21 °C Budapest
Young businesswoman with clpd and flu virus blowing nose while working in the office.

Hivatalos! Kitört az influenzajárvány Magyarországon: ilyen tünetekkel mennek orvoshoz egyre többen

2022. október 27. 16:04

Megújult a hazai légúti figyelőszolgálat, amelynek működése októberben Magyarországon is megkezdődött - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Egészen a 2021/2022-es influenza szezonig csak az influenzaszerű megbetegedéseket figyelték, ilyen mintékat gyűjtöttek, teszteltek laborítóriumban. Azonban a 2022/2023-as szezonban már nemcsak az influenza, hanem többek között a koronavírus és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott vírusfertőzések figyelemmel kísérése is céljuk. Így a klinikai adatgyűjtés az influenzaszerű megbetegedések mellett kiterjed az akut légúti fertőzésekre is.

A közlés része volt az is, hogy a héten befejeződik az influenza elleni oltóanyag kiszállítása a háziorvosi praxisokba és a foglalkozásegészségügyi orvosokhoz, így a jövő héten már az ország egész területén rendelkezésre áll az influenza elleni vakcina. Egy időben a bejelentéssel azonnal publikálták is a 40. és 41. heti adatokat, amelyek beérkeztek a légúti figyelőszolgálattól.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója szerint a 40. héten a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján az országban 15 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű, és 207 300 fő akut légúti fertőzés tüneteivel. A legtöbb influenzaszerű megbetegedés gyermekek, és fiatalok körében történt: a betegek 30,9%-a 0-14 éves gyermek, 29,2%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 26,1%-uk a 35-59 évesek, 13,8%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az akut légúti fertőzés pedig végképp gyakoribb volt 14 éven aluliak körében: a betegek 47,6%-a 0-14 éves gyermek, 24,5%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 17,3%-uk a 35-59 évesek, 10,6%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. 

A 41. héten 2022. október 10-16. között a becslések szerint az országban 14 400 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 210 700 fő akut légúti fertőzés tüneteivel. Előbbi terén tehát csökkenés, utóbbi esetében növekedés történt. Ezek az adatok máris a járványküszöb felett vannak, míg tavaly csak a 45. héten lépte át a küszöböt a megbetegedések száma:

A 41. héten az influenzaszerű megbetegedések esetében a betegek 27,5%-a 0-14 éves gyermek, 30,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 28,2%-uk a 35-59 évesek, 14,0%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az akut légúti fertőzések terén a betegek 49,2%-a 0-14 éves gyermek, 22,7%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 17,4%-uk a 35-59 évesek, 10,7%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A 41. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az NNK közlése szerint a 41. héten összesen 12 betegtől érkezett légúti minta vírus kimutatása céljából a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött egy minta, és a hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 11 minta influenza, SARS-CoV-2 és RSV negatívnak bizonyult. A 2022. év 40 - 41. hete között összesen 22 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban. Influenza, légúti óriássejtes és SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzést nem igazoltak.

Így működik októbertől a figyelőszolgálat

A 2022/2023. évi szezonban, a figyelőszolgálatban 1 320 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján történik az influenzaszerű megbetegedések és az akut légúti fertőzések előfordulásának monitorozása. A kerületi/járási hivatalok a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok közül 150 orvost kértek fel arra, hogy rendszeresen küldjenek légúti mintát virológiai vizsgálat céljára mind az influenzaszerű, mind az akut légúti fertőzés tüneteivel hozzájuk forduló betegektől a tünetek hátterében álló kórokozó azonosítása céljából. A virológiai vizsgálatok eredménye alapján követhető nyomon hétről-hétre az influenza és egyéb vírusok megjelenése és terjedése a lakosság körében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem