31 °C Budapest
Sárlavina mosta el a magyar falut, mégsem fizet a biztosító

Sárlavina mosta el a magyar falut, mégsem fizet a biztosító

2016. augusztus 21. 07:01

2016. június 11-én ítéletidő tombolt Bokodon; a vihar sokmilliós kárt hagyott maga után - legalábbis Csonka Béla szerint. Hiába ugyanis a sárfolyamról készült rengeteg fotó, a Groupama Biztosító szerint nem volt vihar a településen. Bodokon tehát most a múltért megy a harc: mégis mi történt a településen?

A héten számolt be az RTL Klub Híradója Csonka Béla történetéről. A Komárom-Esztergom megyei Bokodon élő férfi szerint július 11-én óriási vihar csapott le a községre; az ítéletidő sokmilliós kárt hagyott maga után. A pusztításról Csonka Béla - legalábbis állítása szerint - képeket és videót is készített.

Hiába nyújtotta be azonban kárigényét Csonka Béla a biztosítójához, vagyis a Groupama Biztosítóhoz, a társaság vitatja ügyfele állítását.

Ahogy az a hírműsorban bemutatott dokumentumból kiderült, a férfi kárigényét annak ellenére utasították el, hogy a vízátfolyás nyomai a biztosító kárszakértői szerint is láthatóak voltak a helyszíni szemlén. Az elutasítást azzal indokolták, hogy

az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint nem volt a településen vihar 2016. június 11-én.

Honnan tudják?

A fenti állítás felvet ugyanakkor egy kérdést. Honnan tudhatja az OMSZ, hogy egy alig kétezer fős településen milyen idő volt egy tetszőleges, múltbéli időpontban? Nos,

az Országos Meteorológiai Szolgálat 120 mérőállomás segítségével figyeli országszerte a szelet, 260 automata és 450 kézi jelentésű állomás segítségével pedig azt, hogy esik-e az eső.

- ezt már Molnár László, az OMSZ Szolgáltatási Osztályának vezetője nyilatkozta a Pénzcentrumnak. 

Az illetékes hozátette, ezen mérőpontok segítségével az országban:

  • 85 százalékos bizonyossággal tudják megbecsülni, hogy egy adott helyen, egy adott időpontban volt-e szél, továbbá ennél alacsonyabb,
  • 75-80 százalékos bizonyossággal tudják megállapítani, hogy esett-e az eső.
Azt tehát elmondhatjuk, hogy az OMSZ nem rendelkezik olyan mérőhálózattal, amely alapján teljes bizonyossággal megállapíthatnák, hogy június 11-én volt-e felhőszakadással kísért vihar Bokodon; a biztosító mégis az OMSZ adatai alapján utasította el Csonka Béla kárigényét.

Az OMSZ munkatársa még azt is hozzátette: ahhoz, hogy 90 százalékos bizonyossággal meg tudják mondani, hogy volt-e eső Magyarország egy tetszőleges pontján, a jelenlegi 710 helyett 10 ezer mérőállomásra lenne szükség országszerte.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesen megkerestük kérdéseinkkel a Groupama Biztosítót is. Ők a konkrét biztosítási üggyel kapcsolatban, a biztosítási titokra hivatkozva, nem tudtak információval szolgálni. 

Az időjárási adatok tekintetében az Országos Meteorológiai Szolgálat információit tartjuk elsődlegesnek, mely adataink alapján nem bizonyított a szabályzatban megfogalmazott biztosítási esemény bekövetkezése. Ezzel együtt munkatársaink minden körülményt értékelve hozzák meg a szakmai döntésüket.

- árulta el a kárügyintzési folyamatról a Groupama. Hozzátették: Az ügyfelek észrevételeit fontosnak tartják, és felülvizsgálati kérelmet minden ügyfelüknek joga van benyújtani vállalatukhoz.

A Pénzcentrum megkeresésére kiemelték: a bokodi eset kapcsán a felülvizsgálati eljárást a társaság saját döntése alapján indította el, és a folyamat várhatóan a jövő héten lezárul.

A károsult, Csonka Béla a Pénzcentrumnak megerősítette, hogy kárigényével kapcsolatban felülvizsgálati eljárás van folyamatban.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?