Kinek fizessük ki a biztosítási díjat? - A számla még nem minden...

Pénzcentrum
2007. július 16. 13:00

Korábban nagy port kavart mikor néhány biztosításközvetítő nem tudott elszámolni az ügyfelektől beszedett díjakkal. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ezzel kapcsolatban a napokban kiadott egy állásfoglalást.

A Bit. 46.§ (1) bekezdése szerint az alkusz az ügyfél megbízásából eljáró független biztosításközvetítő. Az alkusz kizárólag a biztosító ez irányú hozzájárulása esetén, az ügyfél megbízásából jogosult a biztosítási díj átvételére, valamint a biztosító hozzájárulása vagy az ügyfél felhatalmazása alapján a kockázat felmérésében, a szerződésből eredő jogaik és kötelezettségek teljesítésében és lebonyolításában való közreműködésre.

A vállalkozói tevékenység megítélése során a szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk szerint kell minősíteni. A biztosító az, aki szolgáltatásként kockázatot vállalhat át és ezt a kockázatátvállalást, mint szolgáltatást eladhatja az ügyfélnek. Az alkusz a tevékenysége során biztosítási kockázatot nem vállalhat át, biztosítási tevékenységet nem végezhet.

A biztosítási tevékenység végzésének feltételeit a Bit. 63.§ szabályozza, mely feltételekkel az alkusz nem rendelkezik, így - az egyéb szabályozást is figyelembe véve - az alkusz által megvalósított gazdasági esemény nem lehet biztosítási tevékenység. A Bit. fentiek szerinti rendelkezései értelmében az alkusz csak részfeladatok elvégzésére kaphat felhatalmazást az ügyféltől, de azt is csak a biztosító kizárólagos hozzájárulása mellett.

A fentiek alapján az alkusz nem végezhet biztosítási tevékenységet, így biztosítási tevékenységből árbevétele sem származhat. Amennyiben az alkusz díjat vesz át, arról számlát csak az a biztosító jogosult kiállítani, amely kizárólagosan hozzájárult ahhoz, hogy a biztosítási díjat az alkusz átvegye. Az alkusznál ezt az átvett biztosítási díjat kötelezettségként kell kimutatni és a Bit. 42.§ (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően letéti számlán kell kezelni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Összefoglalóan, a fentiek szerinti - egyértelmű - jogszabályi rendelkezések alapján az alkusznak nincs lehetősége számlát kiállítani a biztosítási díjról, így az alkusz a vonatkozó jogszabályi követelményeknek akkor felel meg maradéktalanul, ha az ügyféltől átvett biztosítási díjat - számla kiállítása nélkül - a Bit. 42.§ (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően kezeli és nyilvántartásaiban ennek megfelelően jeleníti meg.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?