11 °C Budapest

Sárlavina mosta el a magyar falut, mégsem fizet a biztosító

2016. augusztus 21. 07:01

2016. június 11-én ítéletidő tombolt Bokodon; a vihar sokmilliós kárt hagyott maga után - legalábbis Csonka Béla szerint. Hiába ugyanis a sárfolyamról készült rengeteg fotó, a Groupama Biztosító szerint nem volt vihar a településen. Bodokon tehát most a múltért megy a harc: mégis mi történt a településen?

A héten számolt be az RTL Klub Híradója Csonka Béla történetéről. A Komárom-Esztergom megyei Bokodon élő férfi szerint július 11-én óriási vihar csapott le a községre; az ítéletidő sokmilliós kárt hagyott maga után. A pusztításról Csonka Béla - legalábbis állítása szerint - képeket és videót is készített.

Hiába nyújtotta be azonban kárigényét Csonka Béla a biztosítójához, vagyis a Groupama Biztosítóhoz, a társaság vitatja ügyfele állítását.

Ahogy az a hírműsorban bemutatott dokumentumból kiderült, a férfi kárigényét annak ellenére utasították el, hogy a vízátfolyás nyomai a biztosító kárszakértői szerint is láthatóak voltak a helyszíni szemlén. Az elutasítást azzal indokolták, hogy

az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint nem volt a településen vihar 2016. június 11-én.

Honnan tudják?

A fenti állítás felvet ugyanakkor egy kérdést. Honnan tudhatja az OMSZ, hogy egy alig kétezer fős településen milyen idő volt egy tetszőleges, múltbéli időpontban? Nos,

az Országos Meteorológiai Szolgálat 120 mérőállomás segítségével figyeli országszerte a szelet, 260 automata és 450 kézi jelentésű állomás segítségével pedig azt, hogy esik-e az eső.

- ezt már Molnár László, az OMSZ Szolgáltatási Osztályának vezetője nyilatkozta a Pénzcentrumnak. 

Az illetékes hozátette, ezen mérőpontok segítségével az országban:

  • 85 százalékos bizonyossággal tudják megbecsülni, hogy egy adott helyen, egy adott időpontban volt-e szél, továbbá ennél alacsonyabb,
  • 75-80 százalékos bizonyossággal tudják megállapítani, hogy esett-e az eső.
Azt tehát elmondhatjuk, hogy az OMSZ nem rendelkezik olyan mérőhálózattal, amely alapján teljes bizonyossággal megállapíthatnák, hogy június 11-én volt-e felhőszakadással kísért vihar Bokodon; a biztosító mégis az OMSZ adatai alapján utasította el Csonka Béla kárigényét.

Az OMSZ munkatársa még azt is hozzátette: ahhoz, hogy 90 százalékos bizonyossággal meg tudják mondani, hogy volt-e eső Magyarország egy tetszőleges pontján, a jelenlegi 710 helyett 10 ezer mérőállomásra lenne szükség országszerte.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesen megkerestük kérdéseinkkel a Groupama Biztosítót is. Ők a konkrét biztosítási üggyel kapcsolatban, a biztosítási titokra hivatkozva, nem tudtak információval szolgálni. 

Az időjárási adatok tekintetében az Országos Meteorológiai Szolgálat információit tartjuk elsődlegesnek, mely adataink alapján nem bizonyított a szabályzatban megfogalmazott biztosítási esemény bekövetkezése. Ezzel együtt munkatársaink minden körülményt értékelve hozzák meg a szakmai döntésüket.

- árulta el a kárügyintzési folyamatról a Groupama. Hozzátették: Az ügyfelek észrevételeit fontosnak tartják, és felülvizsgálati kérelmet minden ügyfelüknek joga van benyújtani vállalatukhoz.

A Pénzcentrum megkeresésére kiemelték: a bokodi eset kapcsán a felülvizsgálati eljárást a társaság saját döntése alapján indította el, és a folyamat várhatóan a jövő héten lezárul.

A károsult, Csonka Béla a Pénzcentrumnak megerősítette, hogy kárigényével kapcsolatban felülvizsgálati eljárás van folyamatban.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Bankmonitor  |  2024. március 2. 14:13
Mire fizetünk feleslegesen tízezreket a banknak? Ügyfelünk éves díjkimutatásából indulunk ki és megm...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem