon: ezek a tünetei, korán fel kell ismerni

2024. április 8. 06:33

Az átmeneti iszkémiás roham, amely stroke-szerű tüneteket okoz, komoly figyelmeztetés lehet a későbbi szélütésre, ezért azonnali orvosi beavatkozást igényel a stroke kockázatának csökkentése érdekében - írja a HuffPost.

Az átmeneti iszkémiás rohamok, más néven TIA-k, gyakran előzményei lehetnek egy súlyosabb stroke-nak. Ezek a rohamok rövid ideig tartó stroke-szerű tüneteket okoznak, amelyek percekig vagy akár kicsit kevesebb, mint egy órán át tarthatnak. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége szerint azok közül, akik TIA-t élnek át, minden ötödik személynél 90 napon belül teljes körű stroke alakul ki.

A TIA tünetei közé tartozik az egyensúlyzavar és a gyengeség, amelyek gyakran a test egyik oldalát érintik. Dr. Hardik Amin, a Yale New Haven Kórház orvosigazgatója szerint ez az egyik leggyakoribb tünet. A látás elvesztése vagy kettős látás is előfordulhat, ami nem feltétlenül jelenti a teljes látásvesztést, "csupán" azt, hogy egy tárgyról két képet látunk egyszerre.

Az arc lefiggyetédse vagy zsibbadása szintén figyelmeztető jel lehet. Ez az állapot hasonlíthat a Bell-bénuláshoz és arra utalhat, hogy az arcizmok kontrollja fokozatosan csökken. A kargyengeség is gyakori tünet, ami nehezíti a tárgyak felemelését és a karjaink tartását. Emellett beszédzavarok is előfordulhatnak; az érintettek nehezen találják meg a megfelelő szavakat, vagy akár összevissza beszélnek.

Ezek a tünetek mind arra utalnak, hogy sürgős orvosi segítségre van szükség.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A TIA kezelhető állapot, és megfelelő beavatkozással jelentősen csökkenthető a további stroke-ok kockázata. Az artériákban lévő plakkok kezelése, valamint olyan állapotok kezelése, mint például a szívritmuszavarok, magas vérnyomás és cukorbetegség komoly mértékben csökkentheti a jövőbeli stroke-ok esélyét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem