Változhat a gyógyszerek csomagolása! Mire figyelj?!

Pénzcentrum
2009. október 21. 16:58

Európai gyógyszergyártók közös eredetiségigazoló kódrendszer tesztelését kezdték meg a napokban Svédországban. Terveik szerint a programból akár európai szabvány is lehet - írja a hamisitasellen.hu.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Több európai gyógyszergyártó egy új, eredetiségigazoló rendszer tesztelését kezdte meg a napokban Svédországban a helyi gyógyszer-kiskereskedelmi lánc, az Apoteket és a Tamro & Oriola-KD nagykereskedelmi vállalat együttműködésével. A tesztprogramban 25 stockholmi patika és több mint 100 ezer termék vesz részt.

A résztvevő cégek által kifejlesztett rendszer újdonsága, hogy a termékek csomagolásán olyan, a vonalkódhoz hasonló adatmátrix kap helyet, amelynek segítségével gyakorlatilag azonnal meg lehet állapítani a gyógykészítmény eredetiségét.

A programot az Európai Gyógyszergyártók Szövetsége (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, EFPIA) is támogatja. A szervezet reméli, hogy a program sikeressége esetén a rendszer európai szabvány szintjére is emelkedhet.

A gyógyszergyártók ezzel a kezdeményezéssel próbálnak reagálni a gyógyszerellátási láncba egyre nagyobb arányban bekerülő hamis termékek okozta egészségügyi kockázatra. Az elmúlt években például a Pfizer által gyártott Lipitor és a Sanofi-Aventis csoport egyik top-terméke, a Plavix hamisított változata is fel-felbukkant a hivatalos európai gyógyszerellátási láncban.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20