Senior woman wearing mask infected by coronavirus on hospital bed receiving medicine by drip. Close-up fingers of the senior patient ´s hand while she is sleeping. Horizontal photo

Drámai változás történt a lélegeztetőgépen lévők számában: a hátterében semmi jó nem áll

2021. november 30. 08:33

Furcsa adatot közölt az operatív törzs a lélegeztetőgépen lévő koronavírus-fertőzöttekről. Bár az adat önmagában örvendetes lenne, a javuló számok oka egyszerű adminisztratív trükk lehet - írja a 444.hu

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Önmagában örömteli lenne, ha múlt péntek óta 695-ről ma reggelre 538-ra csökkent volna a legsúlyosabb állapotban lévő fertőzöttek száma. De a statisztika különösnek tűnik - írja a portál.

A több mint 22 százalékos csökkenés nem következik sem az előzményekből, sem a többi adatból, leginkább a kórházban lévők számából. A kórházban kezeltek száma ugyanis nemhogy csökkent volna múlt péntek óta 22 százalékkal, hanem nőtt 8 százalékkal (6 913-ról 7 438-ra).

Volt már olyan, hogy elírtak a napi jelentésben egy számot, amit aztán később korrigáltak. De most valószínűleg nem ez történt, bár semmiféle megjegyezést nem tüntettek fel a reggeli jelentésben.

Egy orvos viszont azt írta a portálnak, hogy központilag változtattak a kórházi adatszolgáltatáson, „és már csak azokat lehet lélegeztetett betegnek megjelölni, akiket invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztetnek. Már nem lehet lélegeztetettnek jelenteni azokat a betegeket, akiknek nem-invazívan (pl. arcmaszkon vagy egyéb módon, de géppel) kell segíteni a légzését. Kevésbé írja le a magyarországi covid-ellátás helyzetét, de papíron jobban néz ki.

A portál ezért írt a Koronavírus Sajtóközpontnak,  akik válaszoltak is. A válaszból tűnik, hogy szó sincs elírásról. És valóban egyértelműsítették, hogy külön kérnek adatokat az invazívan (vagyis intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül lélegeztettek) és a nem invazívan (maszkon keresztül, de szintén géppel) lélegeztetettekre.

A válasz szövege a következő:

A járvány elleni egészségügyi védekezés és a kórházi ellátás megszervezése érdekében az Operatív Törzs a kórházakat az eddigieknél is egységesebb, részletesebb adatszolgáltatásra kérte. A kórházaknak természetesen mind az invazív (súlyos légzési nehézség esetén, intubációval végzett tartós gép lélegeztetés intenzív terápiával ), mind a nem invazívan (csak a beteg arcára erősített maszkon keresztül) lélegeztetett betegekről adatokat közölni kell. Ahogy a reggeli adatközlésben is szerepel: jelenleg 7438 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen (értsd: invazív lélegeztetéssel).”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 24. hétfő
Timót
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?