21 °C Budapest
Massive icebergs from Jakobshavn Glacier melting in Disko Bay on sunny summer evening, Ilulissat, Greenland.

Több mint száz nő perel a '60-as, '70-es években rájuk kényszerített születésszabályozás miatt: sokat fizethet nekik Dánia

MTI
2024. március 4. 20:14

A kényszersterilizációs programban érintett 4500 fiatal nőt - akik a grönlandi őslakosok, az inuitok körében a szülőképes nők mintegy felét tették ki - a saját vagy a családjuk beleegyezése nélkül kényszerítették rá a fogamzásgátló spirál használatára 1960-as évektől a 70-es évek közepéig. Mivel a kampány idején sokan közülük még csak tizenévesek voltak, így nem tudták, hogy valójában fogamzásgátló eszközt kaptak; a nőgyógyászok pedig még a közelmúltban is találkoztak olyan inuit nőkkel, akik egyáltalán nem is tudtak arról, hogy valójában ők is használták ezt az eszközt.

Dániában az 1960-as és 70-es években lezajlott, kikényszerített születésszabályozás miatt jelentette fel hétfőn az államot 143 grönlandi születésű nő. Mads Pramming, a sértetteket képviselő ügyvéd a feljelentéseket azzal indokolta, hogy védencei emberijogsértés áldozatai. Közülük 67-en már benyújtották a fejenként 300 ezer dán koronás (15,76 millió forint) kártérítési igényüket, de tavaly október óta hiába várják a választ és a kártérítést. Hozzátette, hogy október óta újabb áldozatok jelentkeztek, akik közül egy 85 éves nő a legidősebb.

Dánia az 1960-as évek végén, a helyi népességrobbanástól tartva annak ellenére vezette be a születésszabályozást az északi-sarkvidéki szigeten, hogy a terület 1953 óta már nem volt a gyarmata, hanem Dánia egy tartománya lett. Grönland 1979-ben autonómiát kapott, 1992-től pedig teljesen saját kézbe vette az egészségügyet, a diszkriminációra csak az a 2022 tavaszán bemutatott podcastsorozat hívta fel először a közvélemény figyelmét, amely a dán közmédia archívumából került elő.

A kényszerű születésszabályozás kivizsgálására tavaly vizsgálóbizottságot hoztak létre, amelynek 2025-ben kell közzétennie a jelentését. Az ügy sértettjei azonban kijelentették, hogy nem várnak a vizsgálat eredményére, hanem addig is jogi úton próbálják kikényszeríteni a kártérítést. Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter elismerte, hogy az érintett nők még ennyi idő elteltével is érzik a nekik okozott fizikális és lelki fájdalmat, ezért pszichológiai segítségnyújtást ajánlott fel számukra az állam részéről.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök 2020-ban bocsánatot kért 22 olyan grönlandi gyermektől, akit 1951-ben elszakítottak családjától és Dániába vittek, hogy ott kísérletképpen egy dánul beszélő grönlandi elitcsoportot neveljenek ki belőlük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem