2 °C Budapest
Ezek a vakbélgyulladás tünetei: mutatjuk, hol fáj a vakbél, mi a teendő, ha erre gyanakszol!

Ezek a vakbélgyulladás tünetei: mutatjuk, hol fáj a vakbél, mi a teendő, ha erre gyanakszol!

2022. október 1. 12:42

A vakbélgyulladás jellemzően a fiatalkorúak veszélyes alhasi megbetegedése, ami bizonyos esetekben akár életveszélyessé is válhat – éppen ezért fontos, hogy mindenki tudja, mik a vakbélgyulladás jelei, a vakbélgyulladás melyik oldalon fáj és mi a teendő, ha úgy gondoljuk, önmagunkon vagy gyermekünkön a vakbélgyulladás tünetei jelentkeztek!

Cikkünkben minden fontos tudnivalót ismertetünk a vakbélgyulladás kapcsán: eláruljuk, milyen szerv a vakbél, a vakbél hol van és a vakbél hol fáj, ha ilyen hasi katasztrófa következik be. Amellett, hogy leírjuk, hol fáj ha vakbélgyulladás következik be, azt is mutatjuk, mik lehetnek a vakbélgyulladás okai, mitől alakul ki vakbélgyulladás gyerekeknél, felnőtteknél egyaránt! Vigyázat, becsapósok lehetnek a vakbélgyulladás tünetei!

Milyen betegség a vakbélgyulladás?

A vakbélgyulladás egy kifejezetten gyakori heveny alhasi megbetegedés, amin a lakosság 10%-a esik át, jellemzően a 10-30 éves kor közöttiek, azonban előfordulhat kisebb gyerekeknél és a későbbi felnőttkorban is. A „vakbélgyulladás” elnevezés a köznyelvben valójában tévesen terjedt el, hiszen a gyakorlatban nem maga a vakbél, hanem annak egy kis része, a „féregnyúlvány” nevű bélszakasz gyulladásos megbetegedése következik be.

A vakbélgyulladás a súlyos, azonnali beavatkozást igénylő betegségek közé tartozik, bevett eljárás ilyenkor a vakbélműtét, vagyis a beteg féregnyúlvány sebészeti úton való eltávolítása, még mielőtt a szerv perforálhatna. A vakbélgyulladás – habár az esetek jelentős részében erős alhasi fájdalom kíséri – azonban nem mindig egyértelmű sem a beteg, sem az orvosok számára, hiszen mint megannyi más betegségnél, páciensenként eltérő tünetegyüttesek állhatnak fenn. Elsősorban nézzük, hol a vakbél, és a vakbélgyulladás hol fáj!

Hol fáj a vakbél?

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy hol van a vakbél, hiszen a vakbélgyulladás jelei közt a legkönnyebben felismerhető tünetek egyike az erős alhasi fájdalom, ami kifejezetten az egyik oldalra jellemző. Nos, a vakbél a vastagbél kezdeti szakaszánál található, ahol az alhas jobb oldalán a vékonybél csatlakozik a vastagbélhez – azonban az átmenet nem észrevétlen, a vastagbél nem a vékonybélbe csatlakozva ér véget, hanem mintegy rövid zsákutca formájában szűnik meg, végén a féregnyúlvánnyal.

A vakbélgyulladás melyik oldalon fáj?

A vakbélgyulladás jelei tehát az alhas JOBB OLDALÁN jelentkeznek, azonban a fájdalom sokszor csak a betegség előrehaladtával lokalizálódik. A vakbélgyulladás korai stádiumban mutatkozhat gyomortájéki, köldöktájéki fájdalom formájában is.

A vakbélgyulladás okai: mitől alakul ki a vakbélgyulladás?

Jogos kérdés, hogy a vakbélgyulladás mitől alakul ki, hiszen egyik napról a másikra bekövetkezhet, teljesen egészséges embereknél és gyerekeknél is. Valójában a vakbélgyulladás okai közé számos esemény sorolható: leggyakrabban a vakbél elzáródása miatt jön létre, melyet bélsárkő okoz (erre utalhat a túlzottan kemény széklet), de a vakbélgyulladás létrejöhet lenyelt idegentest, daganat és gyermekkorban más fertőzések szövődményeként is (a felsőlégúti vagy a hasmenéses betegségek a nyirokkeringés útján jutnak el a féregnyúlványba), bizonyos esetekben pedig még a kutatók sem tudják, hogy a vakbélgyulladás mitől alakul ki.

A vakbélgyulladás folyamata

A vakbélgyulladás oka mindig a féregnyúlvány elzáródására vezethető vissza (ennek gyakorlatilag bármilyen oka lehet, ám a legtöbbször bélsárkő miatt van), minek köszönhetően pangás alakul ki a bélszakaszban. A pangás következményeképp először a féregnyúlvány nyálkahártyája, majd a teljes fala gyullad be, mindez kezelés nélkül begennyesedik, a bélfal pedig elhal. Súlyos esetben, ha a vakbélgyulladás kivizsgálása nem történik meg időben, vagy ha nem elég jellegzetesek a vakbélgyulladás tünetei, felléphet a bélfal perforációja (átfúródása), ami életveszélyes lehet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Megtévesztőek lehetnek a vakbélgyulladás jelei

Bizonyos esetekben a vakbélgyulladás diagnosztizálása még az orvosoknak is komoly szakmai kihívás, kifejezetten kisebb gyerekeknél, akiknél a tünetek gyakorlatilag bármilyen hasi megbetegedést jelenthetnek és nem mindig tudják elmondani, hogy a hasi fájdalom melyik területre lokalizálódik. A vakbélgyulladás okozta fájdalom rendszerint bizonytalan, gyomor- és köldöktájéki fájdalommal kezdődik, ami folyamatosan erősödik, görcsökkel járhat együtt, végül a jobb alhas területére korlátozódik, nyomásra is érzékeny lehet.

Mik a vakbélgyulladás tünetei?

A vakbélgyulladás tünetei közé a fokozatosan a jobb alhas tájékára lokalizálódó, erős, görcsös fájdalom mellett utalhat még:

  • az étvágytalanság és a rossz közérzet;
  • a hányinger és a hányás;
  • puffadás és székletképzési rendellenességek, akár hasmenés, akár székrekedés formájában;
  • hőemelkedés, láz, súlyos esetben hidegrázás;
  • szintén súlyos esetben alhasi keménység, ami viszont már perforációra utalhat.

Megelőzhető a vakbélgyulladás?

A vakbélgyulladás egy nem megelőzhető alhasi megbetegedés, nem lehet kivédeni sem egészséges táplálkozással, sem testmozgással, sem más életmódbeli változtatással. Bizonyos rossz szokások elhagyása csökkentheti a bélsárkő kialakulásának esélyét, ami a későbbiekben vakbélgyulladáshoz vezethet – tipikus példa erre lányoknál a hosszú hajvég rágása, ugyanis a hajszálak „túlélik” a gyomor savas közegét is, és lenyelve nem csak vakbélgyulladást, hanem más súlyos problémákat is okozhatnak az emésztőrendszerben.

A vakbélgyulladás kivizsgálása, kezelése

Habár a vakbélgyulladás kivédésére nem léteznek biztos tippek, maga a perforáció már megelőzhető, ha lehetőségünkhöz mérten minél hamarabb orvoshoz fordulunk. Vakbélgyulladás gyanúja esetén fontos, hogy részletesen számoljunk be a tünetekről a kezelőorvosnak, aki ultrahangos hasi vizsgálatot és laborvizsgálatot kérhet, melyet a vakbélműtét követ (a műtét mindenképpen indokolt, ha a féregnyúlvány gyulladása nem kizárható), hiszen, ha perforáció történik, a gyulladás átterjedhet a hashártyára is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem