Így változtass az életmódodon, hogy megúszd a Covidot: a tudósok szerint is hatásos

Így változtass az életmódodon, hogy megúszd a Covidot: a tudósok szerint is hatásos

2021. április 6. 16:30

Egy frissen publikált tanulmány eredményei azt mutatják, minden alvással töltött extra óra 12%-al csökkenti a koronavírus fertőzés kockázatát. Miből jutottak erre a megállapításra tudósok és milyen jótékony hatásai lehetnek még annak, ha kialszod magad? A Pénzcentrum cikkéből minden kiderül.

Ahogy egyre világosabban látunk a pandémiával kapcsolatban, a szakértők kitartóan keresik a Covid és a kialvatlanság közti összefüggéseket. Az már korábban kiderült ugyanis, hogy van kapcsolat a kettő között. Egy korábbi tanulmány például arra jutott, a Covid-fertőzöttek 40%-a küzdött alvásproblémákkal és maga a fertőzés is növelte azok kialakulásának valószínűségét.

Egy frissen publikált kutatás most arra is rávilágít, hogy amellett, hogy az elegendő alvás csökkentheti a Covid és más komoly betegségek kialakulásának kockázatát, hatással lehet azok tüneteinek súlyosságára is. A 6 országot felölelő, 2 800, a járvány frontvonalában küzdő egészségügyi dolgozó részvételével készült tanulmány, egy 2020 júliusától szeptemberéig tartó időszakot megfigyelve elemezte az alanyok alvási szokásait. Eredményeik alapján az egészségügyisek

minden óra alvással 12%-al kisebb eséllyel kapták el a koronavírust.

Ezen kívül azt is megfigyelték, hogy az önbevallásuk szerint kiégésben szenvedő alanyok nagyobb arányban kapták el a vírust, sőt hosszabb ideig is szenvedtek tőle, valamint tüneteik is gyakrabban voltak súlyosak.

Az alvás segít a Covid ellen?

A pozitív tesztet produkálók egynegyede, míg a negatívra teszteltek résztvevők mindössze egyötöde panaszkodott éjszakai alvászavarról. Még szembetűnőbb, hogy a vizsgált hét alatt legalább 3 alkalommal alvási nehézségekkel küzdő résztvevők 88%-al nagyobb arányban voltak fertőzöttek.

A kiégésben szenvedő egészségügyisek ráadásul háromszor akkora eséllyel számoltak be komoly tünetekkel a Covid betegségükkel kapcsolatban és lassabban is jöttek ki a betegségből. A tudósok az ilyen statisztikák elemzése nyomán jutottak arra, hogy minden extra óra alvás 12%-al csökkentette a fertőzöttség valószínűségét.

Az alvás és az immunrendszer

Korábban egy kisebb volumenű, kínai kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy azok a Covid fertőzöttek, akik a pozitív tesztet megelőző héten nem aludtak jól, komolyabb tünetek produkáltak a betegség lefolyása alatt, mint jól alvó társaik. A tudósok egyébként már vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a melatonin, az alvási ciklust irányító hormon állhat az alvás jótékony hatásának hátterében, ami akár bizonyos fokú védettséget is nyújthat a vírus ellen.

Fontos azonban, hogy a régebbi és a mostani kutatások eredményei sem megdönthetetlen bizonyítékok. A szakértők ezért óva intenek, hogy a gyerekcipőben lévő kutatásokból saját interpretációkat gyártsunk. Arra alapozni pedig butaság lenne, hogy a jó alvással önmagában elkerülhetjük az esetleges fertőzést, az ellenben bizonyított tény, hogy

az alvás erősíti immunfunkcióink működését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jó alvás tehát a fertőzések elleni védekezés egy könnyen menedzselhető és fontos része, a pandémiás helyzetben pedig minden ilyen lehetőség kihasználására törekedni kell.

A pandémia kihatott az alvásunkra

Korábban több kutatás is rámutatott, hogy a magyarok kifejezetten rossz alvók. A magyar neurológusok is ezen a véleményen vannak, amit egy a közelmúltban, de még a járványhelyzet előtt publikált felmérés is alátámaszt. Eszerint a megkérdezettek 70 százaléka ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna.

A pandémia miatti stresszben pedig a legtöbben egyre kevésbé alszunk jól.

A szakértők emiatt már el is keresztelték az új típusú problémát koronaszomniának, más szóval Covid-szomniának. A statisztikák szerint a receptre felírt altatókhoz is egyre többen nyúlnak. Nem csoda ez egy olyan helyzetben, mikor az emberek állandó stressznek vannak kitéve, ráadásul el vannak szakítva a külvilágtól. Az alvászavart egyébként az orvosok poszt-covid tünetként is egyre gyakrabban tapasztalják.

Óvintézkedés koronavírus ellen

Természetesen a koronavírus fertőzés elkerülésének legjobb módja továbbra a központi ajánlások betartása, tehát a maszkhordás, a rendszeres (lehetőleg fertőtlenítős) kézmosás, a közösségi távolságtartás és az oltakozás.
Ettől függetlenül, amennyire lehet, érdemes alvási igényeinkre is odafigyelni. Még ha a Covid és a kialvatlanság viszonyát vizsgáló kutatások eredményei egyelőre nem is bizonyították a direkt összefüggést, az bizonyos, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás fizikai és mentális egészségünk fontos alapköve.

Próbáljuk tehát úgy alakítani napirendünket, hogy a fontos dolgokra való időt szakítás mellett az alvási ciklusunk se szenvedjen kárt. A kialvatlanság leküzdésével pedig nem csak az immunrendszerünk védekezőképességén, hanem közérzetünkön is javíthatunk, egész nap frissebbek lehetünk és jobban tudunk koncentrálni azokra a dolgokra is, amikkel korábban úgy megcsúsztunk, hogy amiatt tovább kellett fent lennünk, vagy korábban kelnünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 24. 20:36
A bezárt Népszabadság egyik legtehetségesebb volt újságírója, empatikus riportere a halála előtt nem...
Holdblog  |  2022. június 24. 18:03
Nagy hibák. Annak, hogy Munger vagyona az elmúlt 55 évben gyarapodni tudott, saját bevallása szerint...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?