14 °C Budapest
Sad old woman. Depressed lonely senior lady with alzheimer, dementia, memory loss or loneliness. Elder person looking out the home window. Sick patient with disorder. Pensive grandma. Widow with grief

Aljas bűnözők portyáznak Magyarországon: nyugdíjasokra utaznak, ez a legújabb módszerük

2023. június 9. 05:39

Volt olyan megye, ahol a bűncselekmények majdnem negyedét idős emberek ellen követték el. A bűnügyi statisztikákból kiderült, hogy leggyakrabban meglopják a 60 év felettieket, sokszor aljas trükkökkel szedik el a pénzüket. A rendőrség már külön kiadványt is készített, hogy az idősek felismerjék a veszélyes helyzeteket, és ne váljanak áldozattá.

A 2023-ban eddig elkövetett bűncselekmények mintegy 17,2 százalékának 60 éven felüli sértettje volt Magyarországon (azokban az esetekben, amikor a sértett kiléte ismert volt. A Bűnügyi Statisztikai Rendszer havonta frissülő adatai szerint ugyanis a 34 708 esetből 5968 darab volt olyan, amelynek sértettje 60 éven felüli volt.

A statisztikákban mélyebben elmerülve az látszik, hogy leginkább a Nógrád megyei idősek vannak kitéve a bűnözésnek, legalábbis az ottani elkövetések 22,9 százalékában voltak idős sértettek. De Borsodban (22,2%) és Baranyában (21,4%) sem túl kedvező a helyzet, a bűntények több mint ötödében 60 év feletti sértettek is érintettek voltak.

Az idősek elleni bűncselekmények aránya Csongrád-Csanád megyében volt a legalacsonyabb, 11,9 százalékos az összes elkövetés között. De az országos átlag alatt szerepel még Győr-Moson-Sopron (13,4%), Komárom-Esztergom (14,3%) is, de egyébként a fővárosban is csak a regisztrált bűncselekmények 15,2 százalékát követték el 60 év felettiek sérelmére.

Lopás, csalás, átverések: ezektől retteghetnek az idősek

Ha megnézzük a statisztikák szerinti top 10 bűncselekményt, amit idősek kárára követtek el, akkor látható, hogy Baranya megye kivételével mindenhol a lopás vezeti a ranglistát. Mint kiderült

2023-ban az idősek ellen elkövetett bűncselekmények 47 százaléka lopás volt.

Ezt követi 14,33 százalékkal a csalás, 7,1 százalékkal a közúti baleset okozása (azaz idős áldozatai voltak egy-egy balesetnek). A 60 év felettiek ellen elkövetett bűncselekmények 6 százaléka információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás volt.

Mindezek mellett a 10-es listán szerepel még a testi sértés, a zaklatás, a rongálás, a kifosztás, a magánlaksértés és a sikkasztás.

Trükkösen fosztják ki az időseket

A magyar rendőrség sem győzi elégszer hangsúlyozni, hogy mekkora veszélyben vannak az idősek, akiket legfőképpen az úgynevezett trükkös lopások érintenek leginkább - ilyenkor az emberi jóhiszeműségre építve, a figyelem különféle módon történő tudatos elterelésével történik meg az idegen értéktárgy eltulajdonítása, vagyis a lopás. Az egyik figyelemfelhívó anyagban kiemelik, hogy az alkalmazott trükkök végtelenek:

az elkövetők legtöbbször jólöltözött, megnyerő modorú emberek, akik rugalmasan, rendkívül gyorsan alkalmazkodnak az adott szituációhoz.

Az idősek kárára elkövetett trükkös lopásoknál az elkövetők jellemzően legalább ketten vannak: míg az egyik eltereli a sértett figyelmét, a másik szabadon el tudja tulajdonítani az értékeit. Minden esetben először arra törekednek, hogy beengedjék őket a lakásba, majd, hogy az áldozatuk valamilyen módon felfedje előttük az otthon tartott készpénz rejtekhelyét, amelyre legtöbbször a „nagyobb címletű bankjegy felváltása” trükköt alkalmazzák - azaz megkérik az áldozatot, hogy váltson fel nekik pénzt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tapasztalatok szerint a bűnözők körében a legkedveltebb ürügyek, amelyekkel becsöngetnek az idősekhez a következők:

  • Pénzt hoztak a nyugdíjfolyósítótól vagy az önkormányzattól, vagy közüzemi szolgáltató munkatársaként a számlán jelentkező túlfizetést hozták ki az ügyfélnek.
  • Jellemző a vásárlási vagy eladási szándékkal történő házalás során ( pl..fa-, burgonya vagy hagyma eladás, vasanyag, régi használati tárgyak megvásárlása..stb.. ) történő átverés is. Lényeges, hogy az átadott összegből vissza kelljen adni a gyanútlan sértettnek, mert eközben figyelik meg, hogy hol tárolja a megtakarítását, majd a sértett figyelmét elterelve gyorsan elemelik a félretett pénzt, ezután sietősen távoznak.
  • Jellemzően kapcsolódik az esetekhez a 20 000 forintos bankjegy felváltatása. Erre gyorsan előkerül a biztonságosnak vélt rejtekhelyen tartott pénz, így a tolvajnak már nem is kell keresgélni. Régi módszer, hogy az elkövető hirtelen „rosszul érzi magát” és vizet kér. Amíg a jó szándékú áldozat a konyhába megy, máris a bűnöző zsebébe vándorol a zsákmány.
  • Előfordult, hogy az elkövetők a sértett családtagjának ismerősének adják ki magukat, akik a készpénz tartozásukat hozták, mely megfizetéséhez a sértettet pénzváltásra kérték.

Éppen ezért a hatóságok azt kérik az idősektől, hogy legyenek mindig gyanakvóak, és ne engedjenek be idegeneket a lakásba, de még az udvarra se, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak, vagy segítséget kérnek, esetleg eladnának valamit! Ha nem biztosak abban, hogy tényleg hivatalos személlyel állnak szemben, akkor kérjenek segítséget a rendőrségtől, önkormányzattól, szolgáltatótól, akik igazolhatják, hogy tényleg küldtek valakit.

De ami még ennél is fontosabb:

ne tartsanak nagy mennyiségű készpénzt, jelentős értékeket – ha ez mégis megtörténik – ne vegyék elő idegen jelenlétében! Otthon tartózkodás esetén is tartsák zárva a lakás ajtaját és a kaput!

Óriási probléma az unokázás

Korábban a Pénzcentrum videóblogja, a CashTag is foglalkozott az idősek ellen elkövetett bűncselekményekkel, azokon belül is az egyik legaljasabb formával, az unokázós csalással - hiszen a bünöző itt az áldozat szeretetét, jóindulatát használja ki. A csalók telefonon, az idősek unokájának, családtagjainak kiadva magukat csalják ki a megtakarításokat. A sztori 99 százalékban az, hogy a hozzátartozó valamilyen bajba került, például autóbalesetet szenvedett, és azonnal szüksége lenne nagyobb mennyiségű készpénzre, hogy elkerülje a további incidenseket.

Sőt, gyakran egész bandák szakosodnak rá az idősek kifosztására, a főkolomposok pedig külföldről irányítják a folyamatokat. Ennek kapcsán korábban Papp Diána Noémi rendőr őrnagy arról beszélt, hogy az ilyen csalások sikerességi rátája igen nagy, a statisztikák alapján ugyanis minden 5.-10. hívás "bejön", rá tudják szedni az időseket a bűnözők.

Fel van építve a történet, a csalók fel vannak készülve a visszakérdésekre

- húzta alá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem