12 °C Budapest
a young married couple with a child cares about safe driving

Nem tilos, de bolond, aki így ül autóba télen: szervkárosodás, belső vérzés lehet a vége

2023. december 1. 07:14

Ha vastag téli kabátban vezetünk autót, súlyos sérüléseket kockáztatunk egy balesetben, de akár egy nagyobb fékezésnél is. Egy ütközési teszt bizonyítja, hogy fennáll az életveszély, különösen a gyerekülésbe vastag, téli ruhában bekötött gyermekek esetében - de a szervkárosodás, belső vérzés sem ritka.

Súlyos sérüléseket kockáztat, aki vastag télikabátban vezet, és balesetet szenved. Ráadásul a vastag ruházat a mozgást is korlátozza, így a manőverezést is megnehezíti, ezért erdemes levetkőzni az autóban - hívja fel a figyelmet a Német Autóklub.

A szakértők törésteszten is kipróbálták, milyen sérüléseket szenvednek a bábúk, amelyeket jól beöltöztettek. Egy hétköznapi közlekedési szituációt szimuláltak, amelyben egy vastag téli ruhát viselő felnőtt és egy gyerek baba volt beszíjazva az ülésbe, illetve egy gyerekülésbe. A kocsit ezután 16 km/h sebességgel állították meg – a városi forgalomban történő, hátulról érkező ütközéshez hasonlóan. 

Mint kiderült, az öv nem illeszkedett rájuk tökéletesen, a keresztirányú heveder mind a felnőtt, mind a gyermek gyomrába mélyen belevágott, ami súlyos sérüléseket okozhat a lágy szövetekben - például a belekben vagy a májban, lépben, és akár belső vérzés is kialakulhat.

Sőt, akár vészfékezéskor is előfordulhatnak komolyabb sérülések.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanis a kipárnázott téli tuházat miatt a biztonsági öv nem feszül rá kellőképpen a testünkre, így amikor megfeszül, hatalmas ütést mér a testünkre, ahogy összenyomja a párnázott ruházatot. A németek szerint így egyértelműen érdemes levenni a kabátot vezetés közben, vagy legalább kicpzárazni, hogy az öv nagy része közvetlenül a testünkkel találkozzon. Ha pedig a gyerek fázik a gyerekülésben, akkor inkább az öv felett takarjuk be egy pokróccal, takaróval.

De nem csak a vastag téli kabátok jelenthetnek biztonsági kockázatot: a sapkák, sálak ronthatják a sofőr kilátását, a bélelt kesztyűk pedig nem mindig biztosítanak szilárdan fogást a kormányon. És ugyan a KRESZ-ben nincs előírás a megfelelő lábbeli viseletére, de az is ugyanilyen fontos, a túl vastag csizmákban, bakancsokban például nem tudjuk olyan precízen kezelni a pedálokat, reagálni a hirtelen elénk kerülő veszélyekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm