11 °C Budapest

Kinek fizessük ki a biztosítási díjat? - A számla még nem minden...

Pénzcentrum
2007. július 16. 13:00

Korábban nagy port kavart mikor néhány biztosításközvetítő nem tudott elszámolni az ügyfelektől beszedett díjakkal. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ezzel kapcsolatban a napokban kiadott egy állásfoglalást.

A Bit. 46.§ (1) bekezdése szerint az alkusz az ügyfél megbízásából eljáró független biztosításközvetítő. Az alkusz kizárólag a biztosító ez irányú hozzájárulása esetén, az ügyfél megbízásából jogosult a biztosítási díj átvételére, valamint a biztosító hozzájárulása vagy az ügyfél felhatalmazása alapján a kockázat felmérésében, a szerződésből eredő jogaik és kötelezettségek teljesítésében és lebonyolításában való közreműködésre.

A vállalkozói tevékenység megítélése során a szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk szerint kell minősíteni. A biztosító az, aki szolgáltatásként kockázatot vállalhat át és ezt a kockázatátvállalást, mint szolgáltatást eladhatja az ügyfélnek. Az alkusz a tevékenysége során biztosítási kockázatot nem vállalhat át, biztosítási tevékenységet nem végezhet.

A biztosítási tevékenység végzésének feltételeit a Bit. 63.§ szabályozza, mely feltételekkel az alkusz nem rendelkezik, így - az egyéb szabályozást is figyelembe véve - az alkusz által megvalósított gazdasági esemény nem lehet biztosítási tevékenység. A Bit. fentiek szerinti rendelkezései értelmében az alkusz csak részfeladatok elvégzésére kaphat felhatalmazást az ügyféltől, de azt is csak a biztosító kizárólagos hozzájárulása mellett.

A fentiek alapján az alkusz nem végezhet biztosítási tevékenységet, így biztosítási tevékenységből árbevétele sem származhat. Amennyiben az alkusz díjat vesz át, arról számlát csak az a biztosító jogosult kiállítani, amely kizárólagosan hozzájárult ahhoz, hogy a biztosítási díjat az alkusz átvegye. Az alkusznál ezt az átvett biztosítási díjat kötelezettségként kell kimutatni és a Bit. 42.§ (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően letéti számlán kell kezelni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összefoglalóan, a fentiek szerinti - egyértelmű - jogszabályi rendelkezések alapján az alkusznak nincs lehetősége számlát kiállítani a biztosítási díjról, így az alkusz a vonatkozó jogszabályi követelményeknek akkor felel meg maradéktalanul, ha az ügyféltől átvett biztosítási díjat - számla kiállítása nélkül - a Bit. 42.§ (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően kezeli és nyilvántartásaiban ennek megfelelően jeleníti meg.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?