13 °C Budapest
Tönkremehet az ünnep, ha ezt elfelejted: ezekből a gyógyszerekből mindenképp legyen otthon

Tönkremehet az ünnep, ha ezt elfelejted: ezekből a gyógyszerekből mindenképp legyen otthon

2021. december 10. 11:01

Az otthoni gyógyszerkészletek feltöltéséről hajlamos az ember megfeledkezni a szokásos karácsony előtti rohanásban, pedig az ünnepek alatt még kellemetlenebb fej- vagy fogfájástól, gyomorsavtól, vagy epegörcsöktől szenvedni. A patikák jó része is zárva tart karácsony alatt, ezért jó ha van otthon egy-két doboz gyógyszer baj esetére. A Pénzcentrum összegyűjtötte, melyek azok a gyógyszerek, amelyekből még karácsonyig érdemes feltölteni az otthoni készleteket.

A karácsony és az újév közeledtével nem csak az ajándékok és az élelmiszerek megvásárlására kell gondolni: legalább ilyen fontos a rendszeresen alkalmazott készítmények beszerzése, valamint a váratlan helyzetekre - fejfájásra, fogfájásra, emésztési panaszokra - való felkészülés is. Ez minden évben így van, viszont a 2021-es év annyiban más, hogy december 25-e, 26-a és január 1-je is hétvégére esik, így nem okozhat akkora problémát az ünnepi zárvatartás, hiszen hétköznap nyitva lesznek a patikák. Ennek ellenére a legalapvetőbb szerekből érdemes otthon tartani, mivel egy gyomorégés is el tudja rontani az ünnepet, ha nincs mit bevenni ellene. 

Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a krónikus betegek vényre kapható gyógyszereit időben fel kell íratni szakorvossal, háziorvossal és kiváltani. Ha pedig utazunk valahová az ünnepek alatt, akkor is vigyünk magunkkal a legszükségesebb gyógyszereinket! Amennyiben hozzánk érkeznek vendégek, akkor is különösen hasznos lehet, hogyha tudunk adni vészhelyzet esetén egy savlekötő, vagy fájdalomcsillapító tablettát.

Milyen gyógyszerek legyenek otthon karácsonykor?

A házipatikából ebben az évben sem hiányozhatnak a láz- és fájdalomcsillapító, a görcsoldó, a hasmenés elleni szerek - pl. széntabletta -, illetve az emésztéssegítők és gyomorégés elleni gyógyszerek. Nem szabad megfeledkezni továbbá a krónikus betegek által rendszeres szedett gyógyszerek, vagy fogamzásgátló szerek receptjének beszerzésére - legjobb telefonon keresztül e-receptet igényelni - és azokat kiváltani, nehogy az ünnepek alatt fogyjanak ki. 

Továbbá érdemes ellenőrizni a vitaminkészleteket, valamint tartani otthon toroknyugtató tablettát, köptetőt, köhögéscsillapítót, orrcseppet, hogy csökkenteni tudjuk az influenzaszerű tüneteket, ha hirtelen jelentkeznének. Az allergiások ne felejtsék el az allergiagyógyszereket, a szülők pedig azt, ha gyermeküknek van szüksége patikai készítményekre, akár tápszerre - hiszen a drogériák is zárva tartanak az ünnepek alatt. 

A házipatikák legalapvetőbb kellékei az ünnepek alatt:

  • láz- és fájdalomcsillapító,
  • görcsoldó
  • hasfogó (pl. széntabletta)
  • emésztéssegítő, savlekötő szerek

Azt is érdemes ellenőrizni, hogy kitartanak-e az ünnepek alatt a

  • krónikus betegségekre szedett gyógyszer,
  • allergiagyógyszer,
  • fogamzásgátló,
  • vitamin,
  • gyógytea,
  • toroknyugtató, -fertőtlenítőtabletta,
  • köptető, köhögéscsillapító,
  • gyermekek számára adható gyógyszer,
  • és tápszer készletek.

Az is fontos, hogy azért az ünnepek közeledtével ne kezdjünk gyógyszerfelhalmozásba, mert annak csak az a vége, hogy a lejárt szavatosságú gyógyszerek hulladékként végzik! Mielőtt rohannánk a patikába feltölteni a készleteket, ellenőrizzük, mi van már eleve otthon - ez az első lépés. Reálisan gondoljuk át mire, és milyen mennyiségben lehet szükség. Írjunk listát, akárcsak a bevásárlás esetén!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legfontosabb tanácsok

A legfontosabb, hogy továbbra is figyeljünk oda a rendszeresen szedett gyógyszereinkre. Ha kifogyóban vannak, akkor ne hagyjuk az utolsó pillanatra a kiváltásukat, nehogy ne tudjuk őket időben beszerezni. Emellett a gyógyszerszedőknek oda kell figyelniük az italfogyasztásra is, ugyanis nem minden készítmény mellé biztonságos alkoholt inni, mert komoly problémákat okozhat. 

Ezentúl pedig a rendszeresen szedett gyógyszereink hatását nem csak az ételek és italok befolyásolhatják, hanem az akut problémákra szedett szerek is. A vény nélküli szerek vásárlásánál már a gyógyszertárban győződjünk meg arról, hogy olyan készítményeket használjunk, melyek nem lépnek kölcsönhatásba a már szedett gyógyszereinkkel. Ugyanez igaz a másoktól, vendégségben elfogadott gyógyszerre: olvassuk el a betegtájékoztatót!

Készüljünk fel a stresszre is

Hiába az öröm és béke ünnepe, a karácsony rengeteg stresszel is jár, és akkor még a negyedik járványhullám okozta szorongást nem is vettük számításba. Nem kell azonban rögtön nyugtatókhoz nyúlni: az első lépés, hogy tudatosan készülünk erre az időszakra és próbáljuk minimalizálni a stresszfaktorokat. A gyógyszereken túl pedig számos más stresszcsökkentő megoldás is létezik, amelyet megpróbálhatunk ilyenkor, mint a mozgás, gyógynövényteák, vagy a meditáció is hatékony lehet. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem