Doctor sitting at desk and writing a prescription for her patient examination

Újabb vármegyében változik az orvosi ügyeleti rendszer: ez vár a betegekre

2023. január 20. 09:40

Hajdú-Bihar után Győr-Moson-Sopron megyében vezetik be az ügyeleti új rendszert az egészségügyben. Az átalakítással kapcsolatban az egészségügyi szakembereknek vannak aggályaik, akár a betegbiztonságot is veszélyeztetheti az átállás - írja a Népszava.

„Megkezdődik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése, elsőként Hajdú-Bihar vármegyében, februártól” – jelentette be tegnap az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Hajdú-Biharban tesztelték eredetileg is az új rendszert és a pilot programot eleve csak január végéig hosszabbították meg. A lap úgy tudja: már márciustól jön a következő váltás, Győr-Moson-Sopron megyében. A nyugati országrész háziorvosait már tájékoztatták a várható változásokról: márciustól a korábbi 14 ügyeleti pont helyett 7 járásközpontban lesz az OMSZ által működtetett ügyeleti központ „integrálva a háziorvosi ügyeleti rendelővel”. A mentőszolgálat ügyeleti pontján szolgálatot teljesítő szakemberek receptet nem írhatnak, gyógyszerelésről pedig egyeztetniük kell az orvosi ügyeletet ellátó szakemberrel.

A lap által megkérdezett háziorvos szerint óriási ellátásbiztonsági kockázat, hogy a körzetéhez tartozó 2800 ember nappali ellátását követően a „meghosszabbított rendelés” során több tízezer olyan ember jöhet hozzá, akiknek nem ismeri a kórelőzményét. Az adott beteg pedig vagy emlékszik a saját ellátási eseményeire vagy nem.

A január elsejétől hatályos jogszabály alapján alapos átalakítás előtt áll a háziorvosi ellátás, a lakosság által most még elérhető ügyeleti pontok mintegy harmada megszűnik. A jövőben országosan 81 járásnak lenne összesen 102 ügyeleti központja és lesz olyan járás, ahol nem lesz ügyeleti pont. Eddig 40 ezer lakosra jutott egy orvos, az új rendszerre való átállással hétköznaponként 90 ezernek, hétvégén 60 ezernek lenne egy felső fokú végzettségű ellátója. A leggyakoribb kifogás a komoly betegbiztonsági kockázat az aprófalvas megyékben.

A győr-soproni háziorvosi tájékoztatón az is elhangzott, hogy a szakorvosok hétköznap óránként 9 ezer, hétvégén 11 ezer forintot számlázhatnak. Az általános orvosoknak ugyanezért a munkáért hétköznap 7 ezer, a hétvégén óránként 9 ezer forintos díjazás jár. A magasan képzett úgynevezett (APN) szakemberek óradíja 5500 és 7500 forint, a mentőtisztek ugyanazon munkáért 5000 illetve 7000 forintot kaphatnak. A szakdolgozók óradíja 2900-3500 forint lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem