2019. január 22. kedd Vince, Artúr

A szakértő elmondja, hogyan hat a karácsony a depresszióra


Télen a legkevesebb a depressziós ember és ilyenkor ritkább az öngyilkosság is - írja az Infostart. A rosszkedv, szomorúság és elkeseredettség viszont nem egyenlő a depresszióval. Nem csak idősek, de fiatalok is küzedenek lelki megpróbáltatásokkal, és fordulnak emiatt segítséghez.

A rosszkedv, a szomorúság, az elkeseredettség, a magányosság orvosi értelemben nem depresszió - hívta fel a figyelmet Rihmer Zoltán Széchenyi-díjas pszichiáter, a Magyar Tudományos Akadémia Elméleti Orvostudományi Bizottságának tagja az Inforádiónak. A betegség a lakosság 3,5-4 százalékát érinti, ez jóval több mint 300 ezer ember, és körülbelül a felük kap gyógykezelést - tette hozzá a szakértő.

Az ünnepek alatt megélt magány ront az elszenvedő állapotán, bár létezik téli depresszió, viszonylag ritka. A betegség tünetei leggyakrabbak tavasszal és kora nyáron jelentkeznek - emelte ki Rihmer Zoltán. Az öngyilkosságok száma szintén télen a legritkább - jegyezte meg a pszichiáter. Az egész adventi időszakban, karácsonykor és szilveszterkor is sok hívás érkezik a lelki segély szolgálatokhoz, de nem annyi, mint a nyári időszakban.

Tavaly több mint 150 ezer hívást fogadtak, idén ennél több, 200 ezer telefonnal számolnak

- tájékoztatta a rádiót Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének szakmai alelnöke. Júliusban kiemelkedően sokan, 20 ezren keresték fel a szervezetet - tette hozzá. Idén sokkal több volt azoknak az embereknek a hívása, akik magányosak, illetve valamilyen érzelmi problémával küszködnek.

Elsősorban idősek hívják őket, akik egyedül maradtak, társuk már nincs velük, de a fiatalabb korosztályokból is telefonálnak, akik párkapcsolati problémákkal küzdenek, esetleg túlhajszoltak és elfáradtak év végére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 26 778 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 13,96%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE 27 826 forintos törlesztőt (THM 17,16%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, a K&H, valamint a Raiffeisen konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Hiába van padlón a kamat: a hiteled dupláját is behajthatja rajtad a bankod
Mutatjuk, hogy mitől függ a kamatköltség teljes összege.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk