14 °C Budapest
Ez durva: a dohányosoknak akár 30 százalékkal is többe kerülhet az életbiztosítás

Ez durva: a dohányosoknak akár 30 százalékkal is többe kerülhet az életbiztosítás

2022. május 4. 15:33

A dohányzás kockázata másképpen jelenik meg egyes életbiztosoknál a jövőben. A nem dohányzók kedvezményt kapnak a kockázati életbiztosítások díjából, így ennek köszönhetően, egy átlagos konstrukció esetében akár havi 30 százalékkal alacsonyabb lehet ez az összeg. Ezzel a biztosító az egészségtudatosságra hívja fel a figyelmet: erre szükség is van, hiszen a magyar lakosság körében egy évtized alatt ugyan minimálisan 2,1 százalékponttal csökkent a rendszeresen dohányzók aránya, ám így is közel 25 százalékos. Akik leteszik a cigarettát, több szempontból is jól járnak. A dohánytermékek fokozatosan drágulnak, így ezt a kiadást eleve megspórolják, ami akár fedezetet nyújthat az olcsóbb biztosításhoz. 

Szemléletváltást eredményez a mindennapokat teljesen átalakító koronavírus-járvány, ugyanis az egészségmegőrzés a korábbinál is nagyobb fókuszt kapott szinte mindenkinél. Ez a változás lépésre késztette a K&H-t is: a társaság az eddigi kockázati életbiztosítását új konstrukcióra cserélte, amely az egészséges életmódot ösztönzi. 

Dohányzás vs. nem dohányzás

“A változtatások egyik fontos célja, hogy rávilágítsunk arra, hogy mindenki felelős az egészségéért. Formai módosítás, hogy családi életbiztosítás helyett simán életbiztosításként fut az új konstrukció. Gyakorlati módosítás, hogy több tarifakategóriát vezettünk be, mert az életbiztosítási díj mértéke attól függ, hogy leendő ügyfelünk a dohányzók, a nem dohányzók, vagy az alkalmi dohányosok csoportjába tartozik-e” - mondta Székely Pálma, a K&H életbiztosítási üzletág és saját értékesítési csatornák divízió vezetője. Hozzátette:

Kicsit fordítottunk a logikán: nem a dohányosokat büntetjük, hanem alacsonyabb díjat kapnak azok, akik nem rendszeresen dohányoznak, vagy füstmentes életmódra váltanak. A biztosítási piac másik szegmenséből vett példával élve egyfajta bonus-malus rendszerről van szó. A kötelező járműbiztosításoknál a sok kárt okozó autósok többet fizetnek a nagyobb kockázat miatt, a balesetmentesen közlekedő, akár B10-be sorolt sofőrök kevesebbet. Az életbiztosításainknál bevezetett új forgatókönyv úgy érvényesül, hogy bónuszt kapnak, akik nem dohányoznak

Egy átlagos havi díjú kockázati életbiztosítás esetében a kedvezmény mértéke akár 30 százalékos egy nem dohányzó esetében. A leszokás mellett szól az is, hogy a dohánytermékek ára évek óta meredek emelkedőn van: a KSH inflációs kosarában szereplő egyik cigaretta éves átlagára 2011-ben még 591 forint volt, 2016-ban már 1040 forint, 2021-ben pedig 1680 forintot tett ki. 10 év leforgása alatt majdnem a triplájára drágult a cigaretta, igaz, 2017-ig 19 szál volt egy csomagban, azóta pedig 20 darab. A cigarettakiadások megtakarítása pedig akár egy életbiztosítási konstrukcióra is fedezetet nyújthatnak. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kockázati életbiztosítások átalakításában szerepet játszott az is, hogy még mindig nagyon sokan dohányoznak Magyarországon. 2019-ben a magyar lakosok 24,9 százaléka napi rendszerességgel dohányzott, ami ugyan 2,1 százalékpontos csökkenésnek felel meg 2009-hez képest, de még mindig magas arány, hiszen azt jelenti, hogy minden negyedik ember naponta rágyújt. 

Az életbiztosítások annyiban speciális termékek, hogy személyre lehet szabni azokat, a megfelelő életkorra és élethelyzetre tekintettel. Az, hogy pontosan milyen kockázatokkal lehet számolni és kinek melyik életbiztosítási konstrukció a legjobb, egyéni elbírálás alá esik

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?