5 °C Budapest
Empty blister packs for medicines. View from above.

Súlyos következménye lehet a gyógyszerhiánynak: erre számíthatnak a patikákban a magyar betegek

2022. december 1. 05:40

A koronavírus világjárvány súlyos helyzetet teremtett a gyógyszergyártásban, a hazai gyógyszergyártók, -kereskedők, patikák és nem utolsó sorban a betegek is érzékelhették ennek hatásait. A gyógyszerhiány jelenleg is fennáll, melyet súlyosbíthat az idei évtől drasztikusan elmélyülő energiaválság, a globalizációs folyamatok megrendülése, az alapanyagellátási és logisztikai gondok. A gyógyszerszektor szereplői egy ideje pedzegetik, hogy a gyógyszerhiány hatásait nem sokáig lehet már tompítani, mely nemcsak a gyártást és a kereskedelmet, hanem a lakosságot is negatívan érinti majd. A Pénzcentrumnak most Dr. Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke és Dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogyan érinti a hazai gyógyszeripart, gyógyszertárakat, illetve a betegeket a gyógyszerhiány.

A MAGYOSZ elnöke, Dr. Greskovits Dávid a Pénzcentrumnak elmondta, hogy a pandémia nagyon komoly negatív hatással volt a gyógyszergyártásra. "A szigorítások, lezárások közepette kellett a gyártóknak felállítani azt a rendszert, amiben megoldott a logisztika, a termelésszervezés, az alapanyagok, segédanyagok beszerzése, és amely lehetővé teszi a folyamatos gyógyszerellátást" - mondta el. Mindezt akkor is kellett biztosítaniuk a gyártóknak, amikor minden tagállam bezárkózott és a hazai igények kielégítését helyezte előtérbe.

Nehéz időszak volt, de túléltük, a pandémia végével pedig abban reménykedtünk, hogy magunk mögött tudhatjuk ezt az embert próbáló időszakot - erre jött az orosz-ukrán háború és az energiakrízis. Ez jelentősen visszavetett bennünket, termelési költségeink nagymértékben függnek az energiaáraktól. Ezeknek a költségeknek a jelentős része nem megspórolható, hisz a biztonságos gyógyszergyártás feltételeinek biztosításához nem hagyhatóak el

- mondta el Dr. Greskovits Dávid, utalva arra is, hogy például a gyógyszergyárakban a légtechnikának 0-24-ben működnie kell. Azt is kifejtette, hogy az energiaárak mellett számos egyéb tényező is közvetlenül sújtja a gyártókat: az alapanyagárak 2022-ben 40-60 százalékkal emelkedtek, a szállítási költségek 500 százalékkal, de ha a tengerentúlra szeretnének hajóval szállítani, akár 700 százalékos emelkedéssel is találkoznak.

Említette a romló forint-euró árfolyamot, valamint a 20%-os inflációt is, melyek kiugró teherként nehezednek a vállalatokra. A legnagyobb probléma a szakértő szerint ezek mellett az ipar speciális helyzete, hiszen a gyógyszerfinanszírozás jelentősen eltér egy átlagos fogyasztási cikk árától, ahol a gyártók, forgalmazok szabadon árazzák készítményeiket. Ennek eredménye, hogy rengeteg olyan gyógyszer van a piacon, melyek az ellátás szempontjából létfontosságúak, de áruk hosszú évek alatt még csökkent is - magyarázta.

Mindezek miatt most nagyon fontos figyelni a gyógyszeriparra, melynek teljesítménye jelentős mértékben kihat a nemzetgazdaság eredményeire is

- mondta el a MAGYOSZ elnöke.

Dr. Marjai Tamás, a HGYSZ szakmai igazgatója lapunknak elmondta, hogy általánosságban a gyógyszertárak arra vannak berendezkedve, hogy a gyógyszereket folyamatosan el tudják érni a nagykereskedőknél, ezért nem tartanak fenn jelentős raktárkészleteket. Ez az oka annak, hogy ha hiánycikké válik egy gyógyszer, akkor az hamar elfogy a gyógyszertárakból is - magyarázta a szakértő.

A betegek számára bármely gyógyszer hiánya nehézséget okozhat, hiszen nem kaphatja meg azt a készítményt, melyet a terápiájához szükséges. A gyógyszer hatóanyagától és a körülményektől függően a gyógyszerészek több megoldást is tudnak javasolni a betegeknek a probléma megoldására

- mondta a HGYSZ szakmai igazgatója. A szakértő szerint ha a hiány rövid ideig tart és a betegnek még van otthon gyógyszere, akkor lehet, hogy elegendő csak később kiváltania a receptjét. "Ha elérhető helyettesítő készítmény, akkor a gyógyszerész felajánlhatja azt a betegnek. Az esetek döntő többségében a probléma ezzel megoldódik, azaz a beteg hozzájut a szükséges gyógyszerhez. Ha ez sem megoldható, a beteg az orvoshoz is vissza tud menni, hogy egy másik hatóanyagra áttérve folytathassa az előírt terápiát" - magyarázta Dr. Marjai Tamás.

Még nem veszélyezteti az ellátást a gyógyszerhiány

Dr. Greskovits Dávid kiemelte, hogy hiánycikkről akkor beszélhetünk, ha valamilyen termékhez, vagy annak helyettesítőihez nem jut hozzá a beteg, márpedig erről szó sincs. Termékhiány viszont előfordul. A szakértő szerint ez általában akkor jelentkezik, ha a forgalmazók valamilyen okból kifolyólag nem tudják forgalmazni egyes készítményeiket.

Ez a leginkább olyan esetekben fordul elő, ha a gyártók egy-egy terméke – stratégiai döntésükből fakadóan - lekerül a polcról a magyarországi gyógyszertárakban. Ilyen esetekben sem a támogatott, hanem főként a nem vényköteles, azaz OTC termékekről, vagy olyan generikus termékekről van szó, amelyek rendelkeznek helyettesítő készítménnyel. Ez az oka annak, hogy nem alakul ki gyógyszerhiány

- magyarázta a szakértő. Ez alapján hivatalosan nincsen hiány, amely fennakadást okozna az ellátásban, a betegek azonban azzal szembesülhettek az utóbbi években, hogy egyre több készítmény nem elérhető időszakosan vagy egyáltalán a patikákban. 

Dr. Marjai Tamás szerint a gyógyszerhiány jelensége nem újdonság a gyógyszertárak számára, nyugodt gazdasági időszakban is előfordulhat. A szakértő szerint időről-időre kialakulhatnak olyan előre látható és nem tervezhető jelenségek egyaránt, melyek következtében fennakadás keletkezik a gyógyszerellátás rendszerében.

Olyan nehéz gazdasági környezetben, mint a mostani, annyi változás történik, hogy a hiánycikké váló gyógyszerek aránya megnövekedhet a korábbi időszakokhoz képest. Ennek mértékét azonban nem lehet megjósolni. A gyógyszertárakban dolgozó gyógyszerészek nem látnak bele azokba a folyamatokba, melyek következtében az adott készítmény hiánycikké válik, így nem tudnak felkészülni a gyógyszerhiányokra

- magyarázta a termékhiányok okozta nehézségeket a HGYSZ szakmai igazgatója, hozzátéve, hogy a legtöbb készítmény esetében több gyártónak is van azonos hatóanyagot tartalmazó készítménye, ezért kicsi az esélye annak, hogy egy hatóanyagból ne lehessen elérni egyetlen terméket sem.

Lapunk kérdésére a szakértő kitért arra is, hogy az esetlegesen fellépő gyógyszerhiányok nem veszélyeztetik a gyógyszertárak működését. Ennek egyik oka Dr. Marjai Tamás szerint, hogy a hiánnyal érintett termékek mennyisége nagyon kevés az összes forgalomban lévő és elérhető készítmény mennyiségéhez képest. A másik, hogy

az orvosok és a gyógyszerészek nagyon sokat tesznek azért, hogy a betegnek legyen megfelelő alternatív terápiás lehetősége és ne maradjanak gyógyszer nélkül.

Hová vezethet a gyógyszerhiány? 

Mivel egyre több iparági szereplő hívta fel a figyelmet a közelmúltban arra a veszélyre, amit a gyógyszerhiány jelenthet az ellátásra, a szakértőket arról is kérdeztük, mi lehet a következménye e betegekre nézve az esetleges gyógyszerhiányra a jövőben. Dr. Greskovits Dávid leszögezte, hogy

a gyógyszeriparban nem lehet gyógyszerhiány, melyet minden felelős döntéshozónak, és gyártónak fel kell ismernie!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakértő szerint tény, hogy a veszély jelen van, épp ezért kell időben lépni, és meghozni a megfelelő döntéseket. A gyógyszerfinanszírozási politikák által elvárt alacsony árazás azonban magában hordozza a hiány keletkezésének veszélyét a MAGYOSZ elnöke szerint, melyre már konkrét példák láthatóak külföldön, például Németországban.

Ami azonnali beavatkozást igényelne, az a gyógyszerek finanszírozásában történő szemléletváltás, az értékkövető szemlélet erősítése. Magyarországon a támogatott gyógyszerek 2007 óta változatlan áron elérhetőek, ez az egyetlen iparág, ahol 2007 óta nem volt áremelés. Kizárólag a támogatott gyógyszereket vizsgálva 1683 olyan készítmény volt 2021-ben forgalomban, amely 2008-ban is elérhető volt. Ezek ára átlagosan 20,5 százalékkal csökkent 2008-ról 2021-re

- fejtette ki a szakértő. A nagy az aránytalanságot az is érzékelteti, hogy a támogatott készítmények 28 százalékánál a térítési díj 300 forint vagy ez alatti összeg, a 300-1000 forint közöttiek esetében az arány 25 százalék, miközben a teljes dobozforgalom 47 százalékát adják. Ezek az adatok jól alátámasztják a MAGYOSZ elnöke szerint, hogy a mostani támogatott gyógyszerek árai korántsem tükrözik azt az értéket, ami az egyes gyógyszerek kifejlesztése és előállítása mögött húzódik.

Most üt vissza a globalizáció 

A globalizáció folyamata, amely eddig kedvezett a világ gyógyszeriparának, most visszafordulhat a koronavírus világjárvány okozta sérülések miatt az ellátási láncokban, illetve a háború folyományaként. Dr. Greskovits Dávid szerint az elmúlt időszak eseményei így rávilágítottak a helyi gyártás fontosságára.

Az elmúlt időszakban a legtöbb gyártó átalakította, a fent említett sajátos finanszírozási modell miatt racionalizálta gyártási folyamatait, aminek következménye, hogy hatóanyaggyártás lényegében kizárólag Ázsiában van. Most azonban a gyártók, a politika is felismerte, hogy ez a területi egyenlőtlenség, az ázsiai kitettség veszélyt is hordoz magában, az árak erőszakos leszorítása nem eredményezheti a biztonságos betegellátás kockáztatását

- fejtette ki a MAGYOSZ elnöke, aki szerint a gyártók bíznak abban, hogy az Európai Unió, és a magyar kormány is gondolkodik emiatt a gyógyszeripar reformján. Fontos felismerni a szakértő szerint, hogy a gyógyszeripar hozzáadott értéke miatt az egyik legfontosabb iparág. Az ennek mentén megalkotott iparpolitikai, és arra támaszkodó támogatás politikai döntések meghozatala létfontosságú most az iparág, és a nemzetgazdaság szempontjából is Dr. Greskovits Dávid szerint.

Összetett dolog, miért fordulhat elő 1-1 termék esetében termékhiány. Lehet a világpiaci folyamatok „áldozata”, lehet magának a gyógyszergyárnak a stratégiai döntése és még ezer egyéb ok, de egy biztos: globális folyamatokra, világjárványra, szomszéd országot érintő háborús folyamatokra nincs ráhatásunk. Arra viszont mindenképp, hogy olyan gyógyszerfinanszírozási korrekciókat javasoljunk, amelyek a mostani aránytalanságokat megszüntetve, a fogyasztók és a gyártók érdekeit egyaránt szem előtt tartva a szektor megbecsültségét és a gyógyszeripar versenyképességének megőrzését garantálják

- mondta el a szakértő.

Nőhet a bizalom a hazai gyógyszerek, szakemberek iránt

Válságos időszakban, amikor a gyógyszerárak is emelkednek, és a betegek sokszor találkoznak időszakos termékhiánnyal, akár meg is rendülhetne a bizalom az ellátás iránt. A szakemberek tapasztalatai szerint azonban épp az ellenkezője történik: válság idején nőhet a gyógyszerek értéke a lakosság szemében, és a szakemberek iránti bizalom is növekedhet.

Dr. Greskovits Dávid szerint a gyógyszer érték és az egyik legfontosabb feladatuknak tekinti ennek tudatosítását. Ez az ellátás sikerét is befolyásolja, hiszen támogatja az adherenciát - magyarázta.

Mivel jelenleg 51-52 százalék körül van a magyar gyógyszerek részesedése a hazai piacon, elmondhatjuk, hogy minden második beteg ilyennel gyógyul. Amíg a beteg egy krónikus betegségre szedett gyógyszer havi adagjáért kevesebbet fizet, mint egy hamburgerért, addig kevésbé hisz a terápia hatékonyságában

- fejtette ki a MAGYOSZ elnöke, hozzátéve: a hazai gyártású gyógyszerek preztízsének növelése érdekében a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége és a Magyar Gyógyszerészi Kamara a MAGYOSZ múlt heti konferenciáján stratégiai megállapodást írt alá, melyről a Pénzcentrum is tudósított. A megállapodásban rögzítették, hogy - a nemzetgazdaságot támogatandó - együttműködnek a Magyar Gyógyszer Védjegy ismertségének segítése érdekében.

"Az együttműködés célja olyan partnerségi együttműködés kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy a hazai lakosság és a hazai gyógyszerészek minél szélesebb körben megismerhessék a Magyar Gyógyszer Védjegyet és annak jelentését, jelentőségét, ezzel elősegítve a magyar gyógyszerek választását. Szeretnénk, ha a lakosság fogékonnyá válna arra a gondolatra, hogy gyógyszer esetén is fontos a hazait venni" - fejtette ki a szakértő.

Dr. Marjai Tamás szerint az emberek azért bíznak a gyógyszerekben, mert magas minőséggel rendelkező, tudományosan megalapozott készítmények, melyek alkalmasak a betegségek gyógyítására. Bíznak a gyógyszertári dolgozókban is, mert magas szintű ellátást és segítséget kapnak tőlük a gyógyszerek alkalmazásában, a betegségek kezelésében és az egészség megőrzésében. Emellett a szakértő szerint

a betegek tudják, hogy az esetleges gyógyszerhiányok nem a gyógyszertárak hibájából keletkeznek. Ezen az nem fog változtatni, hogy rendkívüli körülmények között időszakosan nem érhetőek el egyes készítmények. Emellett azt tapasztaljuk, hogy a gyógyszerészek erőfeszítése annak érdekében, hogy gyógyszerhiány esetén megoldást találjanak a nehézségekre, inkább növeli a betegek bizalmát a szakemberek felé

- mondta el a HGYSZ szakmai igazgatója. A szakértők tapasztalatai szerint tehát jelenleg nem égető még a gyártási és gyógyszertári oldalon sem a termékhiány jelensége, azonban hosszú távon az ellátás biztosítása érdekében szükség lehet a finanszírozás változtatására. A gyógyszerszektor ugyan válságálló, a jelenlegi nehéz gazdasági környezet erőteljes hatást gyakorol a hazai ágazat szereplőire. A hazai gyártás megerősítése nemcsak nemzetgazdasági szempontból lehet kiemelt cél, hanem a betegek érdeke is. A fogyasztóknak megvan a bizalma a hazai szakemberek iránt, a termékek iránt is érdemes lehet tovább építeni ezt a bizalmat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem