9 °C Budapest
Young woman with curly hair sleeps in bed tossing and turning in dream covered with soft blanket in early morning in bedroom at home closeup

Mi a REM alvás jelentése, avagy hogyan zajlik az alvás REM fázisban?

2023. április 8. 15:05

Esténként, amikor álomra hajtjuk a fejünket, nem is sejtjük, mennyi különféle biológiai folyamat történik velünk: éjjeli pihenésünk alatt a szervezetünk regenerálódik, energiaháztartásunk helyreáll és kipihenjük a nap fáradalmait, azonban időnként eljön a REM alvás fázis ideje is, amikor viszont aktívan álmodunk. Járjunk utána, milyen fázisai vannak az alvásnak, mi a NREM és a REM alvás jelentése, mi a REM alvás és a többi alvási fázis közötti különbség?

Cikkünkben a REM alvás jelentése kapcsán járjuk körül az álmodás jelenségének témakörét: amellett, hogy eláruljuk, mi az a REM alvás, avagy a REM alvás mit jelent, azt is leírjuk, mi a NREM alvás jelentése, hogyan kell elképzelnünk az alvás fázisait. Tudd meg, mi a REM alvás jelentése, mik az alvás REM fázis során bekövetkező eseményei, hogyan és mikor álmodunk, mikor alszunk a legmélyebben vagy éppen a legfelszínesebben!

Mi a REM alvás jelentése?

A REM alvás jelentése „rapid eye movement”, azaz gyors szemmozgás. A REM alvás során következik be az álmok túlnyomó többsége, ilyenkor légzésünk szabálytalanabb, felszínesebb és gyorsabb, vérnyomásunk megemelkedik, a végtagok izmai átmenetileg képtelenné válnak a mozgásra (sokszor ezt az álmainkba is átültetjük, azt álmodjuk, hogy képtelenek vagyunk mozogni, elfutni), szemünk pedig gyors mozgást produkál csukott szemhéjunk alatt. A REM alvás fázisból könnyű felébredni – ez éjszakánként akár többször is megtörténik velünk -, azonban ezekre a másodpercekre többnyire nem is emlékszünk.

A REM alvás során az agyunknak azok a területei aktívak, amelyek a gondolkodásban, tanulásban, dolgaink megszervezésében, rendszerezésében vesznek részt, emiatt sokszor igen izgalmas, kreatív, sőt, gyakran félelmetes képek színezik a hétköznapi életünk kapcsán szövődő, tudatalatti gondolatmenetünket. Ahogy öregszünk, a REM alvás fázisban töltött szakaszaink folyamatosan rövidülnek; mind a REM alvás, mind a NREM alvás létszükségletű feltétele az egészségünknek, ugyanis éjszakánként feldolgozzuk, újraértelmezzük, vagy éppen szelektáljuk a minket érő brutális információmennyiséget.

Az alvás fázisai

Amikor alszunk, alvási ciklusok sorozatát éljük át: egy alvási ciklus hossza átlagosan 90-120 perc, ami alatt 4 NREM (non-rapid eye movement, azaz nem gyors szemmozgásos fázis) és 1 REM alvás fázis különíthető el egymástól – ilyen alvási ciklusokból egy átlagos éjszakán 4-6 fordul elő velünk. Az első REM alvás fázis az elalvást követő 1-1,5 óra után kezdődik, reggelre azonban szinte csak a NREM 1-2 szakaszára és a REM alvásra emlékezhetünk. Az alvás során először a NREM fázisok a hosszabbak és a REM fázis a rövidebb, ám az éjszaka előrehaladtával mindez megfordul, a NREM fázisok 3-4-szer rövidebbé válnak, a REM alvás hossza a reggeli ébredés felé haladva elnyúlik – ezért van az, hogy a reggeli ébredés előtti álmokra emlékszünk a legtisztábban.

Az alvás fázisairól általánosságban elmondhatjuk, hogy a NREM 1. és NREM 2. szakaszokban töltjük azt alvásidőnk 50%-át, 20-30%-át a NREM 3-4 szakaszban, a fennmaradó időt pedig a REM alvás teszi ki. Az alvási fázisokat/stádiumokat a következőképp, a megadott sorrendben kell elképzelnünk:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

NREM-szakasz (az alvásidő ~80%-a)

  • NREM 1. fázis: az alvás 5-10%-át teszi ki az alvás első stádiuma, azaz az ébrenlét és az elalvás közti átmenet, hívhatjuk „szendergésnek” is. Ilyenkor az izmok tónusa csökken, már nem pislogunk, lelassul a szemmozgásunk, ahogy az agyhullámaink is.
  • NREM 2. fázis: felületes alvás, ami az alvási idő 50%-át teszi ki, amely alatt az izmok tónusa tovább csökken, a szemmozgásunk pedig teljesen megszűnik, az agyhullámok tovább lassulnak, a testhőmérsékletünk is lecsökken.
  • NREM 3. fázis: középmély alvás, az alvásidőnek az 5-10%-át teszi ki, ilyenkor a vérnyomásunk csökkent, légzésünk lelassult, az agyhullámaink is rendkívüli mértékben lelassulnak.
  • NREM 4. fázis: a mély alvás stádiuma, felnőtteknél az alvásidő 15-20%-át teszi ki, azonban az életkor előrehaladtával ennek a fázisnak a hossza egyre csökken. Ebben a fázisban a leglassabbak az agyhullámok, de a végtagok képesek a mozgásra, viszont ilyenkor a legnehezebb valakit felébreszteni.

A NREM alvási fázisokban állítjuk helyre a testünk energiáit, ekkor szabadulnak fel a növekedési hormonok. Érdekesség, hogy ezek a fázisok az alvásidőnek jelentősen nagyobb százalékát teszik ki a gyerekeknél – az életkor előrehaladtával csökken az arányuk.

REM-szakasz (az alvásidő ~20%-a)

  • A REM alvás gyakorlatilag az a szakasza az alvásidőnknek, amikor álmodunk, ilyenkor a szemek gyors mozgást végeznek, a légzés felgyorsul és szabálytalanná válik, a végtagok átmenetileg mozgásképtelenek. A REM alvás alatt az agy aktív működése során feldolgozásra kerülnek a nap információi, a NREM fázis során „kikapcsolt”, pihentetett agyi központok újra működésbe lépnek. Még a kutatók között is zajlik a vita arról, hogy pontosan mit csinál ilyenkor az agyunk, ám azt biztosan kijelenthetjük az alvás REM fázis kapcsán, hogy az agy a REM alvás alatt egyáltalán nem pihen. Kisbabáknál a REM fázisban – valószínűsíthetően – ilyenkor az agy önmagát stimulálja, hozzájárulhat az értelmi képességek fejlődéséhez.

Ébredés REM alvás fázisból

Sokunkban merült már fel a kérdés, miszerint mi történik, ha egy aktív REM alvási fázisból ébredünk fel (pl. láthatóan rosszat álmodunk és a párunk felébreszt bennünket). Nos, ha a REM alvás megszakítása következik be, akkor ezek a szakaszok a következő éjszakákon hosszabbak lesznek, ugyanis az agyunknak szüksége van arra, hogy megélje ezeket a periódusokat, ezért „bepótolja” a kimaradást.

A kialvatlanság rontja az immunrendszer védekezőképességét, a NREM és a REM alvás egyaránt fontos a szervezetünkhöz – ha bármelyik alvási fázist tartósan megvonjuk magunktól, az súlyos megbetegedésekhez, akár halálhoz is vezethet. Amennyiben huzamosabb ideje fennálló alvási rendellenességeket tapasztalunk, mindenképpen kérjük ki egy szakorvos tanácsát, ugyanis a jó alvásra elengedhetetlenül szükségünk van a megfelelő szellemi és fizikai teljesítményünk eléréséhez egyaránt!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm