33 °C Budapest
Közelkép ipari elektromos töltőgép kézi markolatú dugója

Gablini Gábor a zöld rendszám szigorról: sokan nem töltik az autójukat, csak a kedvezményt élvezik

2024. június 12. 18:44

Flottakezelők Magyarországon is beszámoltak arról, hogy nem kevés olyan plug-in hibrid autó van, amit amikor visszavesznek három év után, még a töltőkábel be van csomagolva az eredeti állapotában - mondta a Pénzcentrumnak Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke a szerdán megjelent törvényjavaslatról, amely elvenné a tölthető hibridektől a zöld rendszámot és annak kedvezményeit. A szakember kifejtette, a vásárlók jelentős része a zöld rendszám, és az azzal járó kedvezmények miatt vett plug-in hibridet, de egyébként nem tölti az autót, hanem belsőégésű motorral jár. Ennek venné elejét a tervezett módosítás.

Mint beszámoltunk róla, kedden jelent meg az a törvénytervezet, amely elvenné a zöld rendszámot a plug-in hibrid autóktól. A dokumentum szerint szeptember elsejétől nem lehetne ilyen járművet zöld rendszámmal forgalomba helyezni Magyarországon, 2026. november 30-áig pedig a már kiadott rendszámtáblákat is le kellene cserélni - erre minden bizonnyal legkésőbb a műszaki vizsgánál kerülhet sor.

Ha átmegy a javaslat, akkor több tízezer zöld rendszámot kell majd "hagyományos" fehérre cserélni. Egész pontosan az 5N vagy 5P környezetvédelmi osztályba sorolt gépkocsikról kell levenni a zöld rendszámot. A Belügyminisztértium adatai szerint a két kategóriában május végéig 41 218 zöld rendszám lett kiadva, legalább ennyi rendszámtáblát kell lecserélni a következő bő 2 évben.

A tervezet kapcsán megkerestük Gablini Gábort, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnökét, aki szerint a szervezet egyetért az előterjesztéssel.

Ez a kérdés nemcsak Magyarországon okoz fejtörést, hanem Kínában, az Egyesült Államokban is. Azt tapasztalják, hogy a vásárlók egy jelentős része – nem mindenki, ezt le kell szögezni – a zöld rendszám, és az azzal járó kedvezmények miatt vett plug-in hibridet, de egyébként nem tölti az autót, hanem belsőégésű motorral jár. Flottakezelők Magyarországon is beszámoltak arról, hogy nem kevés olyan plug-in hibrid autó van, amit amikor visszavesznek három év után, még a töltőkábel be van csomagolva az eredeti állapotában. Mi azt gondoljuk, hogy az emberek ne azért vegyenek plug-in hibridek, mert zöld rendszám jár hozzá, hanem azért, mert a mindennapi használatban az meghozza azt a többlet előnyt, amiért racionális ezt a meghajtást választani

- magyarázta. Mint kifejtette: ráadásul az előírások is egyre szigorodnak a külsőtöltésű hibrid autók esetében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kínában például már a minimális elvárás, hogy egy plug-in hibrid 100 kilométert meg tudjon tenni tisztán elektromosan. Európában is egyre inkább nő a hatótávja ezeknek az autóknak, így aki például agglomerációban lakik, annak már reális lehet az, hogy ha otthon tölt vagy a munkahelyen, akkor tisztán elektromosan, gyakorlatilag töredék költségért használja az autóját. Jelen pillanatban ezek a felhasználók vannak kisebbségben és többségben azok, akik csak élvezni akarják a zöld rendszám előnyeit, de a mindennapokban nem támogatják a károsanyag kibocsájtás csökkentését, ami eredetileg létrehívta ezt a jármű típust, azzal, hogy rendesen töltik az autót, és elektromosan járnak vele

-tette hozzá. Leszögezte: a szervezet szerint a plug-in hibrideknek az olcsóbb közlekedés, és a tisztán elektromos modellekkel szembeni árelőny kell hogy legyen a gazdasági előnye, nem pedig a többi, államilag biztosított kedvezmény, vagy hogy ingyen lehet parkolni.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem