Nem titok többé: ez kell a gondtalan nyugdíjas évekhez

2018. március 6. 11:35

Mindenki boldog, nyugodt nyugdíjas évekre vágyik. Azzal kapcsolatban viszont, hogy ezt hogyan lehetne elérni, megoszlanak a vélemények. Több kutatás eredménye szerint a fiatalabb generáció hajlamos a pénzt, a gazdagságot, és a hírnevet megnevezni, mint a tökéletes élet kulcsát. De vajon igazuk van? Tényleg attól leszünk boldogabbak idősebb korunkban, ha van elég megtakarításunk és nem kell aggódni az anyagiak miatt, vagy valami más is szerepet játszik abban, hogy elégedett, egészséges nyugdíjasok legyünk?

Egy tavaly év végi kutatás szerint a nyugdíjkilátásokat tekintve a 30-as éveiben járó magyarok a legpesszimistábbak: közel a felük arra számít, hogy nélkülöznie kell idős korában. A kutatásból kiderül, hogy sokan aggasztónak látják a helyzetüket: mindössze 16 százalék számít arra, hogy megél majd az állami nyugdíjból, 37 százalék szerint ez csak nagyon nehezen megy majd.

A 30-59 éves lakosság 73 százaléka nyugdíjasként a mostanihoz képest rosszabb vagy sokkal rosszabb életszínvonalra számít. Mégis, keveseknek van kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítása, a 30-as éveikben járók 58 százaléka még el sem kezdett takarékoskodni, a negyvenes éveiket taposóknál 42 százalék szintén nem tett még félre időskorára, míg az ötvenesek 38 százalékának nincs nyugdíjcélra spórolt pénze - derül ki egy másik felmérésből.

Az öngondoskodás persze fontos, ám a pénz önmagában nem garancia arra, hogy hosszú, boldog életünk lesz. Ez derül ki legalábbis a Harvard Egyetem immár 75 éve tartó kutatásából. Az 1938-ban indított vizsgálatban 724 férfi vett részt, közülük 60-an még mindig életben vannak, többségük már elmúlt 90 éves. Volt köztük, aki annak idején a Harvard egyetemre járt, sokan pedig a bostoni szegénynegyedben éltek. Nagyon más életutat jártak be a kutatásban részt vevők.

Volt, aki közülük ügyvéd vagy orvos lett, sőt, egyikük az Egyesült Államok elnöke lett, míg más gyári munkásként helyezkedett el

 - mondta Robert Waldinger pszichiáter, a kutatás a jelenlegi vezetője.

Az elmúlt 75 évben a kutatásban részt vevő szakemberek 2 évente felkeresték és személyesen kérdezték ki az önkénteseket a munkájukkal, egészségügyi helyzetükkel, családi életükkel kapcsolatban. Idővel nem csak a férfiakkal, hanem szeretteikkel, feleségükkel, gyerekeikkel is beszélgettek. Emellett az egészségi állapotukat is nyomon követték: vérvételek, röntgenek készültek, rendszeresen történtek orvosi vizsgálatok.

Az eredményeink alapján úgy tűnik nem a gazdagságnak, nem a hírnévnek, és még csak nem is a kemény, sőt, egyre keményebb munkának, hanem a jó kapcsolatoknak köszönhetjük a tartós boldogságunkat és az egészségünket

- mondta Waldinger, aki szerint az eddigi kutatásból 3 nagy tanulság vonható le.

1. A közösségi kapcsolatok nagyon meghatározóak egészségünk szempontjából, a magány viszont pusztító hatású.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azok, akik jó kapcsolatot ápolnak a családtagjaikkal, barátaikkal, boldogabbak, egészségesebbek és tovább élnek

- mondta. Eközben a magányos emberek, akik elszigeteltek, idősebb korukra boldogtalanokká válnak, egészségük hamarabb megromlik, és rövidebb ideig élnek, mint azok, akik ápolják társas kapcsolataikat.

2. A kapcsolat minősége számít, nem a mennyiség. Vagyis nem az számít, kinek hány ismerőse van, hanem az, mennyire szorosak emberi kapcsolataink. A kutatás szerint azok az idősebbek még a fájdalmakat is jobban tudták elviselni, akiknek volt kiért felépülni, mint azok, akik egyedül voltak. Ugyanakkor az is látszik az eredményekből, hogy a mérgező kapcsolatok súlyosan rombolják az egészséget is, ezért Waldinger úgy fogalmaz, egy rossz házasságnál jobb a válás. Azok, akik az 50-es éveikben járva elégedettek voltak az életükkel, jó egészségnek örvendtek 80 éves korukban is. Vagyis törekedni kell a boldog, harmonikus családi életre, ha sokáig szeretnénk élni.

3. A kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatok nem csak a testi egészséget, de kifejezetten az agyunkat, kognitív képességeinket is védik.

Ezeknek a kapcsolatoknak sem kell mindig tökéletesen működniük. Néhányan a nyolcvanas éveikben járó párok közül is rendszeresen civakodnak, de amíg úgy érzik, tényleg számíthatnak egymásra, ha baj van, ezek a viták nem jelentenek veszélyt a memóriájukra nézve

 - mondta Robert Waldinger pszichiáter, aki szerint érdemes időt és enegiát szánni társas kapcsolatainkra, felkeresni azokat a rokonokat, akikkel évek óta nem beszéltünk, építeni a szociális hálót, új emberekkel ismerkedni, kezdeményezni, mert végülis mindez hozzájárul ahhoz, hogy idős korunkban egészségesek éselégedettek legyünk.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem