8 °C Budapest
Woman starting in the day.

Legalább fejben ne menj tönkre: 7 trükk, amivel túlléphetsz a válság-stresszen

2022. július 27. 16:03

Az elmúlt hónapokban mindenki a saját bőrén tapasztalta az elmúlt évtized legnagyobb inflációját, ami nem csak a pénztárcánkra, de a közérzetünkre is rossz hatással van. Ez pedig nem véletlen: mindenkit aggaszt, hogy koránt sem látjuk az elképesztő drágulásnak a végét, sokaknak pedig koránt sem elég a fizetése ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani ezzel. Annak jártunk utána, hogy ezt a válságot hogyan is próbálhatjuk meg kezelni, hogy ne érezzük azt folyamatosan, hogy összedől körülöttünk az eddig felépített életünk.

Mindenki tudja, hogy a mostani infláció az elmúlt évtized legmagasabbja. Minden egyre drágább: az élelmiszer, a rezsi és akár egy új elektronikai termék is sokszorosába kerülhet, mint eddig. Emellett pedig nem csak a hétről hétre növekvő infláció a nyomasztó: egyes szakértők már most egy esetleges recesszióra figyelmeztetnek. Ez pedig egy újabb nyomást gyakorol ránk a bizonytalanságban. Ráadásul – nem mellékesen – a járványhelyzet sem szűnt meg az elmúlt hónapok során. Ezek a dolgok pedig finoman fogalmazva is stresszesek. Így, ha aggódunk a világ alakulása, és annak az életünkre gyakorolt hatása miatt, az egyáltalán nem egyedi.

A kérdést többek között az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association) is vizsgálta a közelmúltban, amiből kiderült, hogy a válaszadók 87 százaléka az inflációt jelentős stresszforrásként éli meg. És hogyan is ne lenne az? A pénzünk elértéktelenedése, vagy akár a fizetésünk csökkenése – legyen szó itt a forint gyengüléséről, elbocsátásokról, bérleti díjak emeléséről, vagy akár az alapvető szükségleteink folyamatos drágulásáról – mindenki számára nyomasztóak. Ez pedig nem véletlen, hiszen a pénz önmagában egy biztonságérzetet ad. Így érthető, hogy ha a munkánk elvesztéséről, vagy a kiadásaink folyamatos növekedéséről van szó félelem ébred bennünk. Ez pedig szinte mindenkit érint jelenleg, így a huffpost.com segítségével összeszedtük mit tudunk tenni, hogy ha elharapódzik rajtunk a félelem az infláció vagy az esetleges recesszió miatt.

Meg kell fogalmaznunk mi okozza a bajunk

A stresszt a legjobban úgy lehet kezelni, ha tudunk szünetet tartani és képesek vagyunk felismerni, majd elismerni az inflációval kapcsolatos félelmeinket és szorongásunkat

– mondta el Michele Tugade, a Vassar Egyetem pszichológia professzora. Kulcsfontosságú az, hogy megértsük honnan is származnak ezek az érzések azáltal, hogy fel merjünk tenni kérdéseket önmagunknak. Figyeljük meg, hogy pontosan honnan is erednek a stressz okozta fizikai tünetek a testünkben: a mellkasunkban érezzük, a gyomrunkban vagy a torkunkban?

Gondoljuk végig, hogy mi is váltotta ki a szorongásunkat pontosan. Az elbocsátástól való félelem? Az, hogy nem tudjuk már megvenni ugyanazt a sonkát, mint pár hónapja? A rezsi árak hirtelen emelkedése?

A szorongásban való létezéssel a testünk kimerül, elhasználódik. Ráadásul hatással lehet a fizikai és a mentális egészségünkre is

– figyelmeztetett Tugade, aki szerint az, hogy megvizsgáljuk maginkat ilyen téren a tudatosság egyik formája. Segíthet minket abban, hogy ne gondoljuk túl a dolgokat, ne görcsöljünk rá mindenre. Ha pedig sikerül megértenünk a bennünk lezajló folyamatokat, akkor a problémamegoldáshoz is közelebb kerülünk.

Tudjuk „kikapcsolni” az agyunkat

Legyen szó a kedvenc filmünk megnézéséről, mosogatásról, vagy arról, hogy elmegyünk futni a lényeg az, hogy ne gondolkozzunk egy kicsit, csak monoton munkát végezzünk. Ezek ugyanis elterelik a figyelmünket a stresszforrásról.

Ezek a tevékenységek persze mindenkinek mást jelentenek: van, aki valóságshowt szeret nézni, más kitakarítja a lakást. A lényeg az, hogy tudjuk mi az a tevékenység, ami segít nekünk megnyugodni. Így ha legközelebb eluralkodik rajtunk a szorongás, akkor egy lépést lépjünk inkább hátra, és tegyünk valamit, ami eltereli a figyelmünket.

Figyeljünk oda az apró örömökre

A stressz és a szorongás közepette az egyik hasznos stratégia az, hogy odafigyelünk azokra az apróságokra, amelyek végül nagy segítséget jelentenek. Én ezeket hívom az „öröm-mikropillanatainak”

– magyarázta Tugade. Ezek a pillanatok pedig bármik lehetnek: egy naplemente, a közeli patak partján egy séta, vagy egyszerűen csak egy jó könyv olvasása. De bármilyen pozitív érzelem megragadása segíthet nekünk ebben.

A hála például olyan módon tudja csillapítani a stressz érzését, amely fontos lehet a gyógyulás útján

– tette hozzá a szakember.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ne maradjunk egyedül

Ahelyett, hogy visszavonulunk, elszigetelődünk mindenkitől – ami csak a magány és a depresszió érzését növeli bennünk – keressük meg a módját annak, hogy emberekkel vegyük körbe magunkat

– tanácsolja a szakember. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig mellettünk kell, hogy legyen valaki, sőt személyes kapcsolatnak se kell lennie. De mindenképpen tartsuk a kapcsolatot valamilyen úton-módon – ha telefonon, vagy online is – a szeretteinkkel.

Hiszen a másokkal való beszélgetés többet jelent, mint gondolnánk. Ugyanis céltudatosságot hoz létre és közösséget épít, ami pedig segít kiegyensúlyozni a stresszt kiváltó tényezőket: akár anyagilag, akár egyéb módon.

Írjunk naplót

Bármennyire is a kamaszéveinket és a lányregényeket idézi a technika, de a naplóírás nagyon nagy segítség tud lenni, főleg egy feszült helyzetben. Azzal ugyanis, hogy letisztázzuk a gondolatainkat jobban össze tudjuk szedni, meg tudjuk fogalmazni azt, hogy mi is a stressz forrása. Ez pedig az első lépés a megoldás felé.

Ez egy hatásos módja annak, hogy elszakadjunk az érzéseinktől egy időre – állítja a pszichológus. Éppen ezért, hogy ha szorongsz szánj rá egy kis időt a naplóvezetésre. Könnyű ugyanis a homokba dugni a fejünket és megpróbálni nem foglalkozni a probléma forrásával, de a naplóírás segít ezt leküzdeni és szembenézni a stressz okával.

Légy türelmes és kedves magaddal

Nem szabad lebecsülnünk, kicsinyítenünk az érzelmeinket. A jelenlegi helyzet mindenki számára stresszes, így ne csak másokkal érezzünk együtt, de magunknak is engedjük meg, hogy rosszul érezzük magunkat. Legyünk engedékenyebbek önmagunkkal. Azt pedig a kutatások is igazolják Tugade szerint, hogy a saját magunkkal való együttérzés az egyik kulcsa a stresszel szembeni ellenállóképesség kialakításának.

Felismerjük általa, hogy a tőlünk telhető legjobbat tesszük. Azzal, hogy elismerjük a sebezhetőségünket beindulnak a testünkben az önnyugtató és a relaxációs folyamatok – magyarázta a szakértő, majd hozzátette, hogy egy támogató érintés – az, hogy a szívünkre vagy az arcunkra tesszük a kezünk – egy remek módja annak, hogy együttérzést mutassunk magunk iránt. Az érintésre ugyanis oxitocint termel a szervezetünk, ami akitválja az idegrendszerünk azon részét, amely a nyugalmat segíti elő.

Arra koncentráljunk, amit tudunk irányítani

Amikor szorongás lesz úrrá rajtam a jövőt illetően megpróbálok a jelenre koncentrálni. Azokra a dolgokra, amik az irányításom alatt állnak

– mondta Aimee Martinez, klinikai szakpszichológus.

A pénzkezelés szempontjából ez jelentheti azt, hogy átutalunk egy bizonyos összeget automatikusan egy megtakarítási számlára, vagy azt, hogy a felesleges kiadásainkról lemondunk. Ilyen lehet annak a streaming szolgáltatásnak a szüneteltetése, amit nem használunk egyáltalán. Martinez mellett Vargas is fontosnak tartja, hogy készítsünk egy költségvetést, esetleg vezessük egy táblázatban, vagy kockás füzetben a kiadásainkat.

Végezetül pedig nem szabad elfelejtenünk, hogy a rossz dolgok sem tarthatnak örökké. Próbáljunk optimisták maradni és találni egy közösséget, ahol támogatásra lelünk ezekben az időkben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem