32 °C Budapest
Sárlavina mosta el a magyar falut, mégsem fizet a biztosító

Sárlavina mosta el a magyar falut, mégsem fizet a biztosító

2016. augusztus 21. 07:01

2016. június 11-én ítéletidő tombolt Bokodon; a vihar sokmilliós kárt hagyott maga után - legalábbis Csonka Béla szerint. Hiába ugyanis a sárfolyamról készült rengeteg fotó, a Groupama Biztosító szerint nem volt vihar a településen. Bodokon tehát most a múltért megy a harc: mégis mi történt a településen?

A héten számolt be az RTL Klub Híradója Csonka Béla történetéről. A Komárom-Esztergom megyei Bokodon élő férfi szerint július 11-én óriási vihar csapott le a községre; az ítéletidő sokmilliós kárt hagyott maga után. A pusztításról Csonka Béla - legalábbis állítása szerint - képeket és videót is készített.

Hiába nyújtotta be azonban kárigényét Csonka Béla a biztosítójához, vagyis a Groupama Biztosítóhoz, a társaság vitatja ügyfele állítását.

Ahogy az a hírműsorban bemutatott dokumentumból kiderült, a férfi kárigényét annak ellenére utasították el, hogy a vízátfolyás nyomai a biztosító kárszakértői szerint is láthatóak voltak a helyszíni szemlén. Az elutasítást azzal indokolták, hogy

az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint nem volt a településen vihar 2016. június 11-én.

Honnan tudják?

A fenti állítás felvet ugyanakkor egy kérdést. Honnan tudhatja az OMSZ, hogy egy alig kétezer fős településen milyen idő volt egy tetszőleges, múltbéli időpontban? Nos,

az Országos Meteorológiai Szolgálat 120 mérőállomás segítségével figyeli országszerte a szelet, 260 automata és 450 kézi jelentésű állomás segítségével pedig azt, hogy esik-e az eső.

- ezt már Molnár László, az OMSZ Szolgáltatási Osztályának vezetője nyilatkozta a Pénzcentrumnak. 

Az illetékes hozátette, ezen mérőpontok segítségével az országban:

  • 85 százalékos bizonyossággal tudják megbecsülni, hogy egy adott helyen, egy adott időpontban volt-e szél, továbbá ennél alacsonyabb,
  • 75-80 százalékos bizonyossággal tudják megállapítani, hogy esett-e az eső.
Azt tehát elmondhatjuk, hogy az OMSZ nem rendelkezik olyan mérőhálózattal, amely alapján teljes bizonyossággal megállapíthatnák, hogy június 11-én volt-e felhőszakadással kísért vihar Bokodon; a biztosító mégis az OMSZ adatai alapján utasította el Csonka Béla kárigényét.

Az OMSZ munkatársa még azt is hozzátette: ahhoz, hogy 90 százalékos bizonyossággal meg tudják mondani, hogy volt-e eső Magyarország egy tetszőleges pontján, a jelenlegi 710 helyett 10 ezer mérőállomásra lenne szükség országszerte.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Természetesen megkerestük kérdéseinkkel a Groupama Biztosítót is. Ők a konkrét biztosítási üggyel kapcsolatban, a biztosítási titokra hivatkozva, nem tudtak információval szolgálni. 

Az időjárási adatok tekintetében az Országos Meteorológiai Szolgálat információit tartjuk elsődlegesnek, mely adataink alapján nem bizonyított a szabályzatban megfogalmazott biztosítási esemény bekövetkezése. Ezzel együtt munkatársaink minden körülményt értékelve hozzák meg a szakmai döntésüket.

- árulta el a kárügyintzési folyamatról a Groupama. Hozzátették: Az ügyfelek észrevételeit fontosnak tartják, és felülvizsgálati kérelmet minden ügyfelüknek joga van benyújtani vállalatukhoz.

A Pénzcentrum megkeresésére kiemelték: a bokodi eset kapcsán a felülvizsgálati eljárást a társaság saját döntése alapján indította el, és a folyamat várhatóan a jövő héten lezárul.

A károsult, Csonka Béla a Pénzcentrumnak megerősítette, hogy kárigényével kapcsolatban felülvizsgálati eljárás van folyamatban.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?