16 °C Budapest

Súlyos számla várta a rendelőben a Londonból hazaköltözött fiatalt

Pénzcentrum
2017. február 14. 05:43

Külföldön sincsen feltétlenül kolbászból a kerítés: hiába növekszik a külföldre vándorló magyarok száma, sokan vannak, akik visszaköltöznek. A hazatérő magyaroknak pedig nem szabad elfelejteniük újraérvényesíteni a TAJ számukat, különben meglepetés számla várhat rájuk az orvosi rendelőben.

Bár egyre többen hagyják el az országot, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke korábban a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a statisztikák alapján 2016 első félévében mérséklődött az elvándorlás, hiszen 31 ezren hagyták el az országot, de 30 ezren vissza is költöztek Magyarországra.

A külföldi munkavállalásból hazatért magyarok közül azonban sokan nem tudják, hogy nem csak kiköltözéskor, de a hazatéréskor is fontos, hogy rendezzék egészségbiztosítási jogviszonyukat.

Itthon dolgozom, miért kék még mindig a TAJ számom?

Ha külföldi munkavállalásra adjuk a fejünket és egy EGT tagállamban, vagy egyezményes országban válunk biztosítottá, akkor ehhez itthon a TAJ kártyánkat szüneteltetnünk kell, vagyis TAJ számunk a zöldről, kékre vált. (Hiszen az Európai Uniós szabályok alapján egy ember egyszerre csak egy tagállamban lehet biztosított.)

Egy Londonból hazaköltözött olvasónk nemrég az orvosi rendelőben meglepődve tapasztalta, hogy bár már hónapok óta Magyarországon dolgozik, a munkáltatója fizeti utána a járulékokat a TAJ száma mégis kék maradt - vagyis fizetnie kellett volna az orvosi ellátásért.

Ugyanis abban az estben, ha a betegnek érvénytelen a TAJ száma (kék vagy barna lámpa), a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál igénybe vett ellátás költségét az adott intézmény díjszabása alapján kell fizetnie.

Hiába dolgozom és fizetik utánam a járulékokat, egy röntgen vizsgálatért 6 ezer forintos számlát kaptam a kórháztól

- mesélte olvasónk.

Melyik szín mit jelent?

Minden egészségügyi intézmény a beteg ellátása előtt megvizsgálja annak TAJ kártyáját, ekkor az alábbi jelzések fordulhatnak elő:

  • Zöld lámpa
Érvényes biztosítási szám, rendezett jogviszony
  • Piros lámpa
Érvényes biztosítási szám, rendezetlen jogviszony (Az orvos ekkor sem tagadhatja meg az ellátást.)
  • Kék lámpa
A biztosítási szám átmenetileg érvénytelen, külföldi tartózkodás miatt
  • Barna lámpa
A biztosítási szám átmenetileg érvénytelen, egyéb okok miatt.

Hogyan kell aktiválni a TAJ számunk?

Bár (ahogyan olvasónk is), sokan azt gondolják, hogy az itthoni munkavállalás elegendő a TAJ kártya újraaktiválásához, ez azonban nem így van.

A magyarországi munkaviszony önmagában nem elegendő a TAJ szám automatikus újraérvényesítéséhez, hiszen a külföldi biztosítás megszűnése, általában nem azonos a magyar munkába állás napjával, továbbá az EGT tagállamok esetében illetve egyes kétoldalú egyezmények (pl.: Szerbia) esetében is tilos a kettős biztosítás, azaz adott időpontban csak egy tagállamban állhat fenn biztosítás, és a járulékokat is ott kell megfizetni

- tudta meg a Pénzcentrum a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK).

A külföldi biztosításunk megszűnésétől számítva

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
15 napon belül bejelentési kötelezettségük van

az egészségbiztosítási pénztári feladatkörükben eljáró kormányhivatalok megyeszékhely szerint illetékes járási hivatalánál, Budapesten a XIII. kerületi hivatalnál. Akülföldi biztosítás megszűnését bejelentő nyomtatvány mellé csatolni kell még:

  • a külföldi biztosító által kiállított, a biztosítás időtartamáról szóló igazolást,
  • és a magyar jogviszony igazolást is.

A TAJ kártya aktiválásnak általános ügyintézési ideje 21 nap. De, ha minden szükséges dokumentumot beadtunk, akár 8 napon belül is újraérvényesíthetik TAJ kártyánkat.

Az ügyintézési idő jelentősen megnőhet, ha hiánypótlásra van szükség, vagy amennyiben a nemzetközi jogsegély kérés is elengedhetetlen

- tette hozzá a NEAK.

Kihez fordulhatunk, ha számlát kaptunk az orvostól?

Abban az estben, ha az orvosnak nem tudjuk bemutatni a TAJ kártyánkat, illetve az érvénytelen, (mert még nem aktiváltuk) akkor a vonatkozó jogszabály szerint 15 napunk van arra, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékra való jogosultságunkat igazoljuk - vagyis ehhez érvényesíteni kell a TAJ számunkat.

Amennyiben az egészségügyi szolgáltatótól számlát kapott a beteg, úgy annak sztornózását és az esetlegesen befizetett összeg visszafizetését is ott, az egészségügyi szolgáltatónál kérheti, a jogosultsága egyidejű igazolása mellett

- egészítette ki válaszát a NEAK.

Na jó, de mi van ha kicsúszunk a határidőből?

A TAJ kártyánk érvényesítése azonban akár 15 napnál is tovább tarthat. Ebben az esteben a folyamatban levő eljárásról és/vagy annak eredményéről szükség esetén külön igazolást is kérhetünk (a megyeszékhely szerinti illetékes járási hivataltól - Budapesten ez a XIII. kerületi hivatal), melyet az egészségügyi szolgáltatóhoz kell eljuttatnunk.

Mi a helyzet, ha hazaköltöztünk, de még nem dolgozunk?

Abban az esetben, ha már 9 hónapja hazaköltöztünk - vagyis 9 hónapja van bejelentett magyar lakcímünk, de nincsen munkánk, akkor is kötelesek vagyunk egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis a köznyelv szerint TB-t fizetni. Ennek összege 2017-től kezdve, havi

7 110 forint.

A fizetéshez, az adóhatóságnál kell jelentkeznünk. Az alacsony jövedelemmel rendelkezők azonban fizetési mentességet kérhetnek. Az erre való rászorultságot pedig a járási hivatal állapítja meg az egy főre jutó havi jövedelem alapján. Ha a családban élőknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát, vagyis 34 200 forintot, az egyedül élőknél pedig 150 százalékát, vagyis 42 750 forintot, akkor mentesülhetünk a fizetési kötelezettség alól.

MTI Fotó: Marjai János

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm