12 °C Budapest

"Tőzsdézz kockázatok és költségek nélkül..."

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 14:01

Az ING Biztosító mindig élen járt az innovációban, 1997-ben Ők voltak az elsők, akik a bevezették a unit-linked termékeket és most ehhez kapcsolódóan egy újabb újítással jelentek meg a piacon. Az új termék egy euró alapú, hozam- és tőkegaranciával rendelkező befektetési egységhez kötött életbiztosítás, amely sajátossága, hogy alacsony és transzparens költségstruktúrával rendelkezik. A termék sikerét mi sem bizonyítja leginkább, hogy a bevezetéstől eltelt mintegy két hónap alatt, augusztus végéig 2000 szerződés talált gazdára 22 millió euró értékben. Az új konstrukció egyelőre egyszeri díjasként lett bevezetve a piacra, de várhatóan találkozni fogunk a folyamatos díjú változatával is. Lássuk, tehát miről is van szó valójában!

Az ING Biztosító 2007. július elsején vezette be a piacra €uro Perspektíva nevű, befektetéssel kombinált egyszeri díjas életbiztosítását. Az €uro Perspektíva euróban denominált, tőke- és hozamgaranciát nyújtó befektetéshez kötött biztosítás, mely egyszeri díj befizetésével köthető. A termék érdekesség e, hogy az eddig a piacon megjelent garantált alapokhoz és biztosítási termékek gyakorlatától eltérően nincs jegyzési időszak és a garancia a befizetések 100 százalékára vonatkozik.

Az ügyfél szerződéskötéskor három garanciaidő közül választhat: 5 éves garanciatartam esetén az egyszeri díj 100%-a, 10 éves időszak esetén 120%-a, míg 15 éves intervallum választásánál a díj 145%-a lesz a minimális, euróban garantált lejárati összeg, melyet az ING a befektetések alakulásától, azaz egy esetleges hozamveszteségtől függetlenül is kifizet az ügyfélnek. Lejáratkor az ügyfél e garantált összeg vagy az aktuális számlaérték közül a magasabbat kapja kézhez. A számlaértéket a befektetés mögött álló eszközalapok hozama határozza meg, mely hozamból az ügyfél 100%-ban részesedik. Ezzel kedvező piaci tendenciák esetén akár extra magas hozam is elérhető, és a számlaérték így jóval meghaladhatja a garantált összeget.

Az ügyfél öt különböző eszközalapban helyezheti el pénzét, az egyetlen kikötés, hogy az egyszeri díj minimum 20%-át az €P Európai vállalati kötvény eszközalapba kell befektetni. A fennmaradó részt az ING ügyfelei tetszőleges arányban oszthatják meg négy részvény eszközalap között. Az ügyfél évente akár 12 alkalommal is díjmentesen csoportosíthatja át befektetését. A választható alapokból földrajzilag diverzifikált részvényportfólió állítható össze, hiszen európai, amerikai, japán és egy globális részvény eszközalap is található közöttük. A globálisan befektető részvényalap az ún. €P Fenntartható növekedés részvény eszközalap, amely olyan cégek részvényeibe fektet, amelyek működésük során szem előtt tartják a társadalmi és környezetvédelmi szempontokat.

Az €uro Perspektíva a transzparencia irányába mutató termék a magyar életbiztosítási piacon: az ügyfél számára maximálisan átlátható a költségszerkezet. A tőke-, hozam- és haláleseti garancia költsége összesen évente a számlaérték 1,75%-a, az éves alapkezelési díj (az eszközalap és a mögötte álló luxemburgi alap kezelési díja összesen) pedig - a választott eszközalaptól függetlenül - 2%. A költségek levonása nem befolyásolja a garanciák alapját, amely a befizetett összeg 100 %-a. A levonás mindig a számlaértékből történik. Nincs vételi-eladási árrés, kezdeti költség, havi adminisztrációs díj. Sőt, az ügyféligényeket felmérve az első évfordulót követően az ING lehetővé teszi a számlaérték 5%-ának költségmentes kivonását a szerződésből. A további kivonásokat 4 százalékos díj terheli, szintén a számlaértékre vetítve.

Az €uro Perspektíva a befektetési lehetőségen túl életbiztosítási (halálesetre szóló) védelmet is nyújt. A biztosított halála esetén a biztosító az aktuális számlaérték 1000 euróval növelt összege és az időarányosan növekvő garantált haláleseti szolgáltatás közül a magasabb összeget fizeti ki.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az €uro Perspektíva befektetéssel kombinált életbiztosítás lejárati szolgáltatása mind a garanciaidő végén, mind a biztosítási tartam végén kamatadómentes, ha az ügyfél legalább 10 éves biztosítási tartamot választott.

A termékújdonságról az érdeklődők minden információt elolvashatnak az ING honlapján.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?