11 °C Budapest

Te sem akarsz 27 milliós számlát kapni? Akkor ezt intézd el, mielőtt útnak indulsz

2019. április 18. 20:00

Az elmúlt sí- és utazási szezonban összesen közel 12 millió forint kártérítést fizetett az érintetteknek az egyik legnagyobb magyar biztosító. A legnagyobb kiadás egy olaszországi balesethez köthető, a sérült ellátása több mint 3 millió forintba került. A biztosító összesítése szerint télen a sípályák mellett egyre többen utaznak a téli időszakban is Thaiföldre, ha pedig ott történik a baleset és soron kívül, mentőrepülővel kell Magyarországra hozni a sérültet, annak a költsége meghaladhatja akár a 27 millió forintot is. Szakértők szerint egyre tudatosabbak a magyar turisták, többen kötnek utasbiztosítást a külföldi utak előtt, amelyek átlagos díja tavaly 6 775 forintot tett ki.

Egy-egy utasbiztosítási káreseményre átlagosan 192 ezer forintot - 600 eurót - fizetett a K&H Biztosító a decembertől március elejéig tartó téli utazási- és síszezonban. Összesen pedig közel 12 millió forintra rúg a teljes kárösszeg - derül ki a Társaság előzetes összesítéséből, amelyben még egyelőre becsült összegek szerepelnek. A legtöbb baleset Ausztriában volt, összesen 109 káresemény történt a szomszédos ország sípályáin, ahol baleset esetén könnyen többmilliósra rúghat a számla.

Az egyik ausztriai baleset során alkarcsont-törést szenvedett a magyar síelő. A sérültet helikopter vitte az ausztriai állami kórházba. Bár azonnali műtétre nem volt szükség, utasként autóval utazhatott haza, a helikopteres mentés és a kórházi ellátás így is összesen 5220 euróba, azaz 1,67 millió forintba került. A legnagyobb kárösszeg egy olaszországi balesethez kötődik: a felvonóból kilépéskor esett el a síelő, aki lábtörést szenvedett. A sípálya közelében magánkórház volt elérhető távolságban, ahol kétnapos vizsgálatot követően megállapították, hogy törése mellett mindhárom térdszalagja sérült, ezért azonnali műtétre került sor, csak ezt követően utazhatott haza utastársaival, egyébként a műtét miatt feltett lábbal. Összesen közel 10 ezer euróra rúgott az egészségügyi ellátás költsége, azaz meghaladta a 3 millió forintot. 

A biztosítótársaság szakemberei szerint télen is egyre többen utaznak nyaralni, többek között Thaiföldre és a környező távol-keleti országokba, amelyeknél egy-egy baleset kiemelkedő költséggel járhat. Példaként említették, hogy amennyiben a sérült hazautaztatása nem oldható meg az eredetileg foglalt repülővel vagy repülőjegy-módosítással, akkor mentőrepülőre van szükség. Ez azonban igen drága mulatság: 86 ezer euró, ami több mint 27 millió forintos tétel. Ezekből is látható, hogy 

az utasbiztosítások naponta pár 100 forintos tételt jelentenek, ám baj esetén milliós, akár tízmilliós kiadástól mentesíthetik az utazókat.

A tapasztalatok szerint az elmúlt években óvatosabbak lettek a külföldre tartó magyarok, többen kötöttek utasbiztosítást. A hivatalos jegybanki adatok szerint 2018-ban az magyarországi biztosítók utasbiztosításból származó díjbevétele 13,6 milliárd forintra rúgott, ami 25 százalékkal haladta meg a 2017-es szintet és 37 százalékkal a 2016-ban elért díjbevételt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem