Open Safe Deposit Box or Bank Vault - Nest egg

Rengeteg magyar vagyonát mentette meg ez a szolgáltatás: sokan nem is sejtik, milyen veszélyben vannak

2023. február 20. 17:28

Az új lakásbiztosítási szerződések tizedét a minősített fogyasztóbarát termékek adták tavaly decemberben az MFO-val rendelkező biztosítók körében, amelyek így immár közel 1100 milliárd forintnyi ügyfélvagyont védenek. Április végétől lakáshitel felvételekor be kell mutatni az ügyfeleknek az MFO-kalkulátor alkalmazását, valamint a jövő évtől évente egyszer költségmentesen felmondhatók lesznek a lakásbiztosítási szerződések.

Tavaly év végére meghaladta a 26 ezer darabot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) minősítési rendszeréhez kapcsolódó szerződések száma. MFO terméket immár 11 hazai biztosító kínál ügyfeleinek, amelyek együttes piaci részesedése a díjbevételre vetítve bő 90 százaléknyi.

Az új lakásbiztosítások értékesítéseinél – a minősítési rendszerhez tavaly csatlakozott 4 új biztosítónak is köszönhetően – hónapról hónapra nő az MFO aránya. Ez 2022 decemberében (köszönhetően az addigi havi értékesítés bő másfélszeresére ugrásának) immár átlagosan 10 százaléknyi volt az MFO-t értékesítő biztosítók körében, sőt van olyan piaci szereplő, ahol az új eladások többsége már MFO. 2022 végére a fogyasztóbarát otthonbiztosítások által védett ingó- és ingatlan ügyfélvagyon értéke mintegy 1100 milliárd forint több mint 1 milliárd forint állománydíjjal.

Az MFO termékek lakáshitelekhez is elérhetők, több biztosító is sikeresen értékesít banki partnerén keresztül fogyasztóbarát otthonbiztosítást lakáshitelek felvételekor. Egyes biztosítóknál a hitelfedezeti célú MFO-konstrukciók aránya meghaladja a teljes új értékesítés 20 százalékát. 2023. április 30-tól lakáshitel felvételekor a bankoknak és hitelközvetítőknek be kell mutatniuk az ügyfelek részére az MFO kalkulátor alkalmazását, amennyiben a hitelnek lakásbiztosítás kötés a feltétele.

Az újjáépítési költségek kiugró növekedése okán az ügyfeleknek megkötött lakásbiztosításukat is érdemes rendszeresen áttekinteniük, valamint friss kalkulációt végezni egyéni igényeik alapján.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Meglévő szerződéseiket azok feltételei szerint, általában 30 nappal az évforduló előtt tudják írásban felmondani, illetve az adott biztosítón belül évfordulótól függetlenül tudnak MFO-termékre váltani. Emellett 2024-től 30 napos felmondási idővel minden év márciusában is felmondhatók lesznek a lakásbiztosítási szerződések.

Az MFO alapcsomagja elemi károkra, s egyéb, a háztartásokat alapvetően veszélyeztető tipikus kockázatokra nyújt fedezetet. Az alapcsomaggal kapcsolatos, biztosított káresemények tartalmát egységesen (szűkített kizárásokkal és mentesülésekkel) határozták meg az MFO minősítéssel rendelkező termékeknél. Zöld, családbarát és fogyasztóvédelmi jellemzőik mellett az MFO-termékek átlagdíja is kedvezőbb az egyéb piaci konstrukciókhoz képest. Az MNB adatai szerint a tavalyi IV. negyedévben értékesített fogyasztóbarát otthonbiztosítások átlagdíja 42,1 ezer forint volt, míg az egyéb lakásbiztosításoknál ez 49,9 ezer forintra rúgott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm