23 °C Budapest
Egyfázisú kábellel ellátott csatlakozó, amely egy elektromos autó üzemanyagtartályát tölti egy töltőállomáson

Egy tollvonással bukott fájó milliókat több tízezer magyar autós: hónapokon belül ezek a kocsik fabatkát sem fognak érni

2024. június 18. 09:03

A közelgő jogszabályváltozások miatt sok konnektoros hibrid és hatótávnövelős villanyautó tulajdonosa azon töpreng, hogy most adják-e el autójukat, vagy várjanak. A zöld rendszámhoz kapcsolódó kedvezmények megszűnése jelentős anyagi hatással lehet a tulajdonosokra 2026-tól. A szakértők szerint érdemes matekozni, megéri-e addig megtartani az autót.

2026. november 30-ig le kell adniuk a zöld rendszámot a konnektoros hibrid és hatótávnövelős villanyautók tulajdonosainak. A vezess.hu utánajárt, mi vár ezekre a használt autókra.

A portál emlékeztet: 2016 óta kaptak zöld rendszámot a kevésbé környezetszennyező járművek, de mostantól csak a tisztán elektromos autók élvezhetik az ezzel járó előnyöket, mint például az ingyenes parkolást. Nem volt különbség a konnektoros hibridek között az elektromos hatótáv, a súly, a teljesítmény vagy a belső égésű motor fogyasztása alapján.

Kérdés, mi lesz a jelenlegi konnektoros hibridekkel, amelyeket hosszú távra terveztek. Szakértők szerint az első generációs plug-in hibridek értéke csökkenhet, mert csekély elektromos hatótávjuk nem jelent nagy előnyt. A hosszabb hatótávú, modernebb modelleket ez kevésbé érinti, mert otthoni töltéssel akár 100 kilométeres hatótáv is elérhető. A céges autók piacán viszont visszaesés várható, mivel a zöld rendszámos autókra nem kell cégautóadót fizetni, és ennek eltörlése növeli a lízingdíjakat.

Az is kérdés, hogy a hibridtulajdonosok most adják el autóikat, vagy kihasználják a kedvezményeket 2026-ig. Azoknak éri meg várni, akik zöld rendszám nélkül havonta 40-50 ezer forintot költenének parkolásra vagy cégautóadóra. Fontos kiszámolni, mennyit ér most az autó, mennyit lehet spórolni 2026-ig a zöld rendszámmal, vagy mennyiért lehet most eladni a hibridet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

A magyar kormány nemrégiben egy új jogszabály-módosító javaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A javaslat szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm