2 °C Budapest
Warehouse worker after an accident in a warehouse

Üzemi baleseti táppénz kalkulátor: a baleseti táppénz mikor jár, mennyi, ki fizeti?

2023. március 26. 17:08

A magyar munkavállalók jelentős hányada dolgozik olyan környezetben, ahol sajnos előfordulhatnak kisebb-nagyobb balesetek, akár a munkáltató hibájából, akár a dolgozók figyelmetlenségéből eredendően. Mikor jár üzemi baleseti táppénz a sérült dolgozónak és mikor nem jár baleseti táppénz? Mi a helyzet az úti baleseti táppénz esetével? Az üzemi baleseti táppénz kalkulátor szerint mennyi baleseti táppénz jár a sérült dolgozóknak ilyen esetekben?

Cikkünkben a baleseti táppénz, üzemi baleseti táppénz és úti baleseti táppénz témakörével foglalkozunk: milyen táppénz kódhoz tartozik az üzemi baleseti táppénz, az üzemi baleseti táppénz kalkulátor számításai szerint mennyi a baleseti táppénz összege a munkavállalót érintő balesetek esetén? Tudd meg, mi a baleseti táppénz lényege, a baleseti táppénz ki fizeti, a baleseti táppénz mikor jár, mikor nem jár baleseti táppénz a dolgozó részére!

Mi a baleseti táppénz?

Magyarországon megkülönböztetjük a betegszabadság és a táppénz eseteit: a betegszabadság évi 15 munkanap erejéig igényelhető a dolgozó saját betegsége esetén, a táppénz viszont a keresőképtelenség egyéb eseteire is igényelhető, a jogosultság 1 éven keresztül állhat fenn (a táppénz 2023 évi szabályairól korábbi cikkünkben írtunk részletesen). Amennyiben valaki táppénzre akar menni, fontos, hogy pontosan megállapítsuk, a keresőképtelenség melyik esete áll fenn nála, ugyanis hazánkban a táppénz kódok határozzák meg, hogy ki, milyen táppénz típusra jogosult – és hogy ezek mekkora juttatást takarnak, kinek a költsége ezt kifizetni.

Baleseti táppénz jogosultság többféle okból kifolyólag is létrejöhet: ide tartozik az üzemi baleseti táppénz (1-es táppénz kód) és az ez alá tartozó úti baleseti táppénz, emellett a közúti baleseti táppénz (3-as táppénz kód), illetve az egyéb baleset is (4-es táppénz kód). Amennyiben nem minősül balesetnek a dolgozó sérülése, mindenképpen érdeklődjünk utána a háziorvosnál, hogy foglalkoztatási megbetegedésről (2-es táppénz kód) vagy egyéb betegségről (8-as táppénz kód) van-e szó (azt, hogy mi a táppénz kódok jelentése, ezeket ki fizeti és mennyi táppénz jár rájuk, korábbi cikkünkben összegeztük).

Baleseti táppénz mikor jár?

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mi a „baleset” kifejezés jelentése. A magyar jogszabályok szerint balesetnek minősül minden olyan, az emberi szervezetet érő egyszeri külső hatás, ami hirtelen, vagy rövid idő alatt következik be, a sérült személy akaratától függetlenül, ezáltal sérülést, egészségkárosodást (lelki károsodás is ideértendő), mérgezést vagy halált okoz. A következő esetekben összegezzük, hogy a baleseti táppénz mikor jár, mit érdemes tudnunk a baleseti táppénz különböző eseteiről: mik az úti baleseti táppénz, az üzemi baleseti táppénz, a közúti baleset és az egyéb baleseti táppénz tudnivalói?

Üzemi baleseti táppénz

A legnagyobb összegű baleseti táppénz juttatás az üzemi baleseti táppénz: ebben az esetben a dolgozó a távolléti díjának a 100%-ára jogosult mindaddig, míg az üzemi baleseti táppénz jogosultsági időszaka fennáll. Az üzemi baleseti táppénzt nem előzi meg betegszabadság, a sérült dolgozó azonnal táppénzes állományba kerül, már a keresőképtelenség kezdetétől. Az üzemi baleseti táppénz összege 100%-ban a munkáltatót terheli (más, a munkáltatóhoz nem köthető esetekben csak 1/3 munkáltatói táppénz szokott lenni).

A baleseti táppénz iránti kérelmet, a balesetről készült jegyzőkönyvet és a keresőképtelenségről szóló orvosi igazolást a munkáltatónál kell benyújtani, ha a munkahelyen nincs kifizetőhely, akkor a kormányhivatalban tudjuk az ügyünket intézni. A sérült ismételt baleseti táppénzre is jogosult lehet, ha 180 napon belül, ugyanaz a baleset miatt újra keresőképtelenné válik – de a korábban megállapított táppénz összegénél nem jár neki magasabb juttatás.

A következő esetekben jár az üzemi baleseti táppénz:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • a foglalkoztatás körében, a munkavégzés során, vagy azzal összefüggésben bekövetkező baleset;
  • úti baleset, azaz a munkahelyre, vagy onnan haza történő utazás során bekövetkező baleset (90%-os üzemi baleseti táppénz);
  • a közcélú munka végzése vagy egyes társadalombiztosítási ellátások igénybevétele során bekövetkező baleset (utóbbi esetben az is üzemi baleseti táppénznek minősül, ha a beleset a biztosítottat keresőképtelenségének vagy rokkantságának, illetve az egészségkárosodás mértékének, rehabilitálhatóságának az elbírálása céljából elrendelt, a keresőképessé váláshoz szükséges egyéb vizsgálaton, kezelésen történt megjelenéséhez kapcsolódóan történt).

Az üzemi balesettel egyenértékű keresőképtelenségi esetként kezelik a foglalkoztatási megbetegedést (a foglalkozás gyakorlása közben, vagy azt követően kialakuló heveny vagy idült egészségkárosodás). Arról, hogy mennyi az üzemi baleseti táppénz, mindenképpen érdeklődjünk a munkáltatónknál, egyéb esetben kérjük ki egy üzemi baleseti táppénz kalkulátor segítségét – hiszen minden munkavállaló esetében egyedi összegről van szó, ami a sérült munkavállaló távolléti díján alapszik, ráadásul egyedi alapon adókedvezmények is érvényesíthetők (a táppénz juttatására csak a 15%-os személyi jövedelemadót kell megfizetni).

Közúti baleseti táppénz

A közúti baleseti táppénz (ne keverjük össze az ún. „úti baleseti táppénz” juttatásával) – ahogy a baleseti táppénz nevében is benne van – a közúton történő balesetekből kifolyólag létrejövő keresőképtelenséget foglalja magában. A közúti baleseti táppénz egy „sima” 50-60%-os táppénz, a táppénzes állományt megelőzi a legfeljebb 15 napos betegszabadság (ez idő alatt magasabb juttatás jár). Ennél a baleseti táppénz típusnál 1/3 munkáltatói táppénz van.

Egyéb baleseti táppénz

Amennyiben nem munkahelyünkön vagy közúton ért minket baleset, hanem például otthonunkban vagy üdülés során, az egyéb baleseti táppénz kategóriába tartozunk. Ez a közúti baleseti táppénzhez hasonlóan egy 50-60%-os táppénz, a költség 1/3-a a munkáltatót terheli, és természetesen itt is betegszabadság előzi meg a táppénzes keresőképtelenséget.

Mikor nem jár baleseti táppénz?

Szintén gyakori kérdés, hogy mikor nem jár baleseti táppénz, hiszen sokszor olyan helyzetbe kerülnek a magyar dolgozók, hogy nehéz meghatározni, milyen táppénz kóddal mehetnek gyógyulni. Alapvetően, ha a keresőképtelenségünk nem minősül sem üzemi, sem közúti, sem egyéb balesetnek, akkor a többi táppénz kód valamelyikébe fogunk beletartozni. A sérülésünkről, betegségünkről mindenképpen tájékoztassuk részletesen a háziorvosunkat, hiszen ő fogja kiállítani majd számunkra a keresőképtelenség igazolását is. Amennyiben a dolgozó szándékosan késlekedik a balesete bejelentésével, nem lesz jogosult a baleseti táppénzre!

Az üzemi baleseti táppénz folyósítása esetében kizáró oknak minősül, azaz felülírja az üzemi baleset fogalmát (sima balesetnek minősül) az, ha a sérült személy alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt áll, ha nem a munkaköri előírásainak megfelelő feladatvégzésből vagy engedélynélküli járműhasználatból adódik a baleset, vagy ha munkahelyi rendbontás következtében történik baleset. Az úti baleseti táppénz esetében sem jár az üzemi baleseti táppénz akkor, ha a dolgozó nem a legrövidebb úton közlekedik munkahelye és otthona közt (hanem például hazafelé elmegy bevásárolni).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem