Ombudsman: jogsértő, hogy az oltatlanoknak zsebből kell fizetni a tesztet a kórházi ellátáshoz

Ombudsman: jogsértő, hogy az oltatlanoknak zsebből kell fizetni a tesztet a kórházi ellátáshoz

2021. augusztus 3. 11:45

Az alapvető jogok biztosa felkérte Kásler Miklós minisztert, hogy vonja vissza azt a rendelkezését, amely szerint védettségi igazolvány hiányában csak az önköltséges teszt megfizetése mellett vehetők igénybe bizonyos egészségügyi ellátások.

A Telex számol be arról, hogy az alapvető jogok biztosa jelentésében több szempontból kifogásolta Kásler Miklós intézkedését.

Kásler májusban rendelkezett arról, hogy a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők csak akkor mehetnek halasztható műtétre és rehabilitációs ellátásra, ha önköltségen a beteg PCR- vagy antigéntesztet csináltatnak. Ez 10-20 ezer forintos kiadást jelent a betegeknek.

Kozma Ákos ombudsman szerint ez a követelmény, illetve az, hogy ezt miniszteri utasításban írták elő ellentétes az Alaptörvény jogállamiság elvével. Mivel Magyarországon nem kötelező az oltás, és nincs olyan kormányrendelet, ami az egészségügyi ellátást a védettségi igazolványhoz kötné.

A rendelet az ombudsman szerint

alkalmas arra, hogy az emberi méltósághoz való jogból levezethető egészségügyi önrendelkezési joggal összefüggő visszásságot okozzon, mind az oltás felvétele, mind az elektív beavatkozásban való részesülés tekintetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 29. szerda
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?