Életveszélyes gyógyszerekre figyelmeztet Zacher Gábor: bárki ráfügghet a közkedvelt tablettákra

Életveszélyes gyógyszerekre figyelmeztet Zacher Gábor: bárki ráfügghet a közkedvelt tablettákra

2023. április 5. 05:44

Egyre népszerűbbek az ún. okosdrogok a fiatalok körében: ezeknek a modern stimulánsoknak a céljuk, hogy az elme minél hatékonyan működjön, még szélsőséges körülmények, akár alvásmegvonás mellett is. Az Egyesült Államokban annyira elterjedtek mostanra, hogy a Netflix egy dokumentumfilmet is készített a használókról, melyben őszintén vallanak a szerek előnyeiről és hátrányairól. Hogy Magyarországon mennyire népszerűek a receptre kapható, eredetileg többek között a hiperaktivitást kezelésére szolgáló gyógyszerek, pontos adatok nem állnak rendelkezésre, ám Zacher Gábor, ismert toxikológus szerint a feketepiacon egészen egyszerűen beszerezhető szinte bármi. A szorongásoldókkal, alvássegítő gyógyszerekkel, nyugtatókkal azonban teljesen más a helyzet: azokat sokkal gyakrabban szedik a magyarok, és sokkal könnyebb rájuk szokni, mint azt gondolnánk.

Manapság egyre gyakoribb az agyserkentők szedése: az egyetemi hallgatóktól, az elismert tudósokig, az E-sportolókon és sikeres bankárokon át egyre többen nyúlnak hozzájuk.

Persze az emberiség évszázadok óta használ stimulánsokat, mint amilyen a koffein is, ám a gyógyszeripar egyre hatékonyabb, mellékhatásoktól mentes készítményeket állít elő, amik az emberi elme és a test utolsó tartalékait is kisajtolhatják. A stimulánsok legújabb generációja, az ún. okosdrogok mára kifejezetten elterjedté váltak, főleg az Egyesült Államokban. Olyannyira, hogy 2020-ra már 2,21 milliárd dollárra nőtt az okosdrogpiac éves forgalma, sőt, a Netflix egy dokumentumfilmet is készített róla: A Take your Pills a pszichostimuláns gyógyszerek, például az Adderall-szedésének pozitívumait és negatívumait vizsgálja.

Zacher Gábor beájult

A Pénzcentrum Cashtag című vlogjának stábja a legismertebb magyar toxikológus, Zacher Gábor segítségével járta körbe a serkentők és a nyugtatók világát. Mint a szakember elmondta,

a történet nem új, csak a gyógyszerek változnak.

Ezek a szerek nem a mostani modern korunk termékei, hiszen a hadászatban például már a második világháború alatt használtak stimulánsokat, sőt, mivel csökkentik az étvágyat, gyakran fogyasztószerként is árulták őket, Magyarországon egészen a 60-as évekig forgalomban voltak. 

Alapvetően stimuláns hatású vegyületről van szó, melynek hatására felmegy a vérnyomás, élénkebbé válik, aki beszedi, megemelkedik a pulzusa, a pupillája kitágul, és úgy érzi, hogy energetizálódott – amivel szoktunk találkozni a szokásos hétvégi amfetaminbulikon

 - monda el a szakember, majd kifejtette, az illető jobban tud esetenként koncentrálni, megszűnhetnek a zavaró tényezők – de ez elsősorban dózisfüggő, és ahogy emeljük az adagot, a veszély egyre nagyobb,

hiszen függőséget okoz.

Másik óriási veszélye a szakember szerint, mivel óriási egyéni különbségek vannak, hogy tulajdonképpen nem nagyon tudják megmondani, miképp fogja kifejteni a szer a hatását. És éppen ezért nagyon extrém helyzetek is előfordulhatnak: akár a végpont is bekövetkezhet, hogy valaki ennek a túladagolásába belehal.

Magyarországon egyébként Ritalin néven fut ez a fajta gyógyszer, receptre lehet csak kapni szigorú szakorvosi felügyelet mellett, csak javaslat alapján szedhető – de ez nem azt jeleni, hogy nem jelenik meg a készítmény a feketepiacon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Buli vagy teljesítménykényszer?

A Take you Pills című dokumentumfilmben amerikai egyetemisták mondják el, mennyit segít nekik ez a gyógyszer: sokkal fókuszáltabbak és könnyebben tudnak tanulni a segítségével. Zacher Gábor szerint ez így van, hiszen rövid távú pozitív hatásai egyértelműen vannak a szernek, ám hosszú távon függőség alakul ki. Ennek oka, hogy mivel a szervezet hozzászokik, folyamatosan emelni kell a dózist, és egy idő után nélküle már nem fog működni a szervezet, nem fognak tudni, tanulni, dolgozni. Tehát sok esetben elég nagy árat fizet a szerhasználó.

A magyarországi gyógyszerszedési „trendről” részletesebb információk nincsenek, habár az online világban, különböző csoportokban azért nagyon aktívak a használók. De az bizots, hogy egyre nagyobb problémát okoz Magyarországon a gyógyszerfüggőség, bár a kérdés még mindig tabunak számít. Alapvetően, ha gyógyszerfüggőségről beszélünk, az a szorongásoldókra, alvássegítő gyógyszerekre, nyugtatókra és kedélyjavítókra való rászokást jelenti. Ezek hátterében például krónikus depresszió vagy egyéb súlyos mentális problémák állnak. Egy néhány évvel ezelőtti kutatás szerint ez a magyar népesség négy százalékát érintette akkor. Az antidepresszáns-fogyasztással kapcsolatban készült nagy átfogó kutatás szerint 2000 és 2020 között a vizsgált 18 országban 147 százalékkal emelkedett meg a gyógyszerfogyasztás aránya, Magyarországon pedig 125 százalékkal – számolt be a Weborvos.hu.

Ez a jövőnk?

Sokan arról számoltak be a filmben, hogy akkora rajtuk a készenléti nyomás, az iskola, a munkahely vagy éppen a közösség részéről, hogy azt érzik, serkentőszerek nélkül nem bírnák ki.  Zacher Gábor ezzel maximálisan egyetért, hiszen egy fiatal ma rengeteg mindentől szorong: a megélhetése miatt, a háborútól, a járványtól, a megfelelési nyomástól - korábban talán ennyi stressz nem érte az ifjabb generációt:

Elképzelhető, hogy nem azért nyúl szerekhez ma egy fiatal, hogy 160-as bpm-mel pörögjön szombat éjjel a Morrison’s 2-ben, hanem azért, mert a könyv mellett akar ülni és tanulna akár napi 4 óra alvással is, mert meg akar felelni az elvárásoknak.

Ám szerinte nagy kérdés, hogy mit tartogat számunkra a jövő. Azt tudjuk, hogy egyre több munkafolyamatot végeznek el helyettünk a gépek, ezáltal egyre több lesz a szabadidőnk, ráadásul egyre többen leszünk a Földön. Azt a jövőt jósolták, hogy két dolog marad az emberiségnek: az egyik a virtuális világ, a másik pedig a tudatmódosító szerek – ez nem egy túl biztató jövőkép.

Nyugvópont

A pörgető mellett aztán ott vannak a piacon a különböző nyugtatók, Magyarországon ez sokkal elterjedtebb. A leggyakrabban használt készítmények közé tartozik itthon az alprazolám-alapú Frontin, a Xanax, illetve a Helex. Az alprazolám (nem összekeverendő a diazepámmal) gyógyszerként egy szorongásoldó, nyugtató, izomlazító, altató hatású készítmény, epilepszia esetén is használják. Ezek a gyógyszerek a testre hatnak, a hormonok befolyásolása pedig negatív mellékhatások formájában is visszaüthet – megváltozhat az érzelmek megélése, egyesek nem tudnak tőlük érzelmeket átélni. A toxikológus ezekről sincs jobb véleménnyel:

valljuk be, ezek jó szerek: beveszi az ember, ellazul tőle, eltűnik a felhő a feje fölül. Csak egy vele a baj: amikor elmúlik a hatása, a felhő ismét megjelenik. És az illető bejárja azt az utat, melynek a vége a függőség: egyre több és több kell, ahogy hozzászokik a szervezete. Akár 4 hónap alatt kialakulhat a gyógyszerfüggőség. Akkor van baj, ha a számára felírt havi adag 2,5 hét alatt elfogy.

A járvány nem segített

A magyar lakosság szokásai, és a függőségekhez való viszonya megváltozott a járvány idején, de nem a jó irányba. Ennek oka, hogy az az időszak maradandó nyomot hagyott a hozzátartozók, barátok elvesztése és a hosszú, két év miatt hazánk jelenleg Európában a 7-8. helyen áll az alkoholfogyasztásban, európai viszonylatban az 5. legdohányosabb nemzet vagyunk, és közel kétszázezerre tehető a gyógyszerfüggők száma. 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem