11 °C Budapest

Kinek fizessük ki a biztosítási díjat? - A számla még nem minden...

Pénzcentrum
2007. július 16. 13:00

Korábban nagy port kavart mikor néhány biztosításközvetítő nem tudott elszámolni az ügyfelektől beszedett díjakkal. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ezzel kapcsolatban a napokban kiadott egy állásfoglalást.

A Bit. 46.§ (1) bekezdése szerint az alkusz az ügyfél megbízásából eljáró független biztosításközvetítő. Az alkusz kizárólag a biztosító ez irányú hozzájárulása esetén, az ügyfél megbízásából jogosult a biztosítási díj átvételére, valamint a biztosító hozzájárulása vagy az ügyfél felhatalmazása alapján a kockázat felmérésében, a szerződésből eredő jogaik és kötelezettségek teljesítésében és lebonyolításában való közreműködésre.

A vállalkozói tevékenység megítélése során a szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk szerint kell minősíteni. A biztosító az, aki szolgáltatásként kockázatot vállalhat át és ezt a kockázatátvállalást, mint szolgáltatást eladhatja az ügyfélnek. Az alkusz a tevékenysége során biztosítási kockázatot nem vállalhat át, biztosítási tevékenységet nem végezhet.

A biztosítási tevékenység végzésének feltételeit a Bit. 63.§ szabályozza, mely feltételekkel az alkusz nem rendelkezik, így - az egyéb szabályozást is figyelembe véve - az alkusz által megvalósított gazdasági esemény nem lehet biztosítási tevékenység. A Bit. fentiek szerinti rendelkezései értelmében az alkusz csak részfeladatok elvégzésére kaphat felhatalmazást az ügyféltől, de azt is csak a biztosító kizárólagos hozzájárulása mellett.

A fentiek alapján az alkusz nem végezhet biztosítási tevékenységet, így biztosítási tevékenységből árbevétele sem származhat. Amennyiben az alkusz díjat vesz át, arról számlát csak az a biztosító jogosult kiállítani, amely kizárólagosan hozzájárult ahhoz, hogy a biztosítási díjat az alkusz átvegye. Az alkusznál ezt az átvett biztosítási díjat kötelezettségként kell kimutatni és a Bit. 42.§ (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően letéti számlán kell kezelni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összefoglalóan, a fentiek szerinti - egyértelmű - jogszabályi rendelkezések alapján az alkusznak nincs lehetősége számlát kiállítani a biztosítási díjról, így az alkusz a vonatkozó jogszabályi követelményeknek akkor felel meg maradéktalanul, ha az ügyféltől átvett biztosítási díjat - számla kiállítása nélkül - a Bit. 42.§ (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően kezeli és nyilvántartásaiban ennek megfelelően jeleníti meg.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 18:33
A Google szerint a PestiSrácok szerződést szegett azzal, hogy megkerülve a YouTube szabályait a néhá...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?