15 °C Budapest
Auto accident involving two cars on a city street

Horror a magyar utakon: itt történik a legtöbb halálos baleset az országban

2022. szeptember 21. 08:15

Óriási különbségek mutatkoznak a személyi sérüléssel járó magyarországi közúti közlekedési balesetek számának alakulásában az egyes megyék között az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóságának 2022. I-I. havi statisztikai kimutatása szerint. A KSH friss adatai szerint, az előző év azonos időszakához képest 2022 II. negyedévében, a 11%-kal megnövekedett forgalom mellett 8,6%-kal több, 4057 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt. Az elmúlt három év azonos időszakára visszatekintve ez a legmagasabb esetszám, ellenben alacsonyabb a 2019. II. negyedévinél. Ettől függetlenül elszomorító adat, hogy idén összesen 5451-en sérültek meg, közülük 129 fő hunyt el – írja a HelloVidék.

A KSH adatai szerint, 2022 II. negyedévében 8,6%-kal több, összesen 4057 személysérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a hazai utakon a 11%-kal megnövekedett forgalomban. Áprilisban 14, májusban 24%-kal nőtt, júniusban 6,9%-kal csökkent a balesetek száma. A II. negyedévben a halálos kimenetelűeké 6,6, a súlyos sérüléseseké 9,6, a könnyű sérüléssel járóké 8,3%-kal nőtt 2021 azonos időszakához képest. A vizsgált időszakban 129-en haltak meg, 1339-en szenvedtek súlyos, illetve 3983-an könnyű sérülést, az egy évvel korábbihoz képest 13, 9,0, illetve 10%-kal többen.

Meglepő adat, hogy a II. negyedévben a balesetek 94%-áért a járművezetők voltak felelősek. Ezeken belül a leggyakoribb ok (29%) továbbra is a sebesség nem megfelelő alkalmazása volt, amelyet az elsőbbség meg nem adása követett (26%-kal).A balesetek 85%-át személyszállító járművel idézték elő. Az előző év azonos időszakához képest emelkedett a személygépkocsik (+11%) és a segédmotoros-kerékpárosok (+12%), csökkent a motorkerékpárosok (–3,2%), valamint a kerékpárosok (–9,1%) által okozott balesetek száma.

Ha tetszett a cikk, akkor a HelloVidék oldalán olvasd tovább!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?