21 °C Budapest

66 településen már befejeződött az árvíz utáni helyreállítás

MTI
2013. június 24. 13:03

A kilencvenöt közül hatvanhat településen már befejeződött a dunai árvíz utáni helyreállítás - közölte a helyreállítási miniszterelnöki megbízott hétfői sajtótájékoztatóján a Fejér megyei Kisapostagon.

Bakondi György elmondta, hogy az országos védvonalakon az ideiglenes gátak visszabontása ütemesen halad, eddig a munka 61,4 százalékával készültek el. Amint befejezik a visszabontást, hozzákezdenek a gátak sérüléseinek javításához.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője hangsúlyozta, hogy az árvízkor lezárt utak 97,3 százaléka újra járható. Mindössze két alsóbbrendű utat nem nyitottak még meg Bács-Kiskun megyében. A további helyreállítás azon utak esetében is szükséges, amelyekre ideiglenesen átterelték a forgalmat az árvíz idején - tette hozzá.

Bakondi György jelezte, hogy az árvíz miatt kitelepített 1570 emberből 1338 visszatért otthonába. Az áramot 93,4 százalékban már visszakapcsolták, a fertőtlenítés készültsége 87 százalékos. A szúnyoggyérítés intenzíven zajlik a Duna teljes hazai szakaszán, eddig a munka 48 százalékát végezték el.

Az érintett önkormányzatok védekezési költségeiket és káraikat a vis maior alaptól igényelhetik. Az eddig bejelentett igények elérik a 10 milliárd forintot - tette hozzá.

A főigazgató elmondta, hogy az állami védekezés költségeit most összesítik, és azokat az állam a különböző szervezeteknek meg fogja téríteni. A felülről nyitott, 51 milliárd forintos alapból nemcsak a hivatásos állomány túlórapénzét, hanem a speciális mentőcsoportok és önkéntes tűzoltók mentési költségeit is kifizetik.

Kiemelte: a költségadatokat olyan formátumban összesítik, amelyet az Európai Szolidaritási Alap is elfogad, és lehetőség szerint benyújtják igényüket a szervezetnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Dorkota Lajos Fejér megyei kormánymegbízott emlékeztetett: a június 4-én összehívott rendkívüli megyei védelmi bizottsági ülésen 21 határozatot hoztak, azok mindegyikét végre is hajtották. A Duna június 10-én tetőzött Fejér megyében: a legnagyobb vízállás 27 centiméterrel haladta meg a valaha mért legmagasabb vízszintet.

A megye hét településén összesen 104 ezer homokzsákot helyeztek ki, abból 80 ezret Kisapostagon. Mára a megyében az összes kitelepített visszatérhetett otthonába.

Schreiner Béla (független), Kisapostag polgármestere elmondta, hogy településvezetőként a mostani volt a negyedik árvize, de ilyen nagy összefogást még nem tapasztalt. Szerinte ennek is köszönhető, hogy egyetlen házba sem tört be a víz, noha ez 2002-ben megtörtént.

 

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem