14 °C Budapest
A hired worker repairman cleans and repairs the air conditioner.

Autó klíma tisztítás házilag, mobil klíma tisztítás: A klíma tisztítás milyen gyakran szükséges?

2021. augusztus 1. 18:04

A klímaberendezések tisztasága sem tart örökké, akár az otthonunk légkondicionálását szolgáló hűsítő klímáról, akár az autón belső légterét szabályzó klímáról van szó, éppen ezért a klíma tisztítás egy olyan munkafolyamat, amit érdemes időnként elvégeznünk. A klíma tisztítás milyen gyakran történik ideális esetben, hogyan kivitelezhető a klíma tisztítás házilag?

Cikkünkben eláruljuk, melyek a klíma tisztítás egyszerű fortélyai, hogyan szabadulhatunk meg a klímaberendezésekben megtelepedő vírusoktól, baktériumoktól és gombáktól anélkül, hogy a klímát teljesen szét kellene szerelnünk. Különösen fontos az autó klíma tisztítás, vagy a mobil klíma tisztítás, ugyanis mindegyik gépezetet máshogy érdemes fertőtlenítenünk. Nézzük, hogyan történik a fali klíma tisztítás, a mobil klíma tisztítás, vagy az autó klíma tisztítás házilag, különböző eszközök, vegyi anyagok segítségével.

Az otthoni fali klíma tisztítás házilag

Rengeteg magyar család otthonában szinte megállás nélkül megy a légkondi a nyári melegben, vagyis rengeteg levegő halad keresztül a készüléken nap, mint nap – éppen ezért ebben az időszakban kiemelt fontosságú, hogy szezononként legalább egy-két alkalommal megtörténjen a klíma tisztítás. Párában gazdag levegő esetén a klíma belsejében számtalan egészségtelen penészgomba és baktérium tenyészik meg, amelyek a berendezésnek köszönhetően az egész otthonunk levegőjét eláraszthatják, nem mellesleg a klíma el is tömődhet, ha a levegőben sok az olyan szilárd részecske, mint a por.

A fali légkondi tisztítás házilag igazán egyszerűen kivitelezhető, sőt, aránylag kevés időt vesz el a napunkból is, ugyanis a klíma tisztítás házilag körülbelül 20 perc alatt kivitelezhető. Nézzük, hogyan történik a klíma tisztítás házilag, mi a klíma tisztítás menete!

  1. Emeljük le az áramtalanított klíma légszűrőjét borító műanyaglemezt, majd vegyük ki a porszűrőt, ami megköti a levegőben szálló por egy részét.
  2. Szivaccsal dörzsöljük le a poros réteget a szűrőről, majd áztassuk be egy órára ecetes vízbe az egész porszűrőt – ez a klíma tisztítás egyik legfontosabb része.
  3. Amíg a porszűrő ázik a fertőtlenítő közegben, foglalkozzunk a klímatisztítás következő lépésével, ez pedig a légkondi belő lemezeinek a kitisztítása. Porszívózzuk ki, majd, ha van otthon ilyen gépünk, kezeljük át a felületet gőztisztítóval. Ezután jöhet – bármilyen bolti – klímatisztító spray, ami a légkondi belsejében rejtőző kórokozók maradékát is elöli.
  4. Várjunk 10 percet, majd a klíma tisztítás után helyezzük vissza a porszűrőt és a klíma fedőlapját.
  5. Várjuk meg, amíg az egész klíma biztosan megszárad, csak ezt követően helyezzük áram alá. Ez után nyitott ablak mellett járassuk a berendezést 10-15 percen keresztül, hogy a klíma tisztítás során használt vegyi anyagok távozhassanak.

A mobil klíma tisztítás házilag

A mobil klíma tisztítás ugyanezen a logikai meneten alapul, ugyanis a két berendezés gyakorlatilag ugyanúgy van összeállítva, ugyanazt a funkciót látja el. A mobil klíma tisztítás házilag egyszerűen történik: húzzuk ki az áramból a gépet, vegyük ki a porszűrőt és tisztítsuk meg külön, a mobil klíma tisztítás a belső részeken pedig ugyanúgy porszívó, gőztisztító és a klímatisztító spray használatával történik. Ez esetben is győződjünk meg arról, hogy a klíma tisztítás után kiszáradt-e teljesen a berendezés, mielőtt újra bekapcsoljuk!

Autó klíma tisztítás házilag

Az autó klíma tisztítás házilag is kivitelezhető, ha úgy érezzük, a gépjárművünk klímaberendezése koszos, egészségtelen levegőt fúj ki. Ilyenkor a boltokban kapható klímatisztító spray vagy klímatisztító hab használata szükséges: az autó klíma tisztítás során fújjuk be a flakon felét a klíma légbeszívó részébe, a másik felét pedig az autó szellőzőnyílásaiba. Tekerjük fel az ablakokat és várjunk 15-20 percet, hogy hathasson a klímatisztító szer, majd nyissuk ki az ajtókat és járó motor mellett várjuk meg, amíg a klímatisztító hab el nem párolog.

Fontos kiemelnünk, hogy habár az autó klíma tisztítás házilag is elvégezhető, minden valószínűség szerint jobban járunk, ha egy szervizbe visszük azt, ugyanis a szakemberek rendszerint nagyobb hatékonysággal tudják elvégezni a klíma csírátlanítását!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ózonos autó klíma tisztítás

Az autó klíma tisztítás egy másik alternatívája – igaz, a port nem távolítja el, de minden kórokozót 100%-os hatékonysággal elöl – az ózonos klíma tisztítás, ami egy ózongenerátor segítségével történik. Az ózongenerátor a környezeti nyomás alatt lévő gázt nagyfeszültségű elektródákhoz vezeti, ezt követően az úgynevezett koronakisülés útján jön létre a fertőtlenítő hatású ózon. Azokat a molekulákat, amiket az ózongenerátor így nem tud ózonná alakítani, ultra-ibolya sugárzással „bombázva” alakítja át.

Egy ózonnal fertőtlenített helyiség vagy autó egy ideig tiszta, csírátlan marad, ugyanis nem maradnak a tárgyakon, üléshuzaton tovább életképes baktériumok, vírusok – azonban a mindennapi használat során egy idő elteltével érintkezés útján újra „behordjuk” azokat a helyiségbe, járműbe, így lassacskán a baktériumok és vírusok újra benépesítik azt. Az ózongenerátor használata tehát olyan, mint a portalanítás: egy ideig makulátlan a helyiség, majd néhány nap, hét elteltével lassan visszatér a „koszos” állapotra, így az ózongenerátort érdemes időről időre újra bevetni.

Vigyázat: az ózon mérgező, így nem szabad az autóban tartózkodni, amíg az ózongenerátor dolgozik, utána pedig szintén várnunk és szellőztetnünk kell!

A klíma tisztítás milyen gyakran szükséges?

  • A fali klíma tisztítás ideális esetben évi 2 alkalommal elvégzendő feladat, lehetőleg tegyük meg azt egyszer tavasszal és egyszer ősszel, hogy a nyári melegben ne kelljen megszakítanunk a klíma működését!
  • A mobil klíma tisztítás elvégzése ugyanilyen időközönként szükséges, egyszer tavasszal, a klímaszezon beindulása előtt, egyszer pedig ősszel, mielőtt használaton kívül helyezzük a berendezést.
  • Az autó klíma tisztítás elvégzése évente 2-4 alkalommal kell, hogy megtörténjen, attól függően, hogy mennyire gyakran használjuk az autó klímáját. Mivel a legtöbb esetben az autó klímája szinte egész évben megy, az autó klíma tisztítás elvégzése minden évszakban esedékes.

Nem megy a klímatisztítás? Hívjon szakembert!

Ha még sosem tisztítottunk meg belülről semmilyen elektronikai berendezést, nem biztos, hogy éppen a klímával érdemes kezdenünk azt, hiszen a nyári melegben pórul járhatunk, ha elromlik. Javasoljuk, hogy ha nem vagyunk magabiztosak a klíma tisztítás kapcsán, kérjünk segítséget olyantól, aki már elvégezte azt korábban, vagy forduljunk olyan szakemberhez, akinek a munkakörébe tartozik a fali klíma tisztítás, a mobil klíma tisztítás, vagy az autó klíma tisztítás. Ha a klíma tisztítás házilag történik, mindig figyeljünk oda arra, hogy a berendezést ne helyezzük áram alá, amíg az belül nedvességet tartalmazhat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?