-4 °C Budapest
Doctor sitting at desk and writing a prescription for her patient examination

Újabb vármegyében változik az orvosi ügyeleti rendszer: ez vár a betegekre

2023. január 20. 09:40

Hajdú-Bihar után Győr-Moson-Sopron megyében vezetik be az ügyeleti új rendszert az egészségügyben. Az átalakítással kapcsolatban az egészségügyi szakembereknek vannak aggályaik, akár a betegbiztonságot is veszélyeztetheti az átállás - írja a Népszava.

„Megkezdődik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése, elsőként Hajdú-Bihar vármegyében, februártól” – jelentette be tegnap az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Hajdú-Biharban tesztelték eredetileg is az új rendszert és a pilot programot eleve csak január végéig hosszabbították meg. A lap úgy tudja: már márciustól jön a következő váltás, Győr-Moson-Sopron megyében. A nyugati országrész háziorvosait már tájékoztatták a várható változásokról: márciustól a korábbi 14 ügyeleti pont helyett 7 járásközpontban lesz az OMSZ által működtetett ügyeleti központ „integrálva a háziorvosi ügyeleti rendelővel”. A mentőszolgálat ügyeleti pontján szolgálatot teljesítő szakemberek receptet nem írhatnak, gyógyszerelésről pedig egyeztetniük kell az orvosi ügyeletet ellátó szakemberrel.

A lap által megkérdezett háziorvos szerint óriási ellátásbiztonsági kockázat, hogy a körzetéhez tartozó 2800 ember nappali ellátását követően a „meghosszabbított rendelés” során több tízezer olyan ember jöhet hozzá, akiknek nem ismeri a kórelőzményét. Az adott beteg pedig vagy emlékszik a saját ellátási eseményeire vagy nem.

A január elsejétől hatályos jogszabály alapján alapos átalakítás előtt áll a háziorvosi ellátás, a lakosság által most még elérhető ügyeleti pontok mintegy harmada megszűnik. A jövőben országosan 81 járásnak lenne összesen 102 ügyeleti központja és lesz olyan járás, ahol nem lesz ügyeleti pont. Eddig 40 ezer lakosra jutott egy orvos, az új rendszerre való átállással hétköznaponként 90 ezernek, hétvégén 60 ezernek lenne egy felső fokú végzettségű ellátója. A leggyakoribb kifogás a komoly betegbiztonsági kockázat az aprófalvas megyékben.

A győr-soproni háziorvosi tájékoztatón az is elhangzott, hogy a szakorvosok hétköznap óránként 9 ezer, hétvégén 11 ezer forintot számlázhatnak. Az általános orvosoknak ugyanezért a munkáért hétköznap 7 ezer, a hétvégén óránként 9 ezer forintos díjazás jár. A magasan képzett úgynevezett (APN) szakemberek óradíja 5500 és 7500 forint, a mentőtisztek ugyanazon munkáért 5000 illetve 7000 forintot kaphatnak. A szakdolgozók óradíja 2900-3500 forint lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?