A hired worker repairman cleans and repairs the air conditioner.

Autó klíma tisztítás házilag, mobil klíma tisztítás: A klíma tisztítás milyen gyakran szükséges?

2021. augusztus 1. 18:04

A klímaberendezések tisztasága sem tart örökké, akár az otthonunk légkondicionálását szolgáló hűsítő klímáról, akár az autón belső légterét szabályzó klímáról van szó, éppen ezért a klíma tisztítás egy olyan munkafolyamat, amit érdemes időnként elvégeznünk. A klíma tisztítás milyen gyakran történik ideális esetben, hogyan kivitelezhető a klímatisztítás házilag, mik a klíma tisztítás otthon is elvégezhető feladatai?

Cikkünkben eláruljuk, melyek a klíma tisztítás egyszerű fortélyai, hogyan szabadulhatunk meg a klímaberendezésekben megtelepedő vírusoktól, baktériumoktól és gombáktól anélkül, hogy a klímát teljesen szét kellene szerelnünk. Különösen fontos az autó klíma tisztítás, vagy a mobil klíma tisztítás, ugyanis mindegyik gépezetet máshogy érdemes fertőtlenítenünk. Nézzük, hogyan történik a fali klíma tisztítás, a mobil klíma tisztítás, vagy az autó klíma tisztítás házilag, különböző eszközök, vegyi anyagok segítségével.

Az otthoni fali klíma tisztítás házilag

Rengeteg magyar család otthonában szinte megállás nélkül megy a légkondi a nyári melegben, vagyis rengeteg levegő halad keresztül a készüléken nap, mint nap – éppen ezért ebben az időszakban kiemelt fontosságú, hogy szezononként legalább egy-két alkalommal megtörténjen a klíma tisztítás. Párában gazdag levegő esetén a klíma belsejében számtalan egészségtelen penészgomba és baktérium tenyészik meg, amelyek a berendezésnek köszönhetően az egész otthonunk levegőjét eláraszthatják, nem mellesleg a klíma el is tömődhet, ha a levegőben sok az olyan szilárd részecske, mint a por.

A fali légkondi tisztítás házilag igazán egyszerűen kivitelezhető, sőt, aránylag kevés időt vesz el a napunkból is, ugyanis a klíma tisztítás házilag körülbelül 20 perc alatt kivitelezhető. Nézzük, hogyan történik a klíma tisztítás házilag, mi a klíma tisztítás menete!

  1. Emeljük le az áramtalanított klíma légszűrőjét borító műanyaglemezt, majd vegyük ki a porszűrőt, ami megköti a levegőben szálló por egy részét.
  2. Szivaccsal dörzsöljük le a poros réteget a szűrőről, majd áztassuk be egy órára ecetes vízbe az egész porszűrőt – ez a klíma tisztítás egyik legfontosabb része.
  3. Amíg a porszűrő ázik a fertőtlenítő közegben, foglalkozzunk a klímatisztítás következő lépésével, ez pedig a légkondi belő lemezeinek a kitisztítása. Porszívózzuk ki, majd, ha van otthon ilyen gépünk, kezeljük át a felületet gőztisztítóval. Ezután jöhet – bármilyen bolti – klímatisztító spray, ami a légkondi belsejében rejtőző kórokozók maradékát is elöli.
  4. Várjunk 10 percet, majd a klíma tisztítás után helyezzük vissza a porszűrőt és a klíma fedőlapját.
  5. Várjuk meg, amíg az egész klíma biztosan megszárad, csak ezt követően helyezzük áram alá. Ez után nyitott ablak mellett járassuk a berendezést 10-15 percen keresztül, hogy a klíma tisztítás során használt vegyi anyagok távozhassanak.

A mobil klíma tisztítás házilag

A mobil klíma tisztítása házilag egyszerűbb, mint gondolnánk! Éppen azért, mert ebben a berendezésben is megtelepedhetnek a baktériumok, a penészgombák, illetve a por, nagyon fontos a mobil klíma karbantartás is, amit gyorsan elvégehetünk otthonunkban, vagy az udvaron.

A mobilklíma tisztítás ugyanezen a fent leírt logikai meneten alapul, ugyanis a két berendezés gyakorlatilag ugyanúgy van összeállítva, ugyanazt a funkciót látja el. A mobil klíma tisztítás házilag egyszerűen történik: húzzuk ki az áramból a gépet, vegyük ki a porszűrőt és tisztítsuk meg külön, a mobil klíma tisztítás a belső részeken pedig ugyanúgy porszívó, gőztisztító és a klímatisztító spray használatával történik. Ez esetben is győződjünk meg arról, hogy a klíma tisztítás után kiszáradt-e teljesen a berendezés, mielőtt újra bekapcsoljuk!

Autó klíma tisztítás házilag

Az autó klíma tisztítás házilag (autó légkondi tisztítás) is kivitelezhető, ha úgy érezzük, a gépjárművünk klímaberendezése koszos, egészségtelen levegőt fúj ki. Ilyenkor a boltokban kapható klímatisztító spray vagy klímatisztító hab használata szükséges: az autó klíma tisztítás során fújjuk be a flakon felét a klíma légbeszívó részébe, a másik felét pedig az autó szellőzőnyílásaiba. Tekerjük fel az ablakokat és várjunk 15-20 percet, hogy hathasson a klímatisztító szer, majd nyissuk ki az ajtókat és járó motor mellett várjuk meg, amíg a klímatisztító hab el nem párolog.

Fontos kiemelnünk, hogy habár az autóklíma tisztítás házilag is elvégezhető, minden valószínűség szerint jobban járunk, ha egy szervizbe visszük azt, ugyanis a szakemberek rendszerint nagyobb hatékonysággal tudják elvégezni a klíma csírátlanítását!

Ózonos autó klíma tisztítás

Az autó klíma tisztítás egy másik alternatívája – igaz, a port nem távolítja el, de minden kórokozót 100%-os hatékonysággal elöl – az ózonos klíma tisztítás, ami egy ózongenerátor segítségével történik. Az ózongenerátor a környezeti nyomás alatt lévő gázt nagyfeszültségű elektródákhoz vezeti, ezt követően az úgynevezett koronakisülés útján jön létre a fertőtlenítő hatású ózon. Azokat a molekulákat, amiket az ózongenerátor így nem tud ózonná alakítani, ultra-ibolya sugárzással „bombázva” alakítja át.

Egy ózonnal fertőtlenített helyiség vagy autó egy ideig tiszta, csírátlan marad, ugyanis nem maradnak a tárgyakon, üléshuzaton tovább életképes baktériumok, vírusok – azonban a mindennapi használat során egy idő elteltével érintkezés útján újra „behordjuk” azokat a helyiségbe, járműbe, így lassacskán a baktériumok és vírusok újra benépesítik azt. Az ózongenerátor használata tehát olyan, mint a portalanítás: egy ideig makulátlan a helyiség, majd néhány nap, hét elteltével lassan visszatér a „koszos” állapotra, így az ózongenerátort érdemes időről időre újra bevetni.

Vigyázat: az ózon mérgező, így nem szabad az autóban tartózkodni, amíg az ózongenerátor dolgozik, utána pedig szintén várnunk és szellőztetnünk kell!

A klíma tisztítás milyen gyakran szükséges?

  • A fali klíma tisztítás ideális esetben évi 2 alkalommal elvégzendő feladat, lehetőleg tegyük meg azt egyszer tavasszal és egyszer ősszel, hogy a nyári melegben ne kelljen megszakítanunk a klíma működését!
  • A mobil klíma tisztítás elvégzése ugyanilyen időközönként szükséges, egyszer tavasszal, a klímaszezon beindulása előtt, egyszer pedig ősszel, mielőtt használaton kívül helyezzük a berendezést.
  • Az autó klíma tisztítás elvégzése évente 2-4 alkalommal kell, hogy megtörténjen, attól függően, hogy mennyire gyakran használjuk az autó klímáját. Mivel a legtöbb esetben az autó klímája szinte egész évben megy, az autó klíma tisztítás elvégzése minden évszakban esedékes.

Nem megy a klímatisztítás? Hívjon szakembert!

Ha még sosem tisztítottunk meg belülről semmilyen elektronikai berendezést, nem biztos, hogy éppen a klímával érdemes kezdenünk azt, hiszen a nyári melegben pórul járhatunk, ha elromlik. Javasoljuk, hogy ha nem vagyunk magabiztosak a klíma tisztítás kapcsán, kérjünk segítséget olyantól, aki már elvégezte azt korábban, vagy forduljunk olyan szakemberhez, akinek a munkakörébe tartozik a fali klíma tisztítás, a mobil klíma tisztítás, vagy az autó klíma tisztítás. Ha a klíma tisztítás házilag történik, mindig figyeljünk oda arra, hogy a berendezést ne helyezzük áram alá, amíg az belül nedvességet tartalmazhat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16