Young woman is going on city tour. She is having allergy.

Nehéz hétvége elé néz 10-ből 3 magyar: sokan nem készültek, húsvét után jöhet csak fellélegzés

2024. március 29. 10:51

A pollenterhelés országosan magas és a hét második felében várhatóan tovább erősödik, a következő hét elején azonban az esőzések és a lehűlés hatására lecsökkenhet - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Környezetegészségügyi Laboratóriumi Osztálya. A nyír pollenkoncentrációja országosan magas, több helyen a nagyon magas szintet is elérheti - írták.

A fűz és a juhar pollenszemei közepes, helyenként magas koncentrációban lehet jelen, a nyáré, a kőrisé, valamint a ciprus- és tiszafaféléké jellemzően közepes. A platán, valamint a gyertyán virágporának mennyisége az alacsony-közepes tartományban alakulhat. Alacsony koncentrációban jelen van még az éger, a szil, a és a mogyoró pollenje.

Már a tölgy, a dió, a sásfélék, a komlógyertyán, valamint a pázsitfűfélék virágpora is jelen van, koncentrációja fokozatosan emelkedik, hamarosan elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Nem árt előre felkészülni

A pollenek már év eleje óta jelen vannak, azonban a tavaszi jó idő beköszöntével kezd egyre több allergén a levegőbe kerülni a fák, bokrok virágzása és a szárazabb napokon nő a koncentráció is. Így a szénanáthások tünetei áprilistól egyre erőteljesebben jelentkezhetnek.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg a jó időt. A tünetek napos, száraz, tavaszias időben erősebbek lehetnek, mint amikor esősebb.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek a tünetektől. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de már az is lehet, hogy mára minden második európai allergiás valamire, erről a közelmúltban nem készültek felmérések, csak becslések vannak.

Április és szeptember között másfélszer annyit váltanak ki a magyar betegek allergia elleni készítményből, illetve antihisztaminból, antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy, mint a téli időszakban korábbi közlések szerint. Az allergiaszezon kezdetén gyakran időszakos termékhiány is kialakul, annyian keresnek egyidőben egy-egy szert. Ezért érdemes időben gondoskodni a gyógyszerkészletek feltöltéséről!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem