17 °C Budapest

Erre is egyre többet költenek a magyarok: nem érdemes megspórolni

2019. november 13. 19:31

Tavaly tovább növekedett a régióban a biztosítási szektor teljes díjbevétele, miközben folytatódott az életbiztosítási üzletág csökkenési trendje. Pezsgő és kompetitív a piac, több nemzetközi csoport felülvizsgálja jelenlétét a régióban, ugyanakkor jelentős szereplők növekednek és felvásárolnak. A régió legaktívabb vásárlója továbbra is az osztrák VIG csoport.

A régió kitartó gazdasági növekedésének köszönhetően tavaly tovább növekedett a régió teljes díjbevétele a 2017-es rekord összegű bruttó díjbevétel után - áll a Deloitte CEE Insurance M&A Study tanulmányában. A 2018-ban tapasztalt növekedés ugyanakkor alacsonyabb mértékű volt a tavaly előttihez képest. A növekedés motorja továbbra is a nem-élet üzletág bővülése, az előző évekkel összhangban.

A kárhányad (a kárkifizetések aránya a díjbevételhez képest) növekedése mellett a piacok továbbra is sokszereplősek és jelentősen kompetitívek, mely így a következő években is megfelelő táptalajt nyújthat a piaci konszolidáció felfutásának, állapítja meg a tanulmány. Több nemzetközi biztosító csoport döntött a közelmúltban régiós jelenlétének felülvizsgálatáról, valamint a lehetséges kivonulásról. Ugyanakkor más jelentős szereplők aktívan hirdetik növekedési, felvásárlási szándékukat.

A tanulmányban vizsgált 12 közép-kelet-európai országban a biztosítók összes bruttó díjbevétele (GWP) 2,0 százalékkal tudott növekedni 2018-ban, annak ellenére, hogy tovább folytatódott az életbiztosítási üzletág csökkenési trendje. 2015-2018 között az élet üzletág GWP-je évente átlagosan 2,8 százalékkal csökkent.

Gyakorlatilag változatlan szinten maradt az átlagos biztosítási díj penetráció (a GWP aránya a GDP-hez) mind a 12 országban, a mértéke átlagosan 2,5 százalék körül alakult a tavalyi évhez képest. Az egy főre jutó átlagos éves díjbevétel, 7,6 százalékos növekedést felmutatva, mintegy 387 EUR-ra emelkedett 2018-ban. A kárhányad a 2017-es jelentősebb 2.6 százalékpontos növekedés után, kisebb mértékben, de 2018-ban is tovább növekedett, és elérte a 61,3 százalékot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az élet és a nem-élet üzletágak piaca egyaránt kompetitívnek tekinthető az egyes országokon belül. Habár az egyes országok piacait jellemzően a top 3-5 biztosító dominálja, rajtuk kívül számos kisebb szereplő osztozik a fennmaradó részeken. A top 10 életbiztosító csoport a közép-kelet-európai régió élet üzletág bruttó díjbevételének 69.6 százalékával rendelkezik. Egy ilyen tipikus, regionális csoport átlagosan 4-5 országban van jelen és körülbelül 902m EUR díjbevétellel rendelkezik. A nem-élet üzletág esetében a top 10 biztosító csoport a bruttó díjbevétel 76.7 százalékát tudhatja magáénak. Egy ilyen tipikus, regionális csoport 5-6 országban vannak jelen és átlagosan 1.7 milliárd eurós díjbevétele van.

A tranzakciók számát tekintve a vizsgált időszakban a régió legaktívabb piaca továbbra is Lengyelország, 14 tranzakcióval, ezt követik Csehország (10), Magyarország (6), Románia (6), és Szlovákia (5). A régió legaktívabb vásárlója továbbra is az osztrák VIG csoport volt, mintegy 9 lezárt tranzakcióval az elmúlt négy évben. További jelentős vásárlók voltak a kanadai Fairfax csoport, az olasz Generali, a bolgár Euroins csoport továbbá a német Allianz.

"A biztosítói tranzakciók további felfutása várható annak köszönhetően, hogy nagy nemzetközi cégcsoportok felülvizsgálják regionális jelenlétüket, illetve a jelentős szereplők akvizíciós szándéka aktív. Ez további lendületet adhat a piaci konszolidációnak is" - mondta Mérth Balázs, a Deloitte regionális pénzügyi tanácsadási üzletág pénzintézeti iparágának vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem