A senior woman in her 70s (who is undertaking targeted treatment for Stage 4 Lung Cancer (NSCLC)) sits against the wall with the last of the days sun rays warming her face. She looks happy and content

Ezt az életmentő lépést rengeteg magyar megspórolja 35-40 évesen: utána már rég késő lehet

2023. szeptember 19. 22:35

A vastagbélrák világszerte az egyik leggyakoribb halálos kimenetelű daganat. Különösen elkeserítő, hogy a statisztikák szerint Magyarország a vastagbélrák tekintetében szomorú világelső: a magyar embereknek van a világon a legnagyobb esélye mind a vastagbélrák kialakulására, mind arra, hogy bele is haljanak. Ez rávilágít arra, hogy nemcsak rendkívül magas a vastagbélrák kialakulásának kockázata hazánkban, de a szűrés és az ellátás hatékonysága is problémás.

Egy nemzetközi szinten is úttörő klinikai programmal száll harcba az Affidea a világon az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb daganattípussal, a vastagbélrákkal. Hazánk, népességszámra vetítve sajnálatosan világelső ebben a ráktípusban. Az Affidea klinikai programja a daganat kialakulásának szempontjából kulcsfontosságú kóros biofilm és bélflóra vizsgálat kombinációjával – vastagbéltükrözés és speciális székletvizsgálat ötvözésével – nem csupán felismerni és eltávolítani képes a daganatmegelőző elváltozásokat (polipokat), de visszatérésük kockázatát is csökkentheti.     

Dr. Schwab Richárd, a magánklinika gasztroenterológus főorvosa kiemelte: “Kollégáimmal együtt abban hiszünk, hogy a legfontosabb feladatunk nem a már kialakult vastagbélrák korai felismerése, hanem a daganat megelőzése. Az Affideában ehhez minden szakmai, emberi és technikai feltétel adott: az Olympus nemzetközi támogatásával, az ország egyik legkorszerűbb endoszkópos laborját szereltük fel, és a vastagbéltükrözést elsőként kombináljuk rutinszerűen – a vastagbélrák kialakulása szempontjából fontos –, kóros biofilm kimutatásával és az ehhez kapcsolódó mikrobiom diagnosztikával. Nagy várakozással vágunk bele ebbe a nemzetközileg is úttörő klinikai programba, amely új fejezetet nyithat a vastagbélrák elleni küzdelemben.”

Dr. Kardos Lilla, a szolgáltató vezető orvosigazgatója kifejtette: “Az Affidea a kezdetektől fogva elkötelezett a világszinten is legmodernebb diagnosztikai metódusok bevezetésében. Ennek szellemében nyitottuk meg 2020-ban, a Bank Centerben, a legkorszerűbb gasztroenterológiai endoszkópos berendezésekkel felszerelt Olympus referencia laborunkat. Az Olympus laborban nemcsak a hazánkban egyedülálló, nagy felbontású képalkotást biztosító endoszkópos vizsgálatok érhetőek el, hanem a vastagbélrák kockázatát kimutató mikrobiom diagnosztikai eljárások is, illetve az a kiemelkedő szakmai kompetenciát képviselő orvos csapat, amely képes a diagnosztikai eredmények magas szintű, komplex értékelésére.”

Mi a biofilm, és mi köze a mikrobiomnak a vastagbélrákhoz?

A tudomány fejlődése és az elmúlt évek kutatásai feltérképezték a vastagbélrák kialakulásához vezető utat, melyek alapján ma már nagy bizonyossággal kijelenthetjük, hogy a vastagbéldaganat kialakulásában nem az örökletes genetikai háttér dominál. Ezt alátámasztják a tudományos statisztikák, többek között például az a felmérés, mely szerint a világon, a vastagbélrák kockázat vonatkozásában, Norvégia a férfiak körében az első tíz országban sincs benne, ugyanakkor a nőknél világelsők, ami minden bizonnyal nem független az alkohol-fogyasztási szokásoktól, amiben itt a nők vonatkozásában nagyobb a különbség, mint férfiak tekintetében.

A kutatások bebizonyították, hogy a vastagbélrák kialakulásában kulcsszerepet játszanak a sejtosztódás szabályozásának zavarai, és azok a genetikai mutációk, amelyek a hámsejtek daganatos átalakulását okozzák. Az elmúlt öt évben ugyanakkor azt is megértettük, hogy a jól ismert környezeti tényezők – az alkohol, a dohányzás, a vörös húsok fogyasztása, a nyers növényi rostokban szegény étrend, a mozgásszegény életmód és az elhízás – hogyan vezetnek a mutációk kialakulásához.

A táplálkozás-, mozgás- és alvászavarok együttese a bélfalon egy kóros mikrokörnyezetet alakít ki, melyet bakteriális biofilmnek nevezünk. A biofilmképződés az élelmiszeriparban és a kórházi fertőzések kialakulásánál is jól ismert jelenség, hasonló például a nyílt vízi strandok vízbe vezető lépcsőinek nyákos, csúszós felületeihez. A biofilm alacsony szintű, jellemzően tünetmentes gyulladással jár, amely károsítja a bélfalat, ezáltal az áteresztőbbé válik, így a bélben lévő baktérium törmelékek fokozott mértékben tudnak bejutni a szövetek közé. Ma már pontosan nyomon követhető, hogy ha bizonyos bélbaktériumok bejutnak a bélfal mélyebb rétegeibe, az őssejtek közé, akkor ott egy gyulladásos, biokémiai mechanizmussal genetikai sérüléséket, daganatokat tudnak előidézni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kombinált diagnosztika óriási jelentősége a megelőzés

A biofilm képződés egy vastagbéltükrözéses vizsgálat során felismerhető, továbbá a székletből már ki tudják mutatni azokat a baktériumokat, amelyek kiváltják a genetikai sérülést okozó hatást, és a bélfal áteresztőképessége is mérhető a klinikai gyakorlatban. Az Affidea forradalmi programjának lényege, hogy ötvözi, és magas szinten értékeli a mikrobiom és az endoszkópos diagnosztika eredményeit, így a diagnózis alapján megelőzhető a vastagbélrák kialakulása.

“Ebben az Affidea programban nem a daganatot akarjuk korán meggyógyítani, hanem a daganatot megelőző állapotot szeretnénk mielőbb felismerni, ami lehetővé teszi a rák megelőzését. A célunk ezeknek a kockázati tényezőknek a pontos azonosítása és a vastagbélrákot megelőző elváltozások felismerése.” – hangsúlyozta Dr. Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ vezetője, aki hozzátette: “Az Affideában a szűrésen túl azonosítani tudjuk azt a kockázati mátrixot is, amely a daganat kialakulásához vezet. A tényezők korrigálásával a korán felismert és eltávolított polipok visszatérését is képesek vagyunk megakadályozni, ráadásul nem gyógyszeres, hanem az életmódot érintő változtatásokkal.”

Alkohol, cigaretta, túlsúly

Az alkoholfogyasztás egyértelműen károsítja a bélfalat: az alkohol oldószerként kritikusan növeli a bélfal áteresztő képességét, ami közvetetten genetikai sérülést okozó gyulladásokat idézhet elő. Az elektromos, füstmentes cigaretták biofilmképző hatása sem kisebb, mint a hagyományos dohánytermékeké, mivel a nyákképzés közvetlenül a nikotin hatásához kötődik. A megelőzés szempontjából kulcsfontosságú tehát a dohányzás minden formája elleni küzdelem, és a zéró alkohol tolerancia, különösen azokban az esetekben, amikor a biofilm képződés már elindult. Az elhízás és a diabetes (T2DM) kialakulása ma már egyre fiatalabb korban jellemző. A korábban időskorinak nevezett cukorbetegség ma már tizenéves korban is megjelenik, nem véletlen, hogy az ötven év alattiak körében világszerte drámaian megnőtt a vastagbélrák gyakorisága.

A szűrés életmentő fontossága egyre fiatalabb korban

A fenti okok is azt indokolják, amit ma már több nemzetközi egészségügyi szervezet is indítványoz, hogy a tünetmentes felnőtteknél a vastagbélrák szűrését javasolt első alkalommal már 35-40 éves korban elvégezni. Az Affideában ezt a Magyarországon sajnos még mindig szinte tabunak számító vizsgálatot rendkívül modern technológiával, szaktudással, prémium környezetben végzik, amely a fizikain túl, a páciens érzelmi biztonságát is garantálja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem