2 °C Budapest
A lenmag fogyasztása és a lenmagolaj hatása: Ebben segít ez a természetes csodaszer

A lenmag fogyasztása és a lenmagolaj hatása: Ebben segít ez a természetes csodaszer

2021. szeptember 17. 13:04

A 21. században a szuperélelmiszerek korát éljük: ezeket a hétköznapi csodaszereket már az ókorban is használták különféle egészséges ételek készítéséhez és gyógyszerként is. Ma az olyan élelmiszerek, mint például a lenmag, újra a virágkorukat élik: nem is csoda, hiszen számos problémát enyhíthetünk az ajánlott mennyiségű fogyasztásukkal. A lenmag a világ egyik legegyszerűbb és legősibb apró magva, amit elfogyaszthatunk önmagában, különféle ételekbe sütve, lenmagolaj formájában, illetve lenmag étrend-kiegészítő szerekként is.

Milyen élelmiszer a lenmag, milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek miatt célszerű a lenmag fogyasztása? Hogyan mutatkozik meg a lenmag hatása, vagy a lenmagolaj hatása? Mi mindenre használható a lenmag olaj, mennyi a lenmag vagy a lenmagolaj ajánlott napi fogyasztási mennyisége? Lenmag hogyan fogyasszuk, milyen időközönként együnk belőle? A lenmag éhgyomorra vagy étkezés után fejti ki leginkább a hatását? Lehet a lenmagolaj rákkeltő hatású? Mennyi idő alatt hat a lenmag, a lenmag hol lehet kapni alacsony áron? A lenmag mikor a legelőnyösebb táplálék-kiegészítő? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a lenmag fogyasztása kapcsán.

A lenről és a lenmagról általánosságban

A len termesztése egyidős az emberi civilizáció kialakulásával: történelmi emlékeink szerint a lent már a Krisztus előtti 14. században is termelték, hasznosították a gasztronómiában és a gyógyászatban, illetve kereskedtek a lenből készült anyagokkal, a magvakkal és a lenolajjal is. A letűnt korok civilizációi a lenmagot a gyógyító hatása miatt a temetkezésekhez is használták: a feltárt egyiptomi sírkamrákban gyakran találtak a történészek lenmagot a holtak mellett, mint értékes útravalót a túlvilágra.

A len egy jellegzetes, 30-80 cm magasságúra növő, kék virágú, rostjáért és magjáért termesztett haszonnövény, termesztése kifejezetten Közép-Európára jellemző. A lenmag az aprómagvak közé tartozik, tojásdad alakú, lapos, színe fényes barna, egyik végén hegyesebb. A lenmag alkalmas számos élelmiszeripari és gyógyászati árucikk előállítására: ilyen a lenmagolaj, a lenmagliszt, a lenmagtea és a különböző lenmagkivonat alapú táplálék-kiegészítő szerek, amelyek mind gluténmentesek is.

A lenmag fogyasztása

A lenmag és a lenmagolaj fogyasztása számtalan formában történhet: a lenmagot gyakran használják különféle egészséges pékáruk gazdagítására, díszítésére, de mi magunk is hozzáadhatjuk házi süteményeinkhez, sós ropogtatnivalóinkhoz, zöldségfasírtokhoz. A lenmag fogyasztható saláták ropogós elemeként, illetve ízesítőszerek formájában is – a kellemes ízű lenmagolaj remek dresszing különféle salátákon is, akár elkeverve ecettel, mézzel, vagy zöldfűszerekkel.

A lenmag fogyasztása kúraszerűen javallott: a lenmag és a lenmagolaj éhgyomorra, lehetőleg reggel, 20-30 perccel reggeli előtt kerüljön elfogyasztásra. A lenmag fogyasztása esetén kerüljük a kávét és a teát, mert azok gátolják a lenmagolaj felszívódását. Ha nem kedveljük az olajos ízeket, fogyasszuk a lenmagolajat pirítósra kenve, de kásákban, salátákban elkeverve is bevihető - a lényeg, hogy legyen meg az ajánlott napi lenmag mennyiség (vagy lenmagolaj mennyiség), ami egy felnőttre számolva naponta egy evőkanál lenmag vagy más lenmag származék.

A hidegen sajtolt lenmagolaj

A lenmag termékek között az egyik legértékesebb a hidegen sajtolt lenmag olaj, ami minden fontos illóolajat, ásványi anyagot és zsírsavat tartalmaz, ami miatt a lenmag is fogyasztandó. A hideg sajtolás során a lenmag nem esik át hőkezelésen, vagyis az értékes lenmagolaj kinyerése kizárólag mechanikai úton történik, az olaj kipréselésével, nagy nyomás és súrlódás hatására. Habár a meleg sajtolás során a magvakból több lenmagolaj nyerhető ki, az eljárás során számos fontos antioxidáns és ásványi anyag elveszik, így csökken a lenmagolaj hatása is, kevésbé lesz egészséges a végeredmény – éppen ezért mindig figyeljünk oda, hogy egészségügyi célzattal csak a hidegen sajtolt olajat vásároljuk.

Lenmag és hidegen sajtolt lenmagolaj
Lenmag és hidegen sajtolt lenmagolaj

Mit tartalmaz a lenmag és a lenmagolaj?

A lenmag fogyasztása során rengeteg fehérjéhez és rosthoz juthatunk, azonban a lenmag olaj sokkal koncentráltabb formában tartalmazza az ásványi anyagokat és a különféle illóolajokat. A lenmag és a lenmagolaj rendkívül gazdag B-vitaminokban, az erős antioxidáns E-vitaminban, kiemelkedően magas a magnéziumtartalma, a foszfortartalma és a tiamintartalma is, illetve található a lenmag ásványi anyagai között cink, réz és mangán is.

A lenmag tömegének a 35%-át különböző növényi zsiradékok adják, ezeknek több mint a fele az omega-3 zsírsavak csoportjába tartozó úgynevezett alfa-linolénsav. Ezek az esszenciális zsírsavak olyan anyagok, amelyeket az emberi szervezet önmagában nem tud előállítani, azonban egészséges működéséhez szükség van rájuk. A lenmag és a lenmagolaj gazdag a fitoösztrogének családjába tartozó lignánokban is, amelyek ahhoz hasonlóan hatnak a szervezetünkre, mint a női nemi hormonok.

Fontos tudnunk a lenmag fogyasztása kapcsán, hogy az apró lenmagok megőrlése nélkül magából a magból nem vesz fel a szervezetünk semmilyen fontos ásványi anyagot, ugyanis a lenmag többnyire változatlan formában megy át a szervezetünkön és távozik a természetes anyagcsere folyamatok során – ugyanúgy, ahogy a legtöbb aprómag is működik. A lenmagból készült különféle őrlemények és a lenmagolaj a leghatékonyabb táplálék-kiegészítők, azonban a sima, őröletlen lenmag fogyasztása is egészséges, mert áthaladva a szervezetünkön hozzájárul az emésztőrendszerünk egészségéhez, megmozgatva és tisztítva a bélcsatornákat.

A lenmag hatása

A lenmag és az olyan lenmagból készült készítmények, mint a lenmagolaj, leginkább a szív- és érrendszer, illetve az emésztőrendszer egészségéhez járulnak hozzá, azonban a nőknél a fitoösztrogének segítenek leküzdeni a menopauza kellemetlen tüneteit is, klimax idején. A lenmag hatása a szív- és érrendszeri problémák leküzdése során a vér zsírtartalmának csökkentésében mutatkozik meg: habár a lenmag nem szünteti meg a már kialakult krónikus betegségeket, a lenmag kedvező irányban befolyásolja a vérzsírok egyensúlyát, így lassítja az érelmeszesedés folyamatát. A lenmag lignánjai vérnyomás- és véralvadás-csökkentő hatással is bírnak.

A lenmag cukorbetegség esetén is bizonyítottan hatásos: a lenmag és a lenmagolaj csökkenti a vér cukortartalmát és a vér inzulintartalmát, így kifejezetten előnyös a fogyasztása a cukorbetegséget megelőző prediabéteszes állapotban, illetve inzulinrezisztencia esetén is. Ilyen problémák esetén a kezelőorvosunk előírhat különféle diétákat a kialakulóban lévő betegségek megfékezése céljából – cukorbetegség esetén például a lenmag növeli a sejtek inzulinérzékenységét.

Számos esettanulmány foglalkozik a lenmag klimax alatt kifejtett hatásaival: a lenmag súlyos mellékhatások kifejtése nélkül csökkenti a hőhullámok gyakoriságát, fokozza a tumoros szövetek pusztulását, sőt, kisebb mértékben még a sejtburjánzást is mérsékeli. További érdekesség, hogy a lenmagolaj fogyasztása, illetve a tört, őrölt lenmag fogyasztása a mentális egészség megőrzése céljából is alkalmazható – ez egyébként általánosságban is igaz az omega-3 zsírsavakra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mikor nem javallott a lenmag fogyasztása?

A lenmag fogyasztása, illetve a lenmagolaj fogyasztása nem minden esetben előnyös, ugyanis lehetnek káros hatásai. A lenmag fogyasztása nem javallott terhesség és szoptatás idején, éppen a lenmag magas fitoösztrogén-tartalma miatt. A lenmag ugyanígy nem javallott élelmiszer bármilyen, a női nemi szerveket érintő krónikus megbetegedés esetén, illetve a lenmag nem kombinálható alacsonyabb tartalmú fogamzásgátló készítmények szedésével sem. Fontos, hogy ne csak a fitoösztrogén-diéta alkalmával, hanem más, magas hormontartalmú élelmiszereket halmozó diéta esetén is kérjük ki legalább a háziorvosunk tanácsát, nehogy a lenmagolaj rákkeltő, a meglévő betegségeket súlyosbító hatással bírjon.

A lenmag fogyasztása során – mint minden magas rosttartalmú élelmiszernél – kifejezetten figyeljünk oda arra, hogy bő folyadékkal fogyasszuk, ugyanis bizonyos esetekben a sok lenmag fogyasztása ronthat a már meglévő székrekedéses panaszokon. Másrészről mind a lenmag, mind a lenmagolaj fogyasztása okozhat hasmenést, ezért emésztőrendszeri szűkület és más megbetegedések esetén nem javallott a lenmag szedése.

Lenmagolaj vélemények: Észrevehető a lenmagolaj hatása?

A lenmag szedése, ha indokolt esetben történik, például a koleszterinszint szabályozása vagy a menopauza panaszainak csökkentése céljából, a fogyasztók véleménye szerint már 4-6 hónap alatt kifejti jótékony hatását. A lenmagolaj hatása észrevehetően csökkenti a menopauzás hőhullámokat, illetve inzulinrezisztencia esetén is felfigyelhetünk arra, hogy szervezetünk kevésbé érzékeny a cukor lebontási nehézségeire.

Lenmag diéta idején: Hogyan segít a lenmag a fogyókúrában?

Ahogy fentebb is írtuk, a lenmag rosttartalma kifejezetten magas, éppen ezért érdemes fogyasztanunk azt egy szigorúbb diéta alatt is. A lenmag alapállapotban, egész magvacskák formájában elfogyasztva gyakorlatilag sértetlenül halad át az emberi szervezeten, így energiát sem veszünk fel a fogyasztásával, azonban a lenmag hozzájárul a belek egészséges működéséhez, számos székletürítési nehézséget megoldva, illetve fokozza az emésztőrendszer teltségérzetét is.

A lenmag fogyasztása kapcsán mindemellett tartsuk számon azt is, hogy a lenmagban található omega-3 zsírsavak csak akkor szívódnak fel a szervezetünkben, ha valahogy fel vannak dolgozva! Ha azt szeretnénk, hogy a lenmag a diéta alatt ne csak a rosttartalmával járuljon hozzá az emésztésünkhöz, hanem az értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és zsírsavakkal is, akkor érdemes egy mozsárban szétzúznunk őket, vagy eleve más formában bevinni a szervezetünkbe – például lenmagolaj vagy lenmagliszt formájában.

Mennyi a lenmag napi adagja?

Ha egész magvakat fogyasztunk, mert az emésztőrendszerünk működését akarjuk segíteni lenmaggal, naponta 1-2 evőkanálnyit együnk belőle. A lenmag fogyasztása történhet étkezés előtt, után, vagy közben is – például, ha egy salátához adjuk, vagy lenmagos kenyeret fogyasztunk. Ha a lenmag őrlemény formájában, vagy lenmag olajként kerül a szervezetünkbe, elegendő bevinnünk napi egy evőkanálnyit belőle, lehetőleg reggel, még az első étkezés elfogyasztása előtt.

Lenmag hogyan fogyasszuk?

A lenmagolaj éhgyomorra fejti ki legjobban a hatását, de ha nem tudjuk önmagában lenyelni, nyugodtan ehetünk hozzá egy kis pirítóst. A lenmagolaj salátához is használható dresszing gyanánt: sózzuk, borsozzuk a zöldségeket, illetve egyszerűen locsoljuk meg egy kevés olajjal (használhatunk a lenmagolaj mellé ízletes balzsamecetet, mézet is). A lenmag napi adagja mellett nem érdemes ezekből az apró magvakból többet bevinnünk, hiszen az értékes vitaminok és ásványi anyagok nem fognak mind felszívódni, azok távoznak a szervezetünkből a kiválasztórendszer működése során. Krónikus betegségek esetén – mint amilyen például a cukorbetegség – a lenmag inkább kerülendő, mint fogyasztandó élelmiszer.

A lenmag felhasználása más területeken

A lenmagolaj fogyasztása történhet természetes gyógyszerként a különféle – nem krónikus – betegségek megelőzése és gyógyítása céljából, de nem csak erre használhatjuk. A lenmagolajat, lenmagkivonatot alkalmazza a szépségipar különféle krémek, samponok készítéséhez, illetve használható a lenmag olaj padló- és bútorápoló szer formájában is, mivel egészségessé és széppé varázsolja a fafelületeket.

Lenmag hol kapható?

A lenmag egy könnyen beszerezhető és olcsó élelmiszer, amit bármelyik nagyobb élelmiszerbolt polcain fellelhetünk. A lenmagolaj és az őrlemények sem elérhetetlen árucikkek: a lenmagolaj a legtöbb hidegen sajtolt olajhoz hasonlóan megvásárolható az élelmiszerboltokban, a lenmagliszt pedig elérhető az egészségügyi szaküzletekben, gyógyszertárakban. Ha nem találjuk, keressük a drogériák, bio élelmiszerboltok polcain, vagy rendeljük meg azt az interneten keresztül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem