13 °C Budapest
Csökkenhetnek a lakásárak, de milyen lakásoké? Mutatjuk, hol várható a legnagyobb visszaesés

Csökkenhetnek a lakásárak, de milyen lakásoké? Mutatjuk, hol várható a legnagyobb visszaesés

2020. április 16. 13:27

A kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa megszüntetése, a piaci változások, valamint a jövő januártól érvényes, szigorú épületenergetikai követelmények együttes hatására már az idei első negyedévben visszaesett az induló beruházások, a kiadott új építési engedélyek száma. Ingatlanpiaci szakértők most azt vizsgálták meg, hogy a koronavírus-járvány hogyan befolyásolhatja a befejezés előtt álló, illetve az új projektek piaci helyzetét, mire figyeljenek, mire számítsanak a vásárlók a megváltozott körülmények között.

Vegyes képet mutat a magyarországi újlakás-piac: az új projektek száma csökkent, ami nem jó hír, az viszont kedvező fejlemény, hogy ennek következtében komoly kapacitások szabadultak fel az építőiparban, így a már futó beruházásokat elvileg gyorsan be lehet fejezni. A koronavírus-járvány miatt a külföldi vendégmunkások közül sokan ragadtak nálunk, illetve sok magyar munkavállaló hazatért Nyugat-Európából, ami enyhítheti az ágazatra korábban jellemző munkaerőhiányt. Az viszont gondot okoz, és összességében lassítja valamelyest a kivitelezést, hogy a járvány miatt át kell szervezni a folyamatokat: biztosítani kell az építkezéseken a dolgozók közötti megfelelő távolságot, valamint a munkavégzés egészségügyi előírásoknak megfelelő feltételei mellett az étkezési, és pihenési lehetőségeket is. Ezen felül egyre nagyobb kihívás az építőanyagok időben és megfelelő áron történő beszerzése.

Elhúzódó ügyintézés, ügyfélkockázatok kezelése

Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint a befejezés előtt álló beruházásoknál az engedélyeztetési folyamatok, a földhivatali eljárások, valamint a közművekkel kapcsolatos ügyintézés esetleges lassulása, illetve a benyújtott kérelmek feltorlódása miatt csúszhatnak a lakás-átadások. Más, a beruházással kapcsolatos nehézségek elkerülése érdekében az új ügyfeleknek érdemes már a szerződés megkötése előtt alaposan ellenőrizniük is a beruházókat.

Csak biztos finanszírozási alapokon álló, jól dokumentált referenciamunkákkal rendelkező beruházóval érdemes megállapodni, de a vásárlást segítő közvetítői hálózatok közül is érdemes olyat választani, amelyik valóban megvizsgálja a különböző projektek pénzügyi és szakmai hátterét, ahogy mi szoktuk. Mindenképpen ellenőrizzék vagy ellenőriztessék az érvényes és jogerős építési engedély, és a generálkivitelezőkkel kötött szerződés meglétét, továbbá a tulajdoni viszonyok rendezettségét, hogy elkerüljék az esetleges kellemetlenségeket

- mondta Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont újépítésű projektekért felelős menedzsere.

Mi lesz az árakkal?

Az újépítésű lakások piacán nem történt jelentős árváltozás az idei első negyedévben. Azoknál a befejezés előtt álló projekteknél, amelyeknél még az 5 százalékos, kedvezményes áfával értékesíthetik a lakásokat 2023 végéig, már tavaly év végén megugrottak az árak, tartalékot biztosítva az új, immár 27 százalékos áfájú beruházásokhoz. Ezeknél a fejlesztéseknél a lakások nagy része már gazdára talált, így a beruházókon nincs komoly értékesítési nyomás, ki tudják várni a megfelelő pillanatot az eladásra. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 27 százalékos áfával induló projektek beruházói pedig eleve magasabb értékesítési árral kalkuláltak, így egyik területen sem nyílik igazán tér alkura, vagy engedményre. Persze egy kedvezőtlenebb fekvésű, rosszabb beosztású vagy éppen luxuskategóriába tartozó, így az átlagosnál nehezebben értékesíthető lakásnál elképzelhető, hogy az eladó enged valamennyit a vevőnek. Ez attól is függ, hogy az adott projektnél milyen kedvezményes értékesítési stratégiát alkalmaznak a beruházás indulásánál, vagy éppen a lezárásánál. 

A "zöldebb" lakás drágább is lesz

Árfelhajtó tényező a lakásépítésben, hogy bő nyolc hónap múlva, 2021. január 1-jétől új energetikai követelmények lépnek életbe. Ettől kezdve csak olyan lakások kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek energiaigénye nulla közeli, és elsődleges energiaszükségletük (fűtés és meleg víz) legalább 25 százalékát megújuló forrásból biztosítják. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint a szigorodó előírások miatt az újépítésű lakások értéke átlagosan akár 15-20 százalékkal is meghaladhatja majd a hasonló méretű és adottságú, felújított lakásokét. Valamennyi tényezőt összesítve, az újépítésű lakások szűkülő piacán nem várható árcsökkenés az elkövetkező időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?